Фари, изселникът от Възродителния процес, се върна у нас, плати жилище в Пловдив и не го получи

20.09.2024 19:55 Ваня Драганова
Фари Чаушев още не може да повярва, че такова нещо може да се случи.

Оставало да издължи 10 хил. евро, но фирмата продавач все отлагала финализирането на сделката, докато един ден намерил апартамента със сменен ключ

Да си харесаш жилище в Пловдив, да сключиш договор за покупката му, да платиш капарото и следващите вноски без 10 000 евро до крайната цена, защото продавачът ти казва: „Има време".  Да вложиш хиляди левове в ремонта му и един ден да го намериш със сменен патрон на вратата и поставена аларма, която да писне при опит да влезеш.

Това се е случило на 75-годишния Фари Чаушев, решил да купи апартамент в Пловдив за дъщеря си, която е с увреждания и 75% нетрудоспособност.

Този удар не e първият, който съдбата

поднася на Чаушев в родината му

В края на 80-те години на миналия век по време на т. нар. Възродителен процес той е трябвало да се преименува на Фидан и след това е принуден да се изсели в Турция. Но все пак преди време решил да се върне у нас и тук да лекува дъщеря си.

Всичко започва на 12 октомври 2016 г., когато Фари Чаушев сключва предварителен договор с фирма „Матисто" ООД за покупката на апартамент от 96 кв. м в нова сграда на ул. „Свищов" №2 в центъра на Пловдив. Кооперацията е построена, но още няма акт 15. Цената е 60 000 евро, Чаушев плаща 60 на сто от нея при подписването на договора, остатъкът трябва да бъде издължен на 2 вноски – 14 000 и 10 000 евро. Първата е направена, остават само 10-те хиляди евро. Фари твърди, че нееднократно е търсил Виолета Велкова от фирмата продавач, за да внесе остатъка и да финализират сделката, но тя е отказвала с различен претекст – че няма време, че не е спешно и т. н.

"Постоянно отлагаше, но аз имах ключ от жилището, довършвах го и го обзавеждах, често съм и преспивал там. И така, докато една вечер през май т. г. отидох там и установих, че ключът не става. Извиках един братовчед с бормашина и когато започна да работи, алармата писна. Той ми каза да изключа СОТ-а, отговорих, че не съм го сложил аз.

В жилището имаше и липси – нямаше ги едни шкафчета с инструменти,дрехи, чаршафи и документи

Слязох да посрещна служителите от СОТ-а, дойде и полиция. Добре че едно от момчетата от СОТ-а ме позна, неговата фирма преди време монтира алармата на сградата и то знаеше, че имам жилище тук", описва Фари случилото се.

Започнал упорито да търси Виолета Велкова, но тя не си вдигала телефона и той се принудил да потърси съдействието на нотариус, на чието обаждане тя отговорила. Обяснила, че Фари Чаушев дължи още пари и въпреки уверението му, че веднага е готов да внесе остатъка, така и не се стигнало до среща. Оттогава Велкова е неоткриваема за Фари.

Така той се обръща към адвокат Таня Чечкова.

"Фари Чаушев 8 години е баламосван от фирма "Матисто" ООД , че ще стане собственик на апартамент в центъра на Пловдив. Платил е на 90% от цената на имота, а фирмата продавач, вместо да му го прехвърли, го лишава от него, както и от всички негови вещи, които се намират вътре, заедно с  документите за закупеното цялостно обзавеждане, оборудване и ремонт. През всичките години купувачът е ползвал имота и е бил "приспиван", че въпросът с документалното изповядване на сделката е само подробност и формалност", коментира тя.

По случая е подаден сигнал в прокуратурата,

която е започнала проверка за измама

„Аз все още не вярвам, че може да стане такова нещо, цял живот съм се доверявал на хората", казва 75-годишният мъж.

Виолета Велкова затвори телефона на репортера на „24 часа", щом разбра за какво я търси. При повторното позвъняване обясни, че не й е удобно да говори. След това не отговори на обажданията. 

Други от От Пловдив

Змиярник ли ще става Домът на младоженците в Пловдив? (Снимки)

Общински съветник пуска подписка срещу настаняването на Природонаучния музей в ритуалната сграда Настройвате обществото с изкривена информация, реагира директорът на експозицията Огнян Тодоров

Намереният в Пловдив и околността америций можел да се използва за мръсни бомби

Измерените стойности превишават над 430 пъти нормата на естествения радиационен гама-фонд на територията на България, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев При 6 претърсвания и изземвания на

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

Остава опасността за живота на бебето, с което майка му скочи от третия етаж в Кърджали

В пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" продължават да се борят за живота му Състоянието на бебето, чиято майка скочи от третия етаж в хотел в Кърджали, държейки го в ръце

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

>