Тревога: 0,5% от човешкия мозък вече е пластмаса

20.09.2024 15:23
Микро- и нанопластмасови частици се откриват във все по-големи количества в човешкото тяло.

Преди 8 г. количеството е било с 50% по-малко, още не я ясно какви може да са последиците за здравето

Микропластмасата, открита в човешкия мозък при аутопсии, извършени през 2024 г., е с 50% повече, отколкото 8 г. по-рано, и вече представлява 0,5% от теглото на сивото вещество.

"Концентрациите, които наблюдавахме в мозъчната тъкан на нормални индивиди, чиято средна възраст беше около 45 или 50 г., бяха 4800 микрограма на грам, или 0,5% от теглото", казва водещият автор на изследването Матю Кампен, професор по фармацевтични науки в Университета на Ню Мексико в Албакърки. Той разкрива още, че в сравнение с проби от 2016 г. става въпрос за повишение с една втора. "Иначе казано, днес в черепа ни има 99,5% мозък и 0,5% пластмаса", посочва той.

Това увеличение обаче показва само експозиция и не предоставя информация за мозъчни увреждания,

обяснява пред Си Ен Ен Фийби Стейпълтън, доцент по фармакология и токсикология в университета "Рутгерс" в Пискатауей, Ню Джърси.

"Не е ясно дали тези частици са течни, влизат и излизат от мозъка, или се събират в неврологичните тъкани и насърчават заболяванията – коментира тя. - Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере как частиците могат да взаимодействат с клетките и дали това има токсикологични последици."

Мозъчните проби съдържат от 7 до 30 пъти повече микропарчета пластмаса, отколкото пробите от бъбреците и черния дроб на труповете, твърдят учените.

"Проучванията са открили микропластмаса в човешкото сърце, в големите кръвоносни съдове, белите дробове, черния дроб, тестисите, стомашно-чревния тракт и плацентата", добавя педиатърът и професор по биология д-р Филип Ландриган, директор на програмата "Здраве и общо благо" и на Глобалната обсерватория за планетарно здраве в Бостънския колеж.

"Хората не трябва да бъдат плашени - предупреждава Ландриган. - Има пластмаси, от които не може да се избяга. Няма GSM и компютър без пластмаса. Но

сведете до минимум торбичките и бутилките с пластмаса"

За целите на новото проучване проби от мозъчни тъкани са събрани от фронталния кортекс - областта на мозъка, свързана с мисленето и която е най-засегната при деменция и по-късните стадии на болестта на Алцхаймер.

"Видяхме, че мозъкът привлича най-малките наноструктури, от 100 до 200 нанометра на дължина, докато някои от по-големите частици, които са от 1 до 5 микрометра, отиват в черния дроб и бъбреците", обяснява Кампен.

Микропластмасите са фрагменти, които варират от по-малко от 5 мм до 1 микрометър (една хилядна от милиметъра).

"Тези нанопластинки си проправят път през тялото и стигат до мозъка, преминавайки през кръвно-мозъчната бариера - казва Кампен. - Пластмасите обичат мазнините или липидите, така че едната теория е, че си проправят пътя с мазнините, които ядем, които след това се доставят до органите – мозъкът е на първо място сред тях." Човешкият мозък е съставен от около 60% мазнини, много повече от всеки друг орган. Есенциалните мастни киселини като омега-3 са ключови за силата и работата на мозъчните клетки. Тъй като човешкото тяло не може да произвежда незаменими мастни киселини самостоятелно, те трябва да идват от храна или добавки.

Начинът на хранене е основният път на излагане на микро- и нанопластмаси, разсъждава и проф. Ландриган, който е водещ автор на доклад от март 2023 г. за пластмасите и човешкото здраве. В този доклад консорциум от учени установи, че пластмасите са свързани с вреди за човешкото здраве на всеки етап от производството им.

"Някои микропластмаси се пренасят във въздуха - посочва Ландриган. - Например, когато хората се движат по магистралата и гумите им се ожулват по повърхността на асфалта, определено количество микропластмасови частици се изхвърлят във въздуха. Ако живеете близо до брега, някои от микропластмасовите частици, които се намират в океана, се изхвърлят във въздуха чрез вълново действие. Така че поглъщането вероятно е доминиращият път, но вдишването също е важно."

Полиетиленът, който се използва в найлонови торбички, опаковки на храни и бутилки и не е биоразградим, е преобладаващият вид пластмаса, открит в тъканни проби. Намерен е в по-големи количества в мозъка, отколкото в черния дроб или бъбреците. Полиетиленът също е преобладаващият тип полимер, открит в човешки и кучешки тестиси според по-ранно проучване.

Производството на различни форми на полиетилен като пластмаси от полиетилен терефталат (PET), допринася най-много за освобождаването на разтворителя 1,4-диоксан в околната среда, твърдят природозащитници.

Националната програма за токсичност на САЩ и Международната агенция за изследване на рака смятат 1,4-диоксан за вероятно канцерогенен за хората.

"Най-големият въпрос е "Какво ни причиняват тези частици?" Честно казано, има много неща, които все още не знаем - казва Ландриган. - Това, което знаем, е, че

тези микропластмасови частици са като троянски коне – носят със себе си всичките хиляди химикали, които са в пластмасите"

Нахлувайки в отделни клетки и тъкани в основните органи, нанопластмасите могат потенциално да прекъснат клетъчните процеси и да отделят ендокринно разрушаващи химикали като бисфеноли, фталати, тежки метали, пер- и полифлуорирани вещества или полиетилен тарефталати. Ендокринните разрушители се намесват в човешката репродуктивна система, което води до генитални и репродуктивни малформации, женско безплодие и намаляване на броя на сперматозоидите.

"Имаме доста добри индикации, че микропластмасата и нанопластмасата причиняват вреда, въпреки че сме далеч от това да знаем пълната степен на тази вреда – посочва Ландриган. - Но имаме достатъчно информация, за да сме убедени, че трябва да започнем да предприемаме защитни действия."

Той дава и няколко съвета:

Проучване от март 2024 г. установило, че 1 л бутилирана вода съдържа средно 240 000 пластмасови частици от седем вида пластмаси. Около 90% от тях са нанопластмаси.

Други от Докторе кажи

Престоят в болница е до излекуване, не само дни, определени по клинична пътека

НЗОК заплаща 267 пътеки, амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7 През 2024 г. Националната здравноосигурителна каса навърши 25 г., откакто осъществява своята дейност в полза на

XEC - новият щам на COVID, е по-заразен, идва с втрисане, диария и загуба на мирис

За 15 дни 1500 българи се възползваха от безплатната ваксинация - най-младият имунизиран е на 1 г., най-възрастният - на 99 Нов вариант на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID

Кондева: Над 21 милиона лв. ще бъдат платени на аптеките за отпускане на лекарства

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение

Учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет

Група британски учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет, който може да съхранява информация в продължение на милиарди години и по този начин потенциално да играе роля в

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

>