6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

20.09.2024 03:00
Любомир Иванов беше убит на 25 март 2022 г.
Адвокат Любомир Таков поиска и получи отвод на пореден съдия по делото.
Подсъдимият Боян Табаков е бил близък с Любо Полицая и с Къро.

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена

Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в четвъртък. Съдия Ани Захариева е шестият председател на състав, който се отказва да гледа делото срещу подсъдимите Кристиян Илиев и Боян Табаков, обвинени като извършител и помагач за убийството.

Бившият криминалист Любомир Иванов беше убит пред дома си на 24 март 2022 г. Той беше приближен на разстреляния година по-късно в ЮАР Красимир Каменов - Къро. МВР задържа за престъплението Кристиян Илиев и Боян Табаков, които са от близкото обкръжение на Любо Полицая, а прокуратурата ги предаде на съд в началото на годината. Оттогава съдебните състави масово се отвеждат по различни причини, а в четвъртък това направи и Ани Захариева по искане на адвокат Любомир Таков, който защитава подсъдимите. Той няма претенции, че съдия Захариева има тенденциозно отношение към клиентите му, но въпросът бил принципен. Според него като бивш следовател Захариева е била част от прокуратурата и това поставяло под въпрос нейната безпристрастност.

По тази причина Захариева, както и съдия Лилия Георгиева например се отведоха по делото срещу прокурор Константин Сулев, който беше обвинен за длъжностно престъпление по казуса “Осемте джуджета”, защото искал да навреди на Петър Петров, известен като Пепи Еврото. И двете са работили с него. По-късно делото беше прекратено заради липса на престъпление от друг съдия. А сега по това за Любо Полицая ще се търси 7-и пореден състав само за 9 месеца. 

Делото зацикли сериозно, след като

свидетели се оплакаха, че разследващите ги притискат,

а двамата наблюдаващи прокурори в миналото са били колеги на убития Любомир Иванов в МВР.

Претенции имат близките на Любо Полицая, свидетелите на обвинението и подсъдимите Илиев и Табаков.

Най-интересен е Филип Стоянов, който стана известен покрай делото за държавния преврат от март 2023 г. Тогава на брифинг бившият главен прокурор Иван Гешев пусна записи от разговори на Красимир Каменов - Къро, които са правени точно от Филип Стоянов, дотогава негов доверен човек за бизнеса му в България. По това време Кристиян Илиев и Боян Табаков вече бяха обвиняеми, а след брифинга Къро беше обвинен като поръчител на убийството на доверения си човек Любо Полицая.

Всъщност, докато Къро е в ЮАР, двамата представители на официалния му бизнес у нас Филип Стоянов и Любомир Иванов влизат в жесток конфликт заради жена, научи “24 часа”. Половин година преди убийството на Любо Полицая

Филип Стоянов е пребит жестоко с метални тръби пред дома си

 

След това пък бившият криминалист пуска сигнал в НАП срещу опонента си. По това време Филип Стоянов се води собственик на фирмата, която стопанисва т.нар. златен гьол на ГКПП Капитан Андреево. Ревизията приключва с акт за 4 млн. лв. след убийството на Иванов. Конфликтът между Иванов и Стоянов не бил предмет на разследването. 

Друг свидетел, който в миналото е охранявал безследно изчезналия Методи Методиев – Мето Илиенски, също имал претенции към начина, по който е разпитван. В няколко молби твърди, че е бил притискан от прокурор по делото да даде показания срещу Табаков и Илиев, за да получи обратно иззета от него бронирана лимузина, ползвана приживе от покойния Любомир Иванов.

Други двама свидетели пък се отричат от показанията си и са депозирали това официално малко след разстрела на Къро. Първият е Ивайло Серафимов, който преди повече от 15 г. се отказа от свидетелските си показания срещу Златомир Иванов - Баретата в съдебната зала. Той е в няколко знакови от последните години дела, включително и срещу Васил Божков. От негови думи пред съда и прокуратурата стана ясно, че е работил за Къро, срещу когото после става и свидетел.

Вторият е Цончо Ненов, който помагаше на прокуратурата по делото “Килърите”, което приключи с три доживотни присъди.

Поведението на свидетелите допълнително заплита делото, което не може да тръгне. Повечето твърдят, че приживе Любомир Иванов е бил изключително близък с подсъдимия Табаков и че точно той го е вкарал в обкръжението на Къро.

Докато тече разследването за убийството на Любо Полицая, конефермата на вдовицата му в столичния кв. “Панчарево” е опожарена. По нейна жалба се отведе и първият съдебен състав, който трябваше да гледа делото. 

Други от От страната и света

55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

>