Престоят в болница е до излекуване, не само дни, определени по клинична пътека

20.09.2024 13:20

НЗОК заплаща 267 пътеки, амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7

През 2024 г. Националната здравноосигурителна каса навърши 25 г., откакто осъществява своята дейност в полза на здравноосигурените граждани на Р България. Въпреки това много хора все още не са запознати с нейните основни функции и всичко, което тя гарантира за тях.

Знаете ли какво означава съкращението НРД?

Национален рамков договор. В него са заложени правата и здравето на пациента. Първият такъв е подписан на 27.04. 2000 г. между НЗОК и съсловните организации на лекарите и стоматолозите.  

Днес по договори с НЗОК работят:

За колко лекарствени продукта заплаща НЗОК?

Лекарствата, които заплаща НЗОК, са в два списъка и са разделени на:

Списъкът включва:

Какво е КП?

Съкращението означава клинична пътека. За първи път клинични пътеки са включени в НРД за 2001 г. Днес клиничните пътеки, за които НЗОК заплаща, са 267, амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7.

Клиничните пътеки са публикувани на сайта на НЗОК.

Важно уточнение: броят посочени дни в описанието на всяка КП не означава, че след като те изтекат, трябва да бъдете изписан от лечебното заведение, а показват минималния болничен престой, за да бъде заплатена КП на лечебното заведение.

Вашият престой в него трябва да продължи до вашето излекуване (например болничният престой по дадена КП е три дни. Това означава, че трябва да останете в болницата най-малко три дни, но ако се наложи, те могат да бъдат толкова, колкото е необходимо, за да се излекувате).

За какво още плаща НЗОК - какви са последните новости?

В действащия НРД за медицинските дейности 2023-2025 г., подписан на 1 септември 2023 г., са заложени нови изследвания в извънболничната помощ, както и промени по някои клинични процедури.

В него е увеличен диапазонът на дейности в извънболничната помощ, за да се осъществят реална превенция и профилактика в различни целеви групи и по възраст. Това ще доведе до разширяване на скрининга на сърдечносъдови, неврологични и онкологични заболявания.

С извеждането на някои дейности от болничната в извънболничната помощ населението се доближава до високоспециализирана професионална помощ и така се облекчава болничната помощ.

С измененията се включват и нови видове изследвания в извънболничната медицинска помощ, които до настоящия момент не са покривани от НЗОК. Това касае изследвания от обхвата на медицинските специалности "Клинична лаборатория" и "Клинична имунология".

В пакета дейности по медицинска специалност "Клинична лаборатория"  те са:

Останалите новости в НРД 2023-2025 г. са:

ВЪПРОС НА СЕДМИЦАТА

Кой трябва да направи задължителните планови имунизации и реимунизации на децата?

Съгласно наредба 15 за имунизациите задължителните планови имунизации и реимунизации на децата се извършват само от личния лекар съобразно Имунизационния календар на Република България (приложение № 1 към наредба № 15 от 12 май 2005 г. за имунизациите в Република България), включително в случаите, когато програмата "Детско здравеопазване" се изпълнява от педиатър.  

По изключение задължителните имунизации и реимунизации могат да се извършват и от лекар в имунизационен кабинет на РЗИ или друго лечебно заведение, като в случая лекарите извършват имунизациите и реимунизациите под контрола и съгласувано с РЗИ.

Ако имунизацията не е направена от личния лекар на детето, тя може да не бъде отразена в неговото електронно досие.

В електронното досие в Персонализираната информационна система на НЗОК има данни за извършени прегледи, изследвания, имунизации само от договорни партньори на НЗОК, сключили договор с НЗОК. За тези дейности НЗОК заплаща. В този смисъл, за да бъдат отразени имунизациите в пациентското досие, те трябва да бъдат отчетени от личния лекар.

Аз съм Юлиан Вергов и съм част от "НЗОК за теб" – кампанията, която разяснява какви са правата ни на здравноосигурени.

На какво имам право при личния лекар? Как и кога мога да отида при специалист? Колко трябва да платя?

Въпроси, които съвсем могат да ни объркат, и то в най-неподходящия момент.

А отговорите са лесни и можем сами до ги намерим.
Достатъчно е да отворим сайта на Националната здравна каса и да намерим частта – НРД (Национален рамков договор).  

Този договор гарантира правата ни на здравноосигурени. Всъщност договорите са два.

Единият се подписва между НЗОК и Българския лекарски съюз. Договорът е гаранция, че и двете страни дават съгласие да ни предоставят определен пакет от медицински услуги.

Вторият договор - за денталните услуги. Той се подписва между здравната каса и Българския зъболекарски съюз.

Отделете малко време и се запознайте с тези документи. Ще ви бъде полезно, защото на всеки един от нас се налага понякога, за съжаление, да потърси лекарска помощ.

Аз съм Юлиан Вергов и за мен е много важно да бъда здрав! Бъдете здрави и вие!

Други от Докторе кажи

Тревога: 0,5% от човешкия мозък вече е пластмаса

Преди 8 г. количеството е било с 50% по-малко, още не я ясно какви може да са последиците за здравето Микропластмасата, открита в човешкия мозък при аутопсии, извършени през 2024 г

XEC - новият щам на COVID, е по-заразен, идва с втрисане, диария и загуба на мирис

За 15 дни 1500 българи се възползваха от безплатната ваксинация - най-младият имунизиран е на 1 г., най-възрастният - на 99 Нов вариант на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID

Кондева: Над 21 милиона лв. ще бъдат платени на аптеките за отпускане на лекарства

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение

Учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет

Група британски учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет, който може да съхранява информация в продължение на милиарди години и по този начин потенциално да играе роля в

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

>