Намереният в Пловдив и околността америций можел да се използва за мръсни бомби

20.09.2024 16:27 24 часа Пловдив онлайн
Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева, наблюдаващата прокурорка Славена Костова, председателят на ДАНС Пламен Тончев и вътрешният министър Атанас Илков (от ляво надясно).
Презентацията за акцията по откриване на опасни радиоактивни вещества
Брифингът за открития опасен изотоп

Измерените стойности превишават над 430 пъти нормата на естествения радиационен гама-фонд на територията на България, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев

При 6 претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Карлово и вилната зона около града и селата Първенец и Калековец са открити 80 плочки америций - изотоп, представляващ източник на йонизиращо лъчение. Част от тях са намерени в автомобил в Пловдив. Притежателите им са ги държали без съответното разрешително, което е опасно за здравето на много хора. По първоначални данни са имали намерение да ги продадат на цена от 5000 евро за плочка. Това съобщи наблюдаващият делото прокурор Славена Костова. Тя подчерта, че не се Не секасае за инцидентна престъпна дейност, а продължавано предлагане на тези плочки.

Повдигнати са обвинение на двама души - на 61 и 63 години, управители на търговски дружества.  Първоначално са били задържани четирима. По думите на наблюдаващата прокурорка в деня на акцията притежателите на плочките е възможно да са търсели потенциален купувач. Предстои държавното обвинение да поиска от съда постоянното задържане на двамата мъже. 

Намереният америций може да се използва за производството на мръсни бомби - устройства, съчетаващи конвенционален експлозив и източник на йонизиращо лъчение. Инициирането на взрив от такова устройство би могло да причини човешки жертви, увлеждане на здравето на много хора и радиоактивно замърсяване, посочи шефът на ДАНС Пламен Тончев. Иззетите плочки са предадени на предприятие за съхранение на радиоактивни отпадъци.

По думите му полевите измервания с уреди за радиационен контрол са установили максимални стойности на мощност на дозата, които са в порядъка на около 30 микросиверта на час. "Измерените стойности превишават над 430 пъти нормата на естествения радиационен гама-фонд на територията на България", заяви още Тончев. Той успокои, че измерванията са правени в на много малко разстояние около плочките, като на метър от тях стойностите са нормални.

"При задържането и извеждането на радиоактивните изотопи от автомобила и тяхното транспортиране колегите от Пожарната предприеха перфектни и професионални действия, с които не допуснаха предпоставки за увреждане живота и здравето на хората", заяви вътрешният министър Атанас Илков и благодари на огнеборците.

Както "24 часа" вече писа радиоактивните изотопи са открити при започнала вчера  секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и Държавна агенция „Национална сигурност", която продължава и днес.

"През територията на България и в агенция "Митници" няма митнически продукти, които да са обмитявани с предназначение за Сирия и Ливан", каза министър Илков. От МВР и ДАНС бяха категорични, че проверките водят до заключението, че страната ни не може да бъде замесвана в движението на взривенте пейджъри. Не е приключило все още и вътрешното разследване по случая с пловдивския полицай, застрелян от 7-годишния си син.

                  

Други от От Пловдив

Фари, изселникът от Възродителния процес, се върна у нас, плати жилище в Пловдив и не го получи

Оставало да издължи 10 хил. евро, но фирмата продавач все отлагала финализирането на сделката, докато един ден намерил апартамента със сменен ключ Да си харесаш жилище в Пловдив

Змиярник ли ще става Домът на младоженците в Пловдив? (Снимки)

Общински съветник пуска подписка срещу настаняването на Природонаучния музей в ритуалната сграда Настройвате обществото с изкривена информация, реагира директорът на експозицията Огнян Тодоров

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

Остава опасността за живота на бебето, с което майка му скочи от третия етаж в Кърджали

В пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" продължават да се борят за живота му Състоянието на бебето, чиято майка скочи от третия етаж в хотел в Кърджали, държейки го в ръце

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

>