Д-р Валентин Симеонов: Суши и пожари, а след тях потопи са само началото на новата реалност

20.09.2024 07:30 Ярослава Прохазкова
Д-р Валентин Симеонов

Екстремните явления ще нарастват и по сила, и по продължителност.  Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ "Козлодуй", казва атмосферният физик във Федералния институт за технологии в Лозана, Швейцария

- Д-р Симеонов, Борис потопи Европа, това ли ни чака с климатичните промени - екстремни жеги и после потопи?

- Това е само началото на новата действителност. Даже не е като последно предупреждение, защото имахме доста и преди това. Миналата година беше бурята Даниел. Виждате сушите, пожарите, градушките.

Тези екстремни явления ще нарастват както по сила, така и по продължителност. Горещите вълни вече се случват не само през лятото, но и през късната пролет и ранната есен. Това е, защото планетата се затопля много рязко. До 70-те години на XX в. нарастването беше до 3 десети от градуса в сравнение с последните години на XIX. През 1997-1998 г. имаше много силен Ел Ниньо - естествен процес в Тихия океан, който води до повишаване на температурите с от 1 до 2 десети от градуса. А тогава повишението достигна 1°. После спадна, но през 2015 г. имаше най-силния досега Ел Ниньо - повишението трайно надмина 1 градус и продължи. Миналата и тази година достигнахме 1,65 градуса повишаване на температурата. Изглежда нищо, но е осреднената стойност на цялата Земя - от екватора до полюсите. В Европа е 2 градуса, а в един от най-застрашените райони - полярните, е цели 6. Опасността идва точно от тези райони. Оттам могат да се отделят огромни количества не само въглероден диоксид, но и метан, който има 85 пъти по-голям затоплящ ефект от въглеродния диоксид.

- Какви ще са последствията?

- Никой не знае. Много процеси, задействани от затоплянето, при преминаването на определен температурен праг се ускоряват и стават необратими. Наричат се повратни точки. Като пример може да дадем изчезването на алпийските ледници, това пряко ни засяга - те са един от основните източници на вода в Европа.

1/3 от водата на Дунав идва точно от ледниците

А 75% от водния бюджет на България идва от Дунав и може да се стигне до спиране на АЕЦ “Козлодуй” поради липса на вода.

Досега над 60% от алпийските ледници в Швейцария изчезнаха, а само за 2022-а и 2023 г. обемът им намаля с още 10%. Същото е в Австрия, Италия, Франция.

Въпросът вече е дали не сме доближили повратната точка процесът по топенето на Гренландия да стане необратим. Това ще доведе до повишение на нивото на океана с няколко метра. Ако процесът стане необратим, ще промени коренно планетата. Изчезването на ледовете в Северния ледовит океан ще доведе до по-бързо затопляне, защото ледът отразява почти 90% от слънчевата светлина, докато морската вода поглъща повече от 90%.

Друга повратна точка е Амазонската джунгла. Очаква се да се превърне в савана до 30-50 г., това ще повлияе драматично на климата. Джунглата поглъща голямо количество от въглеродния диоксид. Тя предпазва почвата от загряване.

Около

15 са повратните точки

и имат ефекта на доминото. Когато нещо се задейства, усилва другото. Освен промени във факторите на климата се наблюдават промени и в биоразнообразието. Изчезват животински видове и особено насекоми, което нарушава равновесието. Филм наскоро показа как китайците опрашват ръчно крушите с четчици...

- Какво да се направи?

- За съжаление, повече се говори и нищо не се прави. На първо място, трябва да спре използването на изкопаеми горива - въглища, нефт, газ. Те са основни източници на парникови газове. Температурното равновесие на Земята се определя от 3 фактора - загряване от Слънцето, охлаждане на Земята чрез излъчване на топлина в Космоса и задържане и връщане на част от излъчената топлина от парниковите газове обратно към Земята. Ние нарушаваме равновесието чрез увеличаване на концентрацията на парниковите газове.

Повишеното затопляне отключва други процеси, които увеличават затоплянето, нарича се положителна обратна връзка. Промените, предизвикани от човека, са значително по-бързи от естествените климатични промени и последствието са тези екстремни явления. Повишава се не само температурата на въздуха, но и на океана, тя е близо 1° по-висока и води до голямо изпарение. По-високите атмосферни температури са причината в атмосферата да се задържи по-голямо количество влага, което ускорява естествения воден цикъл. Водата пада като валеж. Количеството на интензивните валежи нараства. Това е и една от причините за наводненията.

Другата са човешкото действие и бездействие. Миналата година естествените пътища за оттичане на водата бяха затрупани, което предизвика наводнението по Черноморието. Изсичане на гора над Карловско беше причина за наводненията там. У нас не се прави нищо за почистване на деретата. Българската традиция е боклукът да се изхвърля в тях. За предпазване има много хидротехнически мерки, между които почистване на коритата на реките, деретата.

- Опишете ефекта от загубата на гори.

- Те предпазват от наводнения, защото дърветата разпределят дъжда и той не пада директно, а забавено по земната повърхност. Горите поддържат почвата пореста, което позволява да поеме излишното количество вода, да я задържи и отделя забавено. А това помага срещу сушата.

Неграмотни политици твърдят, че България е богата на водни ресурси

Не е така.

Горите са важни и за поддържане на по-меки температури. Те поглъщат или отразяват голяма част от слънчевото излъчване. Охлаждат се чрез изпарение на голямо количество вода. Водата не се губи, защото се издига нагоре и привлича въздух от околността. Отделените от гората вещества и фини частици спомагат за образуването на облаци и се получават локални валежи. Голяма опасност е безжалостното изсичане. Дори вместо да раздават дърва за огрев, по-оправдано от климатична гледна точка е да раздават въглища.

Другата голяма опасност са пожарите.

Това, което беше в Гърция, другото лято може да е у нас

и за няколко години да загубим голяма част от горите си. Останем ли без гори, оставаме без вода, става по-горещо и ще има повече наводнения - всичките бедствия накуп. Гърция обаче има 17 самолета за гасене, поръчали са още 6. За 10-ина секунди пълнят от открит водоем 6 т вода, които да изсипят наведнъж. Ние нямаме нито един, а президентът се обяви против закупуването на противопожарен самолет. Трябва да се направят и системи за ранно предупреждение, като се използват спътници, наблюдения с дронове, със самолети, термични камери и пр.

- Разказвате песимистичен сценарий, няма ли оптимистичен?

- Честно казано, не виждам. Хората още не са осъзнали проблема. Много от петролните компании и държави като Русия и арабските страни разпространяват лъжи за климатичните промени като това, че става дума за естествени процеси. При такива катаклизми вече не само застрахователите, но и държавите няма да могат да поемат разходите. Не сме подготвени за последствията.

Други от Интервюта

Шефът на СДВР: Повече осветление и камери на уязвими места - така хванахме 70 крадци от домовете

Директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов казва още: Целият контингент по задигането на коли премина през следствените арести Най-често в София се кара след употреба на канабис

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

>