Тройният удар от изменението на климата, конфликтите и криза в здравеопазването засяга най-бедните в света

19.09.2024 07:39
Изменението на климата увеличава риска от разпространението на болести. Снимка: Pixabay

Изменението на климата и конфликтите рискуват да засенчат усилията за подобряване на здравето на хората, заяви Питър Сандс, ръководител на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

Той говори в Лондон преди публикуването на доклада на Глобалния фонд за 2024 г., който обхваща работата му през миналата година и показва подобрение в борбата с трите болести след като COVID-19 отклони усилията.

Въпреки напредъка Сандс заяви, че наследството от друга пандемия е, че правителствата-донори се притесняват да предоставят пари за здравеопазването, което поражда опасения относно кръга на финансиране през следващата година за покриване на работата на Фонда през 2026-2028 г.

"Със сигурност глобалното здравеопазване е донякъде засенчено от проблемите, свързани с изменението на климата и конфликтите", каза той, въпроси, които са неразделни от здравето.

"Същите хора... най-бедните хора са засегнати от този троен удар", каза той.

Изменението на климата убива хората, като увеличава недохранването и причинява болести, а конфликтите могат да доведат до повече смъртни случаи от сриването на здравните системи заради тях, отколкото от куршуми и бомби.

Глобалният фонд е най-големият международен финансист на усилията за борба с туберкулозата и маларията и втори по големина за борба с ХИВ, като инвестира повече от 5 млрд. долара годишно за борба с трите заболявания.

Годишният доклад на Фонда показва, че през 2023 г. около 25 млн. души са били подложени на антиретровирусна терапия, 7,1 млн. са били лекувани от туберкулоза, а 227 милиона мрежи против комари са били раздадени в страните, в които работи Глобалният фонд, пише БТА. 

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>