№3 в българския шах Надя Тончева иска да учи биоинформатика

18.09.2024 19:40 Едуард Папазян

Дай шахче, дай шахче.

Така 6 и половина годишната Надя Тончева изнудва баща си преди години. Тогава са на планина, много деца, много шум, много движение.

И той казва: Дайте да ви покажа нещо. Малко за тишина и спокойствие. То и другите сигурно схващат идеята, но Надя ведна разбира правилата, става интересно. Това се случва точно преди да тръгне на училище. И родителите си мислят, че там ще я запишат, защото знаят, че има клуб по шах.

Но нещо не се получава да се свържат и я записват в кварталния клуб. В "Стрелбище". Там

треньорът, едно младо момче, казва, че това дете е с потенциал

И още от началото минава на индивидуални занятия с нея. Това е през октомври, а през април вече е републиканското първенство и тя става шампионка до 8 години. Буквално за половин година работа, така че явно е било нейното.

"Във федерацията коментираха, че или тя е много талантлива, или че нивото ни е много ниско. Без талант няма как, без труд също. Но има и природни особености, защото тя от малка има много развита памет. Нещо като фотографска. Казваше:

"Аз все едно го снимам, а после си го чета",

разказват родителите Мария и Васил.

Когато е на 15-16 години, Надя е първа в световната ранглиста за девойки - в края на 2020 г. Но специално за България това е едно признание, че тя има потенциал. Да, за световната шампионка Стефанова е ясно, че е първа, но с Нургюл разликата е 100 точки. Така че

това ще е някакъв стимул за Надя да върви нагоре

Тя смята, че гросмайстор за жени е някаква междинна титла. Когато има оупън турнир, винаги има и отделно турнир за жени. Даже сега има европейско отборно първенство, в което участват жени.

Когато тя прави онези паметни 2321 точки в края на 2020 г., казва: "Да, аз направих ЕЛО коефициента, но сега трябва да го подплатя". Явно тя тогава разбра, че 2300 - особено за момиче, е сериозно ниво.

Основната цел на Надя конкретно в момента е да стане международен майстор за мъже. Тя е покрила вече две норми. Това

ще я вкара в първите 80 между жените,

което означава покани за силни турнири. Парите в шахмата като цяло са доста скромни. С изключение на онези, които са най на върха, защото там има огромни средства. Особено след създаването на комерсиалните сайтове.

Но държавата, конкретно България, изобщо не помага на таланти като Надя.

"До момента сме на кота нула. Досега не е имало турнир, за който държавата да е платила настаняването, пътя или разноските. Всъщност може би имаше един път, когато шест момичета отидоха на европейското за жени в Румъния", разказват родителите .

Освен това Надя е трета в ранглистата, но защо не е на олимпиадата, която върви в момента в Будапеща?

Родителите не са съвсем наясно. "Може и ние да сме попречили на Надя, защото сме от клуб "Левски" и смятаме, че само обединението на двете федерации може да помогне. Членуваме и в двете федерации. Но и едните, и другите ни обявиха за врагове. Освен това
нейният характер е такъв,
че тя компромиси не прави

От спортно-техническа гледна точка тя трябва да е в отбора. Има най-високия резултат за тази година, по-висок и от Антоанета Стефанова, и от Нургюл Салимова. Но казват: Треньорско решение. Ние можем само да гадаем доколко е избор на треньора, а доколко битка между двете федерации, защото на нас никой не ни се обади", смятат Мария и Васил Тончеви.

Иначе Надя има изключителна експертиза за доста неща. Много проникновен човек, но и много безкомпромисен, смятат всички, които я познават. Това създава определени проблеми в комуникацията, защото често смущава хората, с които общува.

Близките са се научили, че нейната оценка е точна, окончателна, затова се съобразяват

И колкото да е странно, те се учат от нея, а не тя от тях.

Преди година и половина в 11-и клас казва, че желае да мине на индивидуална подготовка, защото ходенето на училище за нея е загуба на ценно време. Родителите са много смутени, но тя беше категорична, че иска да продължи на самостоятелна подготовка. Тя е приета с най-високия успех във Втора немска гимназия в София, родителите разговарят с директора. Той смята, че това е наказание, така постъпвали само с проблемните деца. В крайна сметка това се оказва най-вярното решение.

Но надя има съвсем други интереси извън шахмата. Основно биология например. Биоинформатика, биоинженерство са й интересни.

Но решава, че една година няма да кандидатства, за да реши какво ще прави в шаха и да прецизира какво иска да учи. В чужбина. Твърдо не иска да ходи в Америка, макар че има покани от престижни университети там.

Тя е силен отборен играч, винаги нейните отбори вървят нагоре. Има и недостатъци - на подготвителните етапи и турнири играе по-слабо, отколкото на финалните. Но когато е в отбор, у нея се отключва допълнителен потенциал.

Други от Просветни

Вижте кога ще е измерването на умения в областта на природните науки за 9. клас

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства

Училищният двор - сърцето на квартала в София. След последния звънец да събира за спорт, отмора или забавления

Училищният двор ще се превърне в сърцето на всеки квартал в София. След последния звънец той да бъде притегателен център за всички - за спорт, отмора или забавление

Цоков: Студентите в 18 специалности се освободени от такси, това увеличава интереса

Студентите в 18 специалности не заплащат такси за обучението си. Благодарение на това се увеличава интересът към защитени специалности от важни професионални направления като физически и химически

7 млн. лв. за нови класни стаи и кабинети н 382 училища

Министерският съвет отпусна 6 786 179 лв. за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на образованието. По Национална програма „Осигуряване на съвременна

19 000 участваха в програма за създаване на позитивна образователна среда

Почти 12 000 ученици, над 1000 учители и близо 6000 родители са се включили в инициативи за създаването на по-сигурна, безопасна и позитивна образователна среда в училище

>