Унижихме ли първата жена президент в Скопие?

19.09.2024 10:58 Георги Милков
По физиономията на македонската президентка не личи да се чувства обидена и унижена по време на срещата си с Радев.
Мицкоски (вляво) с хърватския президент Миланович без македонско знаме
Борисов и Ердоган с турски знамена
Сегашният флаг на РСМ
Бившият флаг на бившата Република Македония

През 2016 г. подобен вой предизвика и снимка на Борисов с Ердоган

Истерията, че на срещата на българския държавен глава Румен Радев с неговата колежка от РСМ Гордана Силяновска-Давкова в София не е било поставено северномакедонското знаме, вече няколко дни върлува из скопските медии.

Премиерът Мицкоски изока, че са "преминати червените линии" и затова те нямало да мълчат. Българският посланик в РСМ Желязко Радуков бе привикан в тяхното външно министерство за протестна нота. На излизане от сградата нашият дипломат бе причакан от македонски журналисти с въпроса дали са му я връчили нотата. Радуков спря, погледна първо към ръцете си, после и около себе си с търсещ поглед и отвърна:

Да я виждате тая нота? Не!

И продължи към автомобила си.

Междувременно на историчката Наташа Котлар-Трайкова в една скопска телевизия зададоха въпроса дали това с липсата на знамето е случаен пропуск, или нарочна провокация?

И ето какво отговори тя: "Това е отработено нещо... Българската дипломация не е сянка на дипломация, те имат добра школа от години, първо от техния ментор - Царска Русия, а след това и от царската династия, която е управлявала там - Сакскобургготската. Така че там си имат традиции. Затова и ние трябва да бъдем по-внимателни, по-основополагащи и да имаме също своя доктрина по отношение на своята външна политика."

Казвайки това, госпожата, която преподава в Института за национална история в Скопие, извади една книга - "Българската национална доктрина", обяснявайки, че в нея е отбелязано отдавна всичко, което българите от години правят по отношение на Македония.

В случая с липсващото знаме на РСМ обаче нямаше нужда да се цитират никакви стратегии и доктринални документи, нужно бе само да се погледне в Правилника за прилагане на българския Закон за държавния протокол.

Там е описано всичко за визитите на чужди държавни глави - какво се прави, когато са на държавно посещение, когато са на официално, на работно, на частно или на друг тип визита.

Ако госпожа Силяновска-Давкова бе дошла на държавно посещение

у нас, знамето на РСМ щеше да е поставено не само в Гербовата зала на президентството. То щеше да се вее и на самата сграда. И навсякъде, където е предвидено - на летището, на пилоните пред базиликата "Света София", където е Паметникът на Незнайния воин и т.н.

Но тъй като миналата седмица тя не дойде в София на държавно или официално посещение, па дори не и на работна визита, а на опера, като се отби в президентството на така нареченото посещение от вежливост, то знамена на РСМ не следваше да се веят там. Не защото не обичаме македонците или пък искаме да унижим тяхната първа жена президент. Просто държавен протокол и точка.

Но някои кръгове в Скопие очевидно искат да поставят г-жа Силяновска-Давкова в неудобно положение, задето е била в София и всичко е било толкова хубаво, и сега през медиите я карат да се обяснява и извинява защо е трябвало да се снима с президента на България без флага на страната си.

И още едно уточнение - снимката на македонската президентка и Радев от Гербовата зала не е направена за разпространение в медиите. Обикновено снимки от такива куртоазни визити са за архива или за спомен.

Фотографията от Гербовата зала е била публикувана най-напред от екипа на македонската президентка

Появила се е в официалната фейсбук страница на Гордана Силяновска-Давкова. Чак 20-ина минути по-късно, и то от учтивост към гостенката, кадърът е бил публикуван и от екипа на българския държавен глава. По-късно македонците са свалили снимката, но информацията за часа на качването е запазена, защото в интернет следите остават.

Както и да е. Важното е, че никой у нас на официално и държавно ниво не е целял да унижи по какъвто и да било начин гостенката от Северна Македония. Но очевидно някой у тях цели точно това. Дали тези зложелатели са кръгове около премиера Мицкоски, това предстои да се изясни.

Самият северномакедонски премиер бе на официално посещение в Хърватия в края на миналия месец и там от срещата му с хърватския президент Зоран Миланович бе публикувана снимка, на която двамата са само сред хърватски и европейски знамена. Флагът на РСМ липсва на кадъра.  Интересно дали според Мицкоски това е също така "преминаване на червените граници" от страна на Хърватия?

Унижен ли е бил премиерът на РСМ в Загреб?

Може би македонските медии трябва да се поинтересуват и от това. 

Разбира се, трябва да се опитаме да проявим разбиране към тези слабости на официално Скопие. Особено като си дадем сметка, че преди години у нас са били разигравани същите комплексарски сцени и опити за създаване на скандал там, където го няма.

През 2016 г. Бойко Борисов бе на среща с турския президент Ердоган и в кадъра от този разговор зад двамата се виждаха само турски знамена. Вероятно мнозина си спомнят какъв вой се нададе от някои среди у нас тогава. 

Тъй че, когато в Скопие решат да направят нещо, дори и някоя срашна глупост, трябва да са наясно, че ние вече сме го правили. Не е нужно с поведението си да ни припомнят собствените ни грешки на растежа. Но в крайна сметка дори такива досадни дреболии като сегашния опит за "скандал" показва, че македонци и българи не сме кой знае колко различни.

Накратко за историята на изстрадалото македонско знаме

Историята на националния флаг на Република Северна Македония е почти толкова драматична, колкото и на тая изстрадала земя. Знамето, което в момента РСМ има, е от октомври 1995 г. През 1992 г. отделилата се от Югославия нова Република Македония маха комунистическата звезда и слага на червения фон древен символ. Т.нар. Звезда от Верига или Слънцето от Кутлеш. Кутлеш, на което гърците викат Вергина, е мястото, на което през 1977 г. е открит древният знак - соларен символ с 16 лъча. Изобразен е върху погребален саркофаг в гробница на древномакедонски владетел. Наскоро получили независимост и още лутащи се около своята идентичност, в Скопие решават, че Звездата от Вергина е символ, който показва приемствеността с античната македонска култура. Това обаче става причина за полемика както вътре в страната (защото албанците са против), така и навън, тъй като гърците протестират. Символът е много разпространен в Гърция, където на син фон е използван като емблема в Егейска Македония още от 80-те години на миналия век.

Гръцката дипломация се развихря на всички нива и македонците не могат да използват знамето си нито в ООН и други международни организации, нито на олимпийските игри, както и в САЩ и Австралия. В същото време Гърция слага символа на монетите от 100 драхми, върху полицейските униформи и на знамена пред обществени сгради. Банки, учреждения и медии в Гърция сменят логата си, използвайки двевномакедонския знак. През февруари 1993 г. гръцкият парламент приема декларация, с която обявява Звездата от Вергина за официален национален символ, а 2 г- по-късно отнася въпроса и до Световната организация за интелектуална собственост (WIPO). 

Така през октомври 1995 г. Република Македония е принудена да премахне 12-лъчевата Звезда на Вергина от флага и да я замести със стилизирано слънце с осем лъча. Македонските историци, за които няма невъзможни неща, веднага обявяват, че това е даже по-стар знак, защото е намерен върху дялан камък от бронзовата епоха край Кратово. Това, обявяват те, е истинският символ на античното македонско изкуство. Новият дизайн на македонското знаме не минава лесно. Някои в Скопие дори го наричат подигравателно с прозвището "вентилатора". Остава обосновката, че такъв осемлъчев символ използват и власите, и арумъните, живеещи в страната, затова е достоен за общонационален македонски символ.

Други от Анализи

С 4% расте доверието към ЕС у нас, а с 8% - към НАТО

Доверието на българите към ЕС е скочило с 4% до 59,5%, а към НАТО с 8% до 40,1% от септември 2023 г. до септември 2024 г. Това показва представителен сондаж на "Галъп интернешънъл болкан" между 28

При условна присъда за пияни шофьори - да гледат клипове с трагедиите след катастрофи

САЩ и други държави задържат 3 дни в ареста хванатия да кара пил През 2022 с близо 70% са се увеличили шофьорите, заловени да карат след употреба на наркотици. През цялата 2022 г

България удари джакпота с ресора си в ЕК, но Фон дер Лайен направи разбъркан пъзел

Вижда се разминаване при припокриването на отговорностите и ресорите, още не знаем защо Средиземноморието става специален регион Предложеният състав на Европейската комисия от председателя Урсула

Търси се българският Орбан

2024-а - 35 години след свалянето на Живков, кръгът се затваря. Време е за нов политически елит Ще останат 2 основни партии и 3 - 4 по-малки, защото всички се познаваме и трудно постигаме консенсус

"Африка веднага!": Щитът за Европа

ЕС 2040: миграционен кошмар или икономически рай? Решаваме сега ... Тези дни Европа е като врящ казан и основният въпрос е как да се спре притокът на мигранти

>