Жена е жестоко осакатена след тричасов побой от ревност в Челопеч

20.09.2024 08:56
Пребитата Роза Кадър: Нова тв

Роза знае, че живее втори живот - с изваден яйчник, две счупени ръце и разбита уста


„Винаги ще си спомням този ден. Тричасов побой. Само това му казвах – умирам. А той отговаряше - умирай, умирай! Погледнах децата и си казах „идва краят, ами децата ми"? Полицаите не казаха, че ще задържат мъжа ми, говориха все едно са приятели".

Това e кратката версия на едно „почти убийство" в Челопеч. Роза знае, че живее втори живот. С изваден яйчник, две счупени ръце и разбита уста.

С насилника са заедно осем години. Тя е бягала и се е връщала заради децата. И разказва поредната история за домашно насилие, но в същото време история като никоя друга.

Той се прибра. Погледна ме. И с телефона ми разби устата. Аз просто не разбрах какво стана, попитах защо ме удря. Той продължи да ме бие по лицето и по главата. И като не остана нищо от телефона и го изхвърли. Събори ме на земята и започна да ме рита по гърба, по корема, на други места. Това ставаше пред очите на децата", разказва Роза пред Нова тв.

Кошмарът продължава, когато я завежда до бидон на двора. И тръгнал да потапя главата ѝ вътрe, да я дави с думите „Този път ще те утрепя".

Побой заради ревност, заради подозрение, че е изневерила. Малко по-късно той ще разбере, че Роза няма вина за нищо, но тя вече ще бъде в болница.

„Намери една дъска и я удари в главата ми. Тя се счупи на две. Намери и един маркуч, не много голям, 3-4 пъти ме удари с него. В този момент, само като се обърна, до него имаше една голяма лопата. Искаше с нея да ме удари по главата, но аз си сложих ръцете и ме удари по ръцете с нея много силно. След това повтори по краката ми, защото аз бях клекнала. Аз пак си сложих ръцете, удря, удря и я изхвърли. Той ме хвана за ръцете и ме качи на терасата и ме сложи да седна. Имаше един камшик, с който си стопанисват животните. Започна с него да ме налага по ръцете и започна да ме обижда. Аз му се моля и само казвам, че ще разбере, че не съм виновна. Той си отвори една бира. И си седна. Аз бях вече със счупени ръце. Той си пусна музика на колоните и говори с приятели по телефона, че ще излиза. Влезе вътре, изкъпа се, облече се, а децата вътре при мен и трите... гледат ме и плачат", спомня си ужасяващия момент жената.

С помощта на децата си се изправя, прави две крачки и припада.

Дотук историята е плашеща. Оттук нататък се превръща в абсурдна. Роза е жива заради съседката си, която звъни на 112. С линейката на адреса идва и полиция.
Първи екип полицаи, които не намират причина да задържат насилника. Втори екип полицаи виждат Роза– в спешното в Пирдоп. И предпримеат... отново нищо.

И там, пред спешното в Пирдоп, часове след като я е пребил зверски, мъжът ѝ си прави видео. Освен, че позира до линейката в този момент, още същата вечер решава да качи видеото с лицето си в TikTok. А състоянието на Роза се влошава до така степен, че я съветват да отиде в друга болница - в Панагюрище. И тъй като полицаите не виждат защо трябва да задържат мъжа ѝ, на Роза не ѝ остава друго освен да пътува до болницата отново с него. Дори ѝ казва, че нищо няма да му направят.

„Аз имам връзки, няма да се получат нещата, така ми каза. И пак ме удари. Аз си премълчах. И ми каза само това: Ще излъжеш, че си била мъртвопияна и си се пребила самичка. Аз само го погледнах и на входа припаднах. Той ме вдигна, сложи ме да седна и ми каза да не се преструвам", сподели Роза пред Нова.

От болницата в Панагюрище я виждат и не вярват на версията за падането по стълбите. Викат полиция веднага. Трети екип полицаи. Този път задържат насилника, но не заради побоя. Нямал лична карта в себе си. Пускат го след няколко часа.

От МВР отговарят, че мъжът е задържан не за 2, а за 72 часа. Тази официална информация обаче се разминава със спомените на Роза, която твърди, че мъжът ѝ още на следващата сутрин се появил в болницата и ѝ казал, че знае, че не е била виновна.

А защо предишните два полицейски екипа – в дома на Роза и в болницата в Пирдоп не са реагирали – от полицията обясняват така:

„На адреса са изпратени полицейски служители. Снети са сведения от мъжа и жената, която категорично е отказала да подаде официален сигнал/жалба. На мъжа е съставен предупредителен протокол".

Проверка установила, че мъжът е познат на МВР още преди този случай. Роза е подавала жалба за тормоз и преди. Колко пъти е подавала сигнали, какво се е случвало след тях – цялата тази информация би трябвало да е достъпна за всеки полицай, за да може да прецени колко висок е рискът и как да реагира. Би трябвало вече да има национална информационна система, която да насочва полицаите, но такава няма, нищо, че е обещана със закон. Търсим отговора в Министерския съвет, при хората, които работят по тази система.

„Не беше взето правилно решение началник-отдела на дирекция „Превенция и защита от домашно насилие". Имаше съмнения за корупционна практика. Не бих могла да ги съобщя, защото към момента тече дисциплинарно производство към тези две лица. Може би на по-късен етап ще можем да разкажем повече", обясни Емилия Александрова, експерт от отдел „Превенция и защита от домашно насилие" в МС.

В интернет витае мнението, че по тази система вече се работи. Александрова потвърждава, но уточнява, че всичко става много бавно. Прогнозира, че догодина по това време – системата може би ще бъде в почти завършен вид.

А Роза продължава да се възстановява. „Оперираха ме, наложи се да извадят единия ми яйчник. След това ми оперираха и двете ръце, имам импланти и шини. Но това, което причини на моите деца – това ме боли най-много. Не болките ми. Аз ще се боря до последно аз да си взема родителските права, да няма никакъв допир до моите деца и аз ще си ги гледам сама", зарича се жената.

Децата ѝ са в настанени в дом. Мъжът ѝ е в ареста. На едно от делата за родителските права крие лицето си.

Прокуратурата е започнала разследване. То се точи повече от месец. Чакат се експертизи, разпити и присъда. Според лекарите след извадения яйчник Роза вече няма да може да има деца. А експертите все още не могат да преценят дали това е лека, средна или тежка телесна повреда.

Други от От страната и света

Бургаски лекари ще помагат в новия медицински център в Царево

Новият медицински център в Царево, който е от особена важност за местни и туристи, трябва да бъде готов до три месеца, съобщи кметът Марин Киров. В момента е в довършителен етап

С бюджет от 282 млн. лв. Русе реализира мащабни проекти за развитието на града

Местната администрация представи отчета си пред русенската общественост Община Русе отчете изпълнението на бюджета за 2023 г. по време на публично обсъждане

ГДБОП и ГДГП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти, издирват двама

Служители на ГДБОП и ГДГП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти, съобщиха от МВР. Мащабната операция е реализирана с изключителната подкрепа на Европол

4 г. и 6 месеца ще лежи в затвора мъж, убил приятелката си в Добрич

Състав на Окръжния съд в Добрич призна подсъдимия А. Г. за виновен в това, че на 6 август 2020 г., в Добрич, причинил по непредпазливост смъртта на млада жена от същия град

Екоминистърът: Няма нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение

Не се появяват нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение. Това каза служебният министър на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в

>