С 400 000 лв. ремонтират покрива на общинската болница в Свищов

19.09.2024 09:39 Дима Максимова
МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" в Свищов Снимка: Община Свищов

На 23 септември започва цялостен ремонт на течащия покрив на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович" в гр. Свищов. За възстановителните дейности са осигурени 400 хил. лева с подписване на споразумение между кмета на Свищов д-р Генчо Генчев и министъра на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова-Касабова, информират от местната управа.

Сградата на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" е проектирана и построена преди повече от 45 години. С времето покривното покритие се амортизира значително и това налага ръководството на общината да положи усилия за привличане на финансов ресурс, с който да се предотвратят по-нататъшни повреди и разруха на сградата.

Към момента конструкцията на покрива на общинското болнично заведение е покрита със замазка и хидроизолация, която е в лошо състояние, вследствие на износване и атмосферните влияния. Това води до усилване на течовете по време на дъжд и достигането им до използваемите площи, посочват от общината.

Ремонтът на покривното покритие на сградата ще започне с цялостно демонтиране на съществуващата хидроизолация, след което ще се подготви основата, ще се изпълнят два пласта битумен грунд и ще се положат два пласта хидроизолация, като горният ще е с посипка.

Ще бъдат демонтирани ламаринените обшивки и подменени с нови. Мазилката при комините също ще бъде обновена и ще бъдат монтирани нови шапки. Шапки ще бъдат монтирани и на всички вентилационни тръби и отвори.

Всички воронки ще бъдат подменени, както и счупените и прекъснати водостоци. При улука ще бъде монтирана система за подгряване, за да се избегне запушване на водостоците при снеговалеж и да се избегнат течове.

Подпокривното пространство ще бъде изцяло почистено, а отворите към покрива ще бъдат зазидани, с цел спирането на течове и предпазване от влага на по-долните етажи.

Амортизираната мълниезащита ще бъде изцяло подменена и по проекта ще бъдат изпълнени всички изисквания за строително-технически правила и норми за пожарна безопасност.

За да запази в максимално добро състояние общинската болница, ръководството на Общината полага активни грижи за подобряване експлоатацията на сградния фонд на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович". След като бе заменен с нов неработещият асансьор в Поликлиниката и бе ремонтирано покривното пространство над него, сега предстои ремонтът на покривното покритие на основната сграда на болницата. В готовност е и проектът за повишаване на енергийната ефективност на цялото болнично заведение, който ще бъде реализиран по Програма „Развитие на регионите" 2021-2027 г.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>