Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

19.09.2024 20:57 Никола Михайлов
Виенското колело ще привлече туристи от цялата страна към най-високото тепе на Пловдив.
В последните години голямата поляна в подножието на Младежкия хълм се превръща в сцена за редица събития. СНИМКИ: PLOVDIV STAGE PARK

Най-добрият вариант първото по височина тепе в Пловдив - Младежкия хълм, да се изпълни с живот е на върха му да се постави огромно виенско колело.

При ясно време от него ще се откроява гледка чак до Карлово и ще привлича туристи от цялата страна.
В това е убеден кметът на район "Централен" Георги Стаменов, който е споделил виждането си и с предишните ръководства на общината, и на настоящия кмет Костадин Димитров, който го определил като много смела, но добра идея.

През годините неведнъж е имало "диви" предложения за Джендем тепе

По времето на социализма най-популярната идея била отгоре да се направи панорамен ресторант, подобно на бюфета на Сахат тепе. Заведението обаче останало само мечта.

По-късно кметът Славчо Атанасов говореше за изграждането на църква отгоре с кабинков лифт, за да могат да се качват и по-възрастните и трудноподвижни пловдивчани.

Според Георги Стаменов обаче голямо виенско колело, подобно на английското London Eye (Лондонското око - голямото виенско колело в столицата на UK - б.а.), би превърнало Младежкия хълм в туристическа дестинация, която да събира хора не само от Южна България, но от цялата страна.

Освен това таксите, които ще събира Пловдивското око, ще позволят на администрацията да подобри условията на тепето.

"Ако направим един такъв атракцион горе, бихме могли да вземем няколко електрически рикши, които да дават възможност на хора, които по една или друга причина имат физическата невъзможност да се качат до върха", обясни пред "24 часа" кметът на район "Централен".

Стаменов е убеден, че виенско колело ще тласне пловдивчани да преоткрият Младежкия хълм и по-голяма част от жителите на града да го използват за разходки.

"В крайна сметка неговото териториално разположение е такова, че той обслужва както "Централен", така и "Южен" и "Западен". Но трябват целенасочени политики и пряко финансиране, за да го приведем във вида, който заслужава", каза още районният кмет.

Освен това смело виждане администрацията е набелязала още няколко ключови идеи за подобряването на Младежкия хълм. Общинският съвет одобри кандидатстването за близо 11 млн. лв. по програма, с които да се борят така наречените кални петна.  

"Основните дейности, които финансират по тази мярка, са изграждане на напоителни системи - магистрални водопроводи и съответно разпръсквачи, където са необходими, както и

залесяване с нова дървесна растителност",

обясни Георги Стаменов. По думите му в момента се изготвят схеми, с които район "Централен" да кандидатства за изграждане на напоителен водопровод на Младежкия хълм.

Освен че ще се грижи растителността да не изсъхва, той би бил полезен и при гасенето на пожари. Само това лято пламъци два пъти обхващаха дърветата по тепето и притесняваха пловдивчани, тъй като пушекът се виждаше отдалеч. Не е ясно каква част от дърветата и храстите са изгорели.

"Те трябва да бъдат подменени с нови, за да може наистина средствата по тази програма да бъдат максимално ефективно инвестирани в една от емблемите на нашия град", посочи Стаменов.

За съжаление, в момента Младежкият хълм няма напоителна система. Дори водопроводите, които навремето са захранвали изоставения басейн, намиращ се на върха, са компрометирани и са изгнили с годините.

За да бъде изградена една съвременна модерна поливна система, всички тръби трябва да бъдат подменени с нови, които да поддържат тепето зелено и да го пазят от пожари.

Все още не е ясно какви средства ще трябват, за да бъде изпълнена идеята на районната администрация.

"В момента колегите работят, за да могат да хванат основната дължина на трасетата и респективно да направят изчисление какви тръби ще се използват, колко ще излезе строителството да се вкопаят те и да се възстановят настилките отгоре. Точната сума ще излезе от проекта, но правим всичко, за да бъде включен Младежкият хълм в програмата за финансиране", допълни Стаменов.

Голямата поляна в подножието на най-голямото тепе в последните години се превърна в сцена за най-различни събития и концерти.

Редовно там се издигат сцени, а посетителите
тъпчат тревата

Когато няма нищо пък, пловдивчани водят там децата си, за да тичат и да се забавляват. Това обаче води до проблеми със зеленината, който проблем според Стаменов е част от работата на общинското предприятие "Градини и паркове".

"В районната администрация нямаме нито поливачи, нито косачи, а по правилника за работа единствено те се грижат за всички тези площи", обясни той. Според него обаче за хълмовете не трябва да се грижат всички служители на предприятието, а да си има зачислени специалисти, които да познават терена.

"Смятам, че ако за всяко тепе си има градинар, който с няколко помощници да работи единствено там, ще бъде по-добре. Тъй като виждаме, че моделът на работа в момента реално не дава резултати", категоричен е Георги Стаменов.

Идеята му е, че така служителите, които отговарят за Младежкия хълм, Сахат тепе или Бунарджика, ще могат да си направят график и лесно да следят кога е време за поливане, за косене, кога трябва да се премахват сухи клони или пък да се прави компенсаторно залесяване. И да носят отговорност, ако не са си свършили работата.

"А не да има една бригада, която отговаря за огромна територия и реално погледнато почва едно, оставя го за второ, после трето и в един момент тези прекрасни паркови зони придобиват вид, който за мен е крайно незадоволителен", заяви районният кмет.

Тези служители обаче ще трябва отново да са към "Градини и паркове", а не към "Централен".

По Младежкия хълм по-малките алеи се нуждаят от повече лампи,

но основната част от тепето е осветена през нощта. Въпреки това все още има пловдивчани, които не се съобразяват със забраните и бариерите и се качват до горе с кола.

След това се налага органите на реда да ги издирват и глобяват. Настилките също са в добро състояние за разходки, но районната администрация планира преасфалтирането им, за да са в по-подходящ вид.

Средствата за това Георги Стаменов ще поиска от бюджета за следващата година, когато ще са готови проектите и районната администрация ще посочи пред гражданите как и за какво отиват парите. 

Други от От Пловдив

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

Защо да изберете нас – "Петко Ангелов БГ"

Опит „Петко Ангелов БГ“ ЕООД извършва транспорт на всякакви видове товари, включително ADR, от България и Турция до всички европейски дестинации и обратно

>