Шефът на СДВР: Повече осветление и камери на уязвими места - така хванахме 70 крадци от домовете

20.09.2024 11:13 Димитър Мартинов
Главен комисар Любомир Николов

Директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов казва още:

- Гл. комисар Николов, няма как да не започна с въпрос за казуса със задържаната за употреба на опиати жена, блъсната от каналджия. Тя твърди, че е пила хапче за глава. Защо е задържана?

- На пръв поглед действията на колегите от Пътна полиция и 5-о РУ изглеждат законосъобразни. Считам обаче, че на моменти трябва да се има предвид и чисто човешкия фактор и преценката в подобни случаи трябва да е гъвкава. Веднага разпоредих проверка, която да изясни детайлите и поведението на служителите. Очаквам в кратки срокове резултатите. Уверявам ви, че ще ги обявя публично.

- На старта на учебната година винаги акцентът е безопасността на децата. Какво количество наркотици сте заловили около училищата?

- Само за последните 3 месеца срещу наркоразпространението в София са проведени 113 акции. Иззети са над 35 килограма дрога, най-много марихуаната, но можем да се похвалим и с доста големи количества заловен кокаин - 1,5 кг. Има и заловени метамфетамини, както и хероин. Двете заедно са около 10 килограма. В сравнение със същия период на 2023 г. са изети около 16 кг наркотици. Сами виждате, че количеството е повече от двойно, а  операциите дават резултат. 

А при 70-те акции около училища са задържани 1148 души и са образувани 319 досъдебни производства. Проверени и профилактирани са 86 наркосборища, питейни и увеселителни заведения.  Със старта на учебната година акциите ще зачестят и дилърите сами ще усетят, че наркоразпространението около училищата ще бъде сложен процес за тях. 

- Разкажете за някои от акциите срещу дрогата.

- Успешни акции имаме всяка седмица. Само през миналата са няколко. Например в жк “Люлин” след професионално планираните действия и осигурено предварително наблюдение колегите от 9-о РУ задържаха трима души - пласьор на 32 години, известен като Котката, и двама негови клиенти. При ареста и при последващите действия в жилището на дилъра са иззети близо 3 кг марихуана, около килограм и половина амфетамин, множество хапчета екстази, 300 грама метамфетамин, 150 грама от изключително опасния фентанил и няколко дози кокаин.  Акцентирам на фентанила, защото веществото е изключително силно и 1 доза от него, сравнена с 1 доза хероин, в повечето случаи завършва с фатален край. 

Подобни случаи в същата седмица има и в 1-о РУ, и в 5-о РУ, както и на сектор “Наркотици” при СДВР. В 1-о РУ се иззеха над 1,5 кг дрога и са задържани двама мъже, единият рецидивист. Колегите от 5-о РУ също хванаха двама мъже. Те бяха арестувани в момент на сделка с наркотици. В тях имаше 120 грама кокаин, както и друга дрога. На 12 септември вечерта близо до парк “Възраждане” при акция на сектор “Наркотици” в СДВР бяха задържани мъж и жена, отново в момент на сделка. В тях бяха открити стотици дози от различен вид наркотици и около 3500 лева, за които се предполага, че са придобити от търговията с дрога. 

- Да се върнем към опазване здравето на децата. Колко са пострадалите в катастрофи под 18 години?

- През 8-те месеца на годината, за щастие, в София няма загинали деца. За същия период миналата бяха 4. А инцидентите, при които са пострадали деца, са намалели с 22% в сравнение с 2023 г.

- Блъскат ги като пешеходци или като пътници в колата?

- Докато се возят. Инцидентите на пешеходни пътеки намаляват. 

- Все още официално е лято, а това е сезонът на тротинетките. Научиха ли се хората как да ги карат? 

- Партнираме добре със Столичната община и предстои да се създаде работна група на национално ниво, която да предложи промени в Закона за движение по пътищата.

- Какви?

- Да бъдат вменени повече задължения на водачите на този тип превозни средства, както и санкциите спрямо нарушителите да бъдат завишени.  Обсъжда се и въвеждане на категории за правоспособност при управление на индивидуални електрически превозни средства, както е официалното име на тротинетките. В момента има урегулирани правила, но те касаят разположението и сигурността на водачите. Тротинетките, собственост на фирмите, които ги отдават под наем, софтуерно са ограничени да развиват скорост до 25 км/ч. Проблемът остава за тези, които хората свободно могат да си купят.

- Колко са инцидентите с тротинетки?

- От началото на годината са 21. От тях 14 са с пострадали, останалите са само с материални щети. За същия период на м.г. са били 16, а при 9 от тях с пострадали. Тенденцията е, че все по-често това става предпочитан превоз в централната градска част, което води до налагане на все по-голяма превенция спрямо водачите им. 

- “Левски” - ЦСКА ще се играе на 19 октомври. Имаше идея да е на “Герена”, а не на националния стадион. Имате ли притеснения за мача?

- Заради няколко мероприятия на националния стадион, планирани около първоначалната дата на вечното дерби, БФС изтегли срещата за 19 октомври, за да може тя да се изиграе на националния стадион. От СДВР изказахме силни притеснения от първоначалния замисъл мачът да е на стадион “Георги Аспарухов”, тъй като в  района около стадиона се изгражда нова метростанция и на мястото, обособено като строителна площадка, има много материали, които може да послужат на феновете като оръжия за саморазправа. 

Отделно от това самият стадион на “Левски” е неблагоприятен за охрана на такива дербита, защото не осигурява достатъчно буферни пространства между отделните агитки. Те са много важни за нас, охранителите на мача, което пролича и в последните два сблъсъка между двата гранда. При тях не допуснахме нарушения на обществения ред. 

Особено важна е и добрата комуникация между СДВР  и БФС, защото провеждането на такъв мач трябва да се съобрази с много други мероприятия по същото време, които се случват в София. 

- А как мина концертът на Ед Шийрън, който напълни националния стадион?

- Концертите на Ед Шийрин, а и на Андреа Бочели, преминаха без нарушения на обществения ред и пътната безопасност, преди, по време и след приключване на събитията в района около националния стадион. Поздравявам колегите за добрата организация. 

- А работи ли според вас законът, който предвижда да се отнемат автомобилите на дрогирани и пияни шофьори? И как бихте коментирали казуса с отказа на съда да отнеме личната кола на Ивайло Цветков-Нойзи?

- За първите 6 месеца на годината са установени 346 души, седнали зад волана след употреба на дрога. Тези данни се предоставят и на общинските съвети по наркотични вещества.  Най-често се кара след употреба на канабис, амфетамин и кокаин. Установените водачи, употребили алкохол, са 601. 

По случая с Нойзи колегите от Пътна полиция и 4-о РУ са извършили всички изискващи се от тях действия по закон. В кратки срокове е излязла и кръвната проба на шофьора, която е показала 2,52 промила алкохол в кръвта. На делото в Софийския районен съд има сключено споразумение между прокуратурата и Нойзи, одобрено от съда, за 10 месеца условно с 3 години изпитателен срок, както и вземане на книжката му за година и 2 месеца. Решението на съда да не отнеме колата не мога да коментирам. То вече се обжалва. 

- Какво мислите в лично качество - трябва ли за първо нарушение за шофиране от пиян/дрогиран, да се налага пробация? Някои юристи смятат, че е по-ефективно от условна присъда? 

- Като орган, който е натоварен с превенцията и противодействието на този вид деяния, бих желал санкциите да бъдат завишени, но все пак правомощията са в Народното събрание. 

- Когато хората са на море, крадците са в домовете им. Това е стара полицейска поговорка. Имаше ли много обири и колко души от активния контингент заловихте?

- Борбата с битовата престъпност е сред най-важните ни приоритети. Като център на икономическия и културен живот в страната, София предоставя най-много възможности за намиране на работа, образование и стартиране на бизнес. Тези фактори стимулират вътрешни миграционни процеси и в града се установяват временно или трайно както хора с легални намерения, така и такива с престъпни нагласи. Като цяло за 9-те месеца на годината има 653 взломни кражби. Разкрити са 70. За същия период на м.г. има 797, а разкритите са 49. Сами виждате, че има спад на извършените, както и повече заловени крадци. 

- Как го постигнахте?

- След анализ на уязвимите места изпращаме сигнални писма до съответните районни кметства за подобряване на сигурността на средата и изграждане на допълнително външно осветление на уязвимите междублокови пространства, както и поставяне на камери за видеонаблюдение в рисковите райони. 

Правим и срещи с граждани, домоуправители и мениджъри на етажната собственост за разясняване и обсъждане на мерките за сигурност и засилване на контрола за достъп до сградите. 

Домовите кражби са с широк обществен отзвук и в отделни случаи са на значителна стойност. За престъпленията най-много допринася фактът, че жилищата на хората през по-голямата част от деня остават безнадзорни, защото те са на работа, както и фактът, че през лятото много хора са на почивка. 

По отношение на извършителите може да се каже, че голяма част от тях не притежават голяма техническа грамотност. Друга обаче имат уменията и познанията да преодоляват различни прегради като входни врати и дограми. Използват приспособления за взломяване, за отключване на касови брави, заглушаване на алармите и други. При голяма част от случаите на домови кражби се ползват отвертки, щанга и раздвижен ключ. Част от тях добре заличават и следите си. Анализът на извършените престъпления показва, че най-много кражби от домове стават през деня. При офисите и търговски обектите обаче тенденцията е обратна - обират ги през нощта. И преди пред “24 часа” съм разказвал за сериозен брой крадци, задържани на място и тази тенденцията продължава, което се вижда и от намалелия брой на взломните кражби. 

- Кражбите на коли са вечна тема в София - повече или по-малко те са обект на интерес на бандитите?

- За деветте месеца имаме спад в кражбите на коли с около 21%, или 82 задигнати автомобила по-малко спрямо м.г. 2023 година бе годината с най-малко откраднати коли в София, дори в сравнение с ковид пандемията.  Настоящата 2024 г. ще завърши с още по-малко подобни кражби, за което поздравявам всички колеги, работещи по тази линия. Целият контингент по линия на кражбите на коли премина през следствените арести, дори някои от тях по 2-3 пъти.

Ще напомня за и случай от август, когато съвместно с Гранична полиция разбихме верига по пренабиване на рами, създаване на двойници на откраднатите коли и последващата им регистрация в Пътна полиция. При акцията е иззето високотехнологично оборудване за промяна на идентификационните номера на рамите, както и крадени автомобили. След тази операция очаквам още по-сериозен спад на кражбите на коли, което надявам се, да проличи в следващите дни. 

- Идват избори - как се готви полицията в София?

- Подготовката за изборите се превърна в рутинна процедура за нашите служители, но всеки път те имат своя особен заряд и купувачите на гласове стават все по-иновативни. Планирали сме много мероприятия и ще се види, че успешно се справяме с това уродливо явление. 

При организацията на охрана на изборни секции и книжа са изготвени съответните планове и разстановки и предстои изпращане на писма до различни структури в МВР за придаване на служители за съдействие, тъй като в София охраняваме повече от 1500 секции.

Други от Интервюта

Д-р Валентин Симеонов: Суши и пожари, а след тях потопи са само началото на новата реалност

Екстремните явления ще нарастват и по сила, и по продължителност.  Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ "Козлодуй", казва атмосферният физик във Федералния институт за

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

>