Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

18.09.2024 22:00 Павлета Давидова

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици

Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба с медикаменти, вместо да са решение на проблема с липсата на аптеки в редица населени места, най-вече труднодостъпните? Темата скара сериозно фармацевти и депутати по-малко от седмица след като парламентът прие на първо четене изменения в закона за лекарствата. Те разширяват кръга на денонощните аптеки, но и дават възможност по места да се поставят автомати за лекарства.

Според приетите на 12 септември текстове държавата ще финансира откриването на аптеки, включително денонощни, или продажбата на лекарствени продукти чрез автомати в областите, общините и населените места, за които в Националната аптечна карта е установен недостиг на аптеки, включително денонощни. Финансирането ще се извършва по критерии и ред, определени с наредба, издадена от министъра на здравеопазването след съгласуване с този на финансите.

Фармацевтите обаче отговориха със заплаха да протестират и предупреждение, че ще сезират европейските структури как у нас се легализира свободната продажба на лекарства.

Законопроектът бе внесен от “Възраждане” и мина със 119 гласа “За”, 12 “против” от ДПС и 22 въздържали се, основно от ПП-ДБ. Бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов обеща да се направят промени преди второто четене.

Мотивът на депутатите да го приемат бе, че

в 13 областни центъра няма денонощни аптеки,

а по общинските положението е още по-тежко. В отдалечените райони пък хората пътуват десетки километри да си купуват лекарства.

Промяната няма да подобри достъпа им до медикаменти, а ще го влоши, обясниха обаче от аптечния сектор. Защото машината позволява да се купи лекарствен продукт без консултация със специалист.

Лекарствата не са бонбони или вафли, за да падат свободно от неконтролирани автомати, гневят се фармацевтите. Убедени са, че това ще стимулира самолечението.

“Кой ще носи отговорност за отпуснатите от машината лекарства, защото по закон това е фармацевтът? Кой ще зарежда тези автомати? Какво ще се се слага в тях?”, попита Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. Посочи, че

в Европа такива автомати има само на територията на аптеките,

но при регламент какво може да се зарежда в тях - само лекарства без лекарско предписание и в малки опаковки.

И у нас в момента има машини за лекарства при изричното изискване да са на територията на аптека - така има контрол, възможност пациентът да получи консултация и самата аптека осигурява зареждането на машината. Наличието им в помещенията на аптеката обезсмисля идеята - пациентът би предпочел да си ги вземе от живия човек зад щанда заедно с консултация, обясниха депутати при първото четене на закона. Освен това в извънработно време достъп до машината няма. В отделни населени места именно за да се заобиколи това ограничение, машините били до или вградени в стената на аптеката, така че да се ползват, когато тя е затворена.

Вносителите от “Възраждане” успокояват, че вендинг

машините ще бъдат вкарани в регистър и ще са под контрола на Агенцията по лекарствата

Няма да предлагат лекарства, които се продават само с рецепта, и няма се поставят в големите градове. Т.е. няма да бъде засегнат бизнесът на вече съществуващите аптеки, успокои бранша зам.-шефът на групата Цончо Ганчев.

Другата цел на закона е денонощните аптеки да станат част от Националната аптечна карта, добави колежката му Маргарита Генчева.

На предупрежденията за възможни злоупотреби с медикаменти от машината проф. Андрей Чорбанов от ИТН отвърна, че и в момента може да отиде в аптеката и да си купи 10 опаковки аспирин, без никой да пита за какво са му или да го предупреди, че ако ги изпие накуп, са токсични. Пък и в селата, където хората няма откъде да си купят лекарства, сега се процедира по следния начин - някой, включително кметовете, отива в града и пълни сак с лекарства за всички. Хапчета от първа необходимост пък се продават и в някои селски магазинчета, повтори имунологът аргументите, с които проектът мина преди седмица. “Лицензионният режим ще е като този в аптеките. Лекарствата, които ще са в автоматите, в голяма част от европейските страни могат да се купят в супермаркета”, добави Чорбанов.

При вчерашната “война” между политици и фармацевти на страната на аптекарите застанаха от ПП-ДБ. Шефът на парламентарната здравна комисия Александър Симидчиев от “Демократична България” подкрепи дигитализацията на здравната система, но не във вариант “набързо, на коляно, предизборно”.

“Възрастните хора няма да могат да се справят с част от нещата, които трябва да се правят с вендинг машините, защото са нова технология. Вендинг машината струва 180 000 лв.” , обясни той. Вероятно д-р Симидчиев има предвид модела, ползван в Италия и някои други страни в ЕС - машината има специален софтуер, който се свързва със здравното досие на пациента и едва тогава “позволява” той да закупи исканото лекарство. Ако се говори за автомати, които отпускат лекарства по рецепта, те задължително трябва да имат видеовръзка с фармацевт, настоя Симидчиев.

Медикаментите в апаратите трябва да се обновяват, да се следи срокът им на годност, а това няма как да стане без координация с фармацевти, напомни той. Затова настоя да се направи работна група, в която този законопроект да бъде дискутиран детайлно.

Фармацевтите не са съгласни и с тезата, около която се обединиха всички политически сили - че аптеките в България не достигат. У нас те са 3266, или по една на 2135 души. А Националната аптечна карта е задала, че на 3230 души трябва да има аптека, обясни шефът на Българския фармацевтичен съюз Димитър Малинов. “В държавите от ЕС една аптека се пада на 4122 души - в България има два пъти повече аптеки от средното в ЕС. 97,8% от населението има достъп до аптека, която се намира на около 30 мин”, допълни той.

А само за 4 месеца след приемане на новата методика за финансиране на аптеки в отдалечени или труднодостъпни места били отворени нови 6 такива.

Съюзът на фармацевтите настоява издаването на разрешение за аптеки да се извършва на демографски принцип. И такова да получават само дружествата, които могат да осигурят всички елементи от фармацевтичната грижа,

Фирма искаше да вложи във вендинг автомати 20 млн. лв. преди 4 г.

Още преди 4 г. се прави опит за навлизане у нас на вендинг автомати за продажба на лекарства. В края на септември 2020 г. новорегистрираната тогава компания, “Пос Фарма” обяви намерение да навлезе в този бизнес с иновативен проект за виртуален фармацевтичен център за контакт с клиенти.

Компанията обявявя за своя цел да се подсигурят с вендинг машини населените места, където няма постоянен достъп до аптеки. Идеята е автоматите да предлагат и лекарства, изискващи рецепта, обслужването обаче да се извършва от фармацевти чрез пряка връзка и така да се контролират продажбите. Намерението на фирмата е да инвестира близо 20 млн. лева в проекта.

Тя дори получава одобрение от Министерския съвет, чрез меморандум за приоритетен инвестиционен проект.

Проектът, който Министерството на икономиката сертифицира, е по Закона за насърчаване на инвестициите, като предвижда RND център и разработка и внедряване на специализиран софтуер. Сертификатът не се отнася за вендинг машини, тъй като министерството не подпомага проекти в търговския сектор, обясни тогава министърът на икономиката в третия кабинет “Борисов” Лъчезар Борисов.

А тогавашният министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира, че идеята е била да се разкрият работни места и да се осигури достъп до лекарства на места, където няма аптеки. Фирмата изпълнител обаче изтеглила проекта, защото не е одобрила становището на МЗ, че апаратите трябва да предлагат единствено лекарства без лекарско предписание. Проф. Ангелов напомня, че такива вендинг машини има в САЩ и Канада, но те са разположени в социални институции.

Икономическото министерство е съгласувало намерението на инвеститора с Министерството на здравеопазването, в крайна сметка здравният министър определя проекта като неустойчив. След проведена среща на двамата министри с премиера Борисов решението на МС е отменено, а фирмата изтегля подадените документи.

Още тогава фармацевтите се обявиха категорично против продажбата на лекарства от машини с мотив, че е опасно за пациентите.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>