Елена Йончева опитва да се срещне с пленените наши двама моряци в Йемен

18.09.2024 18:33 Тони Маскръчка
Елена Йончева обяви, че е пристигнала в Йемен. СНИМКА: Личен профил във Фейсбук

Евродепутатът Елена Йончева съобщи в профила си в социалните мрежи, че е в Йемен, където ще се опита да стигне до българите от кораба Galaxy Leader - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, бяха пленени от хутите от 19 ноември 2023 г.

"Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите.
Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС (освен двамата българи, на кораба е и румънски гражданин). Срещата с българските моряци ще даде надежда на близките им, че те не са изоставени и процесът по освобождаването им е близо", написа Йончева.

Тя се надява посещението й да покаже "ангажираността на българското общество към случая и да доведе до скорошното освобождаване на българите". Подчертава, че това е хуманитарна мисия.

"Тук съм, защото вярвам, че когато има български граждани в опасност и ние можем да помогнем, трябва да го направим. За мен позицията на член на Европейския парламент е и това – възможност да се използват допълнителни инструменти, за да се помага на България. Мисията ми е хуманитарна, като български гражданин.
Територията на Йемен се намира под контрола на седем сили. Северозападната част се контролира от хутите. Международно признатото правителство (от ООН и от ЕС) контролира част от южната територия на страната, а други територии се управляват от Ал Кайда и Ислямска държава, както и от различни местни групировки", допълва евродепутът.

Мисията й е в духа на резолюция 2451 на Съвета за сигурност на ООН за Йемен, която призовава всички страни в конфликта да позволяват и да улесняват безопасния бърз и безпрепятствен достъп за оказване на хуманитарна помощ.

Тя припомня, че три дни след 19 ноември 2023 г. обърнала внимание на случая с българите в Страсбург, по време на пленарното заседание на Европейския парламент. За изминалите десет месеца поставяла неколкократно въпроса в различни формати в Брюксел. Няколко пъти разговаряла с върховния представител за външна политика на ЕС Жозеп Борел – в открити и закрити заседания на комисията по външна политика и в подкомисията по отбрана.

Преди близо четири месеца изпратила и официален писмен парламентарен въпрос до Европейската комисия. А в последното пленарно заседание за миналия мандат прокарала текст в резолюция с настояване Европейската комисия да предприеме конкретни мерки за освобождаването на българите, които са и европейски граждани.

По време на последното пленарно заседание в миналия мандат на ЕП в Страсбург през април се обърна към Жозеп Борел: „Господин Борел, тук опираме и до двойните стандарти. Дали, ако това бяха граждани на по-големи европейски държави, българските граждани щяха още да са в Йемен? Това подкопава доверието в ЕС и неговите възможности да защити всички европейски граждани без разлика от тяхната националност. Надявам се, че Вие ще подкрепите дипломатическа инициатива, водена от ЕС, за да бъдат освободени. И приканвам Европейската комисия да направи така, че дипломатическите усилия да станат приоритет."

Други от От страната и света

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

Васил Терзиев: Новият главен архитект на София трябва да бъде избран прозрачно

Новият главен архитект на София трябва да бъде професионалист с ясна цел - да развива града ни, способен да комуникира ефективно с професионалните и браншовите организации, бизнеса и гражданите

>