Две поредни години без жертви в деня за нула загинали в катастрофи (Обзор)

18.09.2024 21:15
Това е плакатът на кампанията.
Комисар Мария Ботева даде подробности за Европейския ден без загинали на пътя.

В последните 2 години, през които България отбелязва Европейския ден без загинали на пътя, няма жертви в катастрофи. Това съобщи Мария Ботева от Пътна полиция. Тази година Европейският ден беше в сряда, 18 септември.

Нито през 2023, нито през 2022 година, е имало жертви. Досега тази сряда също няма загинали на пътя.

Комисар Ботева пожела и тази година да е така. 2019 година обаче загиналите са 5, а година по- късно - 4. 2017 и 2021 година има по 1 жертва. Денят се чества у нас от 2016 година, тогава, както и през 2018 година, няма починали в катастрофи.

Събитието е част от Европейската седмица на пътната безопасност, която е под егидата на Европейската мрежа на Пътна полиция Roadpol. Справка на Пътна полиция, поискана от “24 часа”, показа, че през 2023 година от 16 до 22 септември е имало 135 тежки катастрофи с 8 загинали и 175 ранени. Година по-рано инцидентите са с 2 по-малко, но има един починал в катастрофа повече, а пострадали са 11 души по-малко. Важно е да се отбележи, че за пострадали се броят всички, които са потърсили лекарска помощ. В Пътна полиция не получават данни дали става дума за тежка телесна повреда, или за аркада например.

Важно е поне в един ден поведението ни да е толкова отговорно и като шофьори и пешеходци да съхраним както своя живот, така и този на останалите, каза Ботева. Лесно е, просто трябва да се спазват правилата, посочи тя. Поиска, когато децата виждат неправилно поведение на пътя, да им се обяснява, че така не се прави. “Остани жив! Пази живота!”, е мотото на акцията у нас. В Европа тя се разпространява с хаштага ZeroMeansLife - НулаЗначиЖивот. Акцент и в България, и в Европа е безопасността на децата. Денят за превенция на детската пътна безопасност тази година ще бъде на 21 септември в Панагюрище, където ще се комбинира и с финалната част на традиционния национален конкурс “Пътен полицай на годината”. Това ще е неговото юбилейно 30-о издание.

От началото на годината до 18 септември загиналите в катастрофи са 318. Това е с 58 по-малко от същия период на миналата година. За намаляването на жертвите по пътищата помогнаха всички мерки, въведени през миналата година, каза по време на шествието на майките на деца, загинали в катастрофи, вътрешният министър Атанас Илков. Той не навлезе в конкретика, но проверка на “24 часа” показа, че визира най-вече 4 неща.

От началото на август 2023 година например започнаха да се отнемат колите на каращите с над 1,2 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици.

Мярката важи, ако шофьорите са и собственици на превозното средство. В противен случай автомобилът се иззема, прави му се оценка, а при присъда водачът плаща левовата му равностойност. От въвеждането на мярката до края на август тази година общо са иззети 4473 автомобила, постановени са 1668 присъди и са отнети в полза на държавата 792 автомобила. В София за този период иззетите коли са 491.

В края на септември м.г. пък беше въведена мярката хората да се уведомяват за глоби чрез есемес, по вайбър или по мейла. Данните показват, че тя е ефективна - над 45% от всички задължения са погасени. По-интересното е, че при тези за 2024 година, при които е имало подобно уведомление, процентът е над 50. Постепенно се работи и за изпращане на по-стари задължения.

Много помогна и купуването на новите коли - както 35-те мощни беемвета, с които се настигат нарушителите по магистралите, така и 200-та голфа, които също могат да развиват голяма скорост. Освен това за пръв път бяха въведени и ПОС терминали, така че, когато шофьорите бъдат проверени на таблета и им излязат невръчени глоби, да могат да платят на място.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>