На четвъртия час от дебата депутатите се скараха с какво мнозинство да освободят Антон Славчев

19.09.2024 15:15 Ана Михова
Антон Славчев Кадри: Би Ти Ви

На четвъртия час от дебата за освобождаването на шефа на антикорупционната комисия  и комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев, депутатите започнаха спор с какво мнозинство да го освободат като шеф на КПК. 

Проблемът идва оттам, че членовете на Комисията за противодействие на корупцията се избират с две трети мнозинство. В закона обаче не е посочено с какво се исвобождават. Според Георги Георгиев и Тервел Георгиев от ГЕРБ има празнота в правото и затова трябва да се приложи текстът, който е за избор. Лена Бориславова и Надежда Йорданова застъпват другата теза, че няма празнота в правото, а трябва да се освободи с обикновено мнозинство.  

Според Лена Бириславова мнозинството от две трети е при избиране, а не при освобождаване. Тя припомни, че ЕК дори е изпратила писмо, че двете мнозинства са различни.

Тервел Георгиев от ГЕРБ попита в коя разпоредба на закона е разпоредбата, с която се освобождават. Когато има непълнота, се прилага тази, която е за избор, обясни той.

Според Надежда Йорданова не виждала смисъл от разширително тълкуване.

Самият Антон Славчев присъстваше на дискусията в Народното събрание по негово желание.

Тя продължи повече от четири часа, като през по-голяма част от времето народните представители от ПП-ДБ и ДПС, които бяха и най-активни, обвиняваха Славчев, че опъвал чадър над другата политическа сила. 

Предложението за освобождаването му от двете комисии - антикорупционната и за отнемане на незаконно придобитото имущество, беше на  ПП-ДБ.

Мотивите бяха прочетени от Лена Бориславова в началото на дебата. Тя посочи седем групи мотиви. На първо място липсвали разследвания за корупция, липсвала информация за дейността на корупцията, не се изпълнявали законовите задължения да се изгради електронно подаване на документи за конфликт на интереси. 

Втората група мотиви била свързана с липсата на информация. За 2024 г. на сайта на антикорупционната комисия било качено само едно съобщение.  

Бориславова обяви още, че едва сега антикорупционната комисия е започнала разследване за необезпечения кредит в размер на 148,5 млн. лв. на фирма на Румен Гайтански, а сигналът е от 2022-а. Тя припомни и че Гайтански беше върнат, когато се яви пред комисията.

Вторият пример, който даде, беше отстраняването на Андрей Гюров от поста подуправител на БНБ по искане на комисията. Имало и много административни пропуски в работата на комисията. 

"Тези многобройни пропуски, подкопават доверието в тези комисии. Време е да престъпим към истинското решение на проблемите", каза в заключение Бориславова.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че мотивите са измислени, но пък имало теми, по които не са доволни от работата на комисията. Той добави, че една част от подписалите оставката са хора, които са в конфликт на интереси. "Това е опит да отстраниш този, който те разследва. Не съм изненадан от нахалството на ПП", каза Цонев. Той припомни, че Лена Бориславова е разследвана от антикорупционната комисия за конфликт на интереси. Едното е за изтеклите записи на ПП. "Искаме да получим отговор и за гигантската афера "Митници" на лица не от високите етажи, а на лица от покрива на властта", каза Цонев. 

Според него Славчев опъвал чадър над хората от ПП, които били "доста натопени в тези афери".

"Точно лицето Славчев я покри в няколко скандала", добави Хамид Хамид. Според него "с тази шашма искали да инсталират Славчев в СГП, където той вече бил спечелил конкурс".

"Разследване за корупция няма срещу ДПС", реплекира Бориславова.

"Нечувано нахалство е проверявани лица да искат оставката на проверяващия ги", отговори Цонев.

"Въпросът е защо нямаме присъди и затова ние нямаме вина, имат вина институциите, които не са си свършили работата и това е една от тях", заяви акад. Николай Денков. 

Станислав Анастасов от ДПС пък попита Денков отговарял на трите условия за конфликт на интереси. "В групата си имате още 13 такива случая", обяви Анастасов. И той повтори твърдението, че ПП искали да освободят Славчев, "за да отиде на топло място в прокуратурата".

"Не съм бил в Съвета на настоятелите на БАН, когато е вървял конкурсът за академик. Станах месеци по-късно", каза Денков. Той прочете и решение на комисията, която не открива конфликт на интереси. 

Димо Дренчев от "Възраждане" каза, че не иска да влиза в "този конфликт между двете страни на сглобката" ПП-ДБ и ДПС, но ще подкрепи освобождаването на Славчев, защото не си вършил работата.   

Съпартиецът му Петър Петров пък представи "малко статистика", според която досъдебните производства за корупция намаляват с една четвърт за последните две години. "Именно поради тези срамни данни ще подкрепим предложението за освобождаване", завърши той.   

Цончо Ганев от "Възраждане" пък каза, че ПП-ДБ поискали тяхната подкрепа за освобождаването на Славчев. "Той трябва да бъде махнат, защото ви прикрива далаверите, а и е един от хората на Пеевски", каза Цончо Ганев.

 "Спекулацията е абсолютно невярна. Става дума за конкурс за прокурори, който е проведен във ВСС, и който се обжалва във ВАС", отговори му Надежда Йорданова.

Според Тошко Йорданов от ИТН "и двете групировки", които спорят, били неприемливи за тях. "Този дебат не е за гражданите, а коя от двете групировки да има контрол, тук се опитват нещо да си разчистят личните проблеми", добави той и нарече Бориславова "хищна юристка". Тя пък му отвърна, че няма какво да крият и "никога няма да бъде толкова отвратителна в изказа си".

След втората почивка от 15 минути Явор Божанков пренесе дебата към Северна Македония,  а Тошко Йорданов от ИТН в декларация упрекна Кирил Петков, че жалаел да признаем македонския език. Той се върна към времето на правителството на Петков. Според него трите антикорупционни закони, които той определи като политически, въобще не трябвали да бъдат в Плана за устойчивост. 

"Всяка една обида, която ми идва на езика пледнее пред това, коет представлява "Продължаваме промяната". Няма такова определение, което да опише Кирил Петков - Асен Василев - Николай Денков и Лена Бориславова", каза Йорданов.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>