Персонален НОИ от "24 часа": Не е нужно да носите в НОИ решението от ТЕЛК след преосвидетелстване

19.09.2024 07:30
В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК. СНИМКА: КОНСТАНТИНА КОСТОВА

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт (НОИ).

В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК. Експертите на осигурителния институт ще му отговорят възможно най-изчерпателно.

Отговорите ще бъдат публикувани всеки месец в "24 часа", "Клуб 100" и на най-големия информационен портал на български език 24chasa.bg.

За да зададете своите въпроси към експертите на Националния осигурителен институт, можете да пишете на електронна поща 24action@24chasa.bg или на адрес: София 1202, ул. "Св. св. Кирил и Методий" №84, за "Персонален НОИ".

От 9 юни съм с подновен ТЕЛК. Трябва ли да подавам отново документи за инвалидна пенсия?Вивиан Попова

Пенсията за инвалидност и добавката за чужда помощ на лицата, които не са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, се отпуска за времето на неработоспособността (срока на инвалидността), определена от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) с експертно решение.

Когато изтече срокът, за който е била отпусната пенсията, същата се прекратява, ако няма постъпило ново експертно решение, което да удостоверява 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане на пенсионера, т.е. необходимо е да съществува документ, пораждащ правото на пенсия за инвалидност след изтеклия срок.

След преосвидетелстване на лицата решенията на ТЕЛК и НЕЛК се съобщават служебно на заинтересованите организации, в това число и Националния осигурителен институт (НОИ), по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и Закона за електронното управление (чл. 112а от Закона за здравето).

За лицата, на които следва да се продължи изплащането на инвалидната пенсия, служебно се постановява разпореждане за нейното възстановяване от длъжностното лице, на което е възложено ръководството на пенсионното осигуряване в съответното териториално поделение на НОИ.

В тази връзка ви информираме, че не следва да представяте в НОИ експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК след вашето преосвидетелстване, както и други документи.

Други от От страната и света

БАБХ затвори 31 обекта при проверки по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите

Втори сме след Хърватия в ЕС по увеличение на почасовите разходи за труд

През второто тримесечие на 2024 г. спрямо второто тримесечие на 2023 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора нарастват с 15,4 на сто

Откриха втора статуя в Хераклея Синтика (Видео)

Екипът на археолога проф. д-р Людмил Вагалински се натъкна на още една мраморна скулптура в Хераклея Синтика до Петрич. Находката близо до мястото в канала

Главчев: България няма отношение към производството и преминаването на гърмящите пейджъри

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев

Ямбол взема 324 хил. лв. заем за проектиране на нов социален комплекс

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в

>