40 мобилни пункта в София събират разделно стари батерии, техника, текстил, опаковки, лекарства и опасен отпадък

18.09.2024 13:23
Кметът на София Васил Терзиев на проверка на Завода за боклук.
Столичното предприятие за третиране на отпадъци започна да работи с пълния си капацитет

Качеството на живота е свързано и с устойчивото управление на отпадъците. Спестените природни ресурси, енергия, вредни парникови газове и много пари на данъкоплатците, по-здравословната и чиста градска среда са резултат от умното управление на отпадъците.

Една от основните задачи е да се повиши разделното събиране на масово разпространените отпадъци и да се снижи до минимум количеството на смесения битов отпадък.

“Разделянето при източника” е основен принцип в устойчивото управление на отпадъците

То дава годен за рециклиране материал и намалява разходите по сметоизвозване и енергийно оползотворяване, които са съществено перо от бюджета на общината. Затова се въведоха нови минимални изисквания към фирмите, които оползотворявават отпадъците от опаковки. За удобство на столичани и повишаване на ефективността на разделното събиране ще се уеднакви общинската система от цветни контейнери и всички вече ще са по три. Освен това значително ще се увеличи броят им, за да са още по-близо до домовете на хортата.

Промениха се изискванията и към компаниите за оползотворяване на отпадъчни материали от обувки и текстил. Сложиха се повече контейнери, а новото райониране и ангажиментите за информационни кампании ще повишат нивото на повторна употреба и рециклиране на този значителен поток от отпадъци.

Разшири се и системата за разделно събиране и

оползотворяване на хранителни отпадъци с 1000 нови контейнера

в районите “Витоша” и “Банкя” и с допълнителни близо 3000 на територията на цялата община. Събраните отпадъци ще запълнят капацитета на инсталацията в “Хан Богров”, която ги преработва в газ, който се използва за производство на електроенергия за собствени нужди и продажба.

Започна и изграждането на 40 мобилни центъра за разделно събиране на отпадъци от опаковки, текстил, електроника и електротехника, батерии и опасни отпадъци. Първите пет ще са факт до края на тази година.

Вече са изградени 30 “зелени острова” - центрове за събиране на различен тип отпадъци. Те са с ограничен достъп на живеещите в непосредствена близост. Амбицията на общината е да станат 66 до края на 2025 г.

Въпреки всички условия обаче продължава безразборното изхвърляне на едрогабаритните, зелените и строителните отпадъци от бита и това е сериозен проблем за града. За решаването му ускорено се изгражда площадка за събирането им от домакинствата. В ход е и мащабен проект за

изграждане на специална инсталация за отпадъци от ремонтна дейност на домакинствата

и едрогабаритни отпадъци. Там те ще се подготвят за повторна употреба и сепарират за рециклиране.

Столичното предприятие за третиране на отпадъци започна да работи с пълния си капацитет. Спря се и директното депониране на необработен отпадък и започна механично отделяне на чист PET материал.

Организираха се търгове за продажба на сепарирани в предприятието хартия, стъкло, цветни и черни метали, с които постигнахме повишаване на цените в диапазона от 57 до 495%.

Успешно се проведе и обществена поръчка за пласиране на 195 000 т RDF (твърдо гориво от отпадъци).

С новата учебна година започват и кампании във всички училища в София

Ще обхванат и домакинствата, търговските обекти и по-големите компании в града.

Услията на Столичната община са насочени и към по-строг контрол върху спазването на законите и наредбите. Започна безкомпромисна борба със стотиците по-големи и по-малки незаконни сметища на територията на града. Незаконното депониране нанася тежки щети на качеството на градската и околната среда, но то е и удар върху общинските финанси. От една страна, това са пропуснати приходи - непостъпили такси за оползотворяване и данъци върху дейността на фирмите, които го извършват. От друга страна, са преки разходи за почистване и обезвреждане на тези отпадъци. Общината направи карта на местата с незаконно депониране. Драстично се увеличи броят на установените нарушения и наложените санкции. Започна и премахването на тези сметища.

Всички тези мерки максимално увеличават капацитета на системите за разделно събиране и поощряват намаляването на образуване на отпадъци и повторната им употреба. Комбинирани с по-голям контрол и превенцията на нарушения повишават качеството на живот на столичани. Те създават и благоприятната среда и ще помогнат на общината да се справи и с едно от най-големите предизвикателства, което предстои - въвеждането на такса за битови отпадъци на база на принципа “замърсителят плаща”.

Вижте защо да изберете цветните контейнери тук .

Други от От страната и света

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

Васил Терзиев: Новият главен архитект на София трябва да бъде избран прозрачно

Новият главен архитект на София трябва да бъде професионалист с ясна цел - да развива града ни, способен да комуникира ефективно с професионалните и браншовите организации, бизнеса и гражданите

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

>