Трябваше ли да има "Луда по тебе" за Новак Джокович?

18.09.2024 12:44
Трябваше ли да има "Луда по тебе" за Новак Джокович? СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Един от най-чаканите мачове в България между Новак Джокович и Григор Димитров доби още по-голяма популярност след края си, когато спор в социалните мрежи се разрази относно песента "Луда по тебе" на родната ни фолк певица Камелия. 

В еуфорията след мача Джокович поиска от диджея да пусне популярната песен, която по-рано в клип в социалните мрежи тенисистът показа, че му е любима. Диджеят Мартен Роберто обаче не откликна на молбата му. 

Въпреки отказа Джокович изпя песента заедно с публиката. 

Тази ситуация породи спор в социалните мрежи, за които много хора изразиха позиция. 

"Джокович нищо не разбира от хубава музика. Трябваше да поръча някой от хитовете на Стоян Михалев. Опростачиха и тениса тия чалгари", сподели във Фейсбук писателят Иво Сиромахов. 

Коментар сподели и бившата зам.-министърка на екологията Любка Качакова: "Не знам организаторите на мача снощи дали са похвалили диджея. Но аз мисля, че неговият отказ да пусне дори и 10 сек от любимата песен на Джокович бе много, много обиден жест. Джокович направи този мач тържество на спорта, театъра и приятелството. Той пожела да чуе българска песен. Той, великият Джокович дори не се посрами да се пазари с нашия диджей. 30, 20, 10 секунди ?...Обаче нашият бетон! Каква "Луда по тебе", бе Нолееее??? Това тук е София, тук само Моцарт, Пучини и Вагнер! По тази земя поп фолк не е имало, няма и няма да има. Ние не сме балканци! На теб Григор може да ти е "братко", ама ние с теб нищо общо нямаме. И на колене да падаш, никаква "луда", никаква "по тебе"! Не знам за вас, но аз много се ядосах. Да се правим на такива каквито не сме е националният ни спорт. И снощи взехме вселенския златен медал." 

"Бях в чужбина и снощи късно се прибрах. Не съм гледала мача, но това което си написала, направо не мога да повярвам. Как е възможно да не му пуснат любимата песен?! Нямам думи..." коментира също и председателка на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, под поста на Качакова.

Подобно мнение има и журналистката Миролюба Бенатова. 

"Признах DJ Marten, който отказа на Джокович. Джокович настоя пред 16 хиляди души, но не получи "Луда по тебе" (допълвам, че това е песен на Камелия, но оригиналът е на Лепа Брена) .Иначе, благотворителният мач с Григор Димитров, беше забавно преживяване - с малко тенис и повече шоу, за радост на децата, които имаха възможност да разменят по няколко удара със световните звезди. Джокович е голям артист. Показа го и като си запя любимата песен акапелно. Гришо още се смущава да се прави на циркаджия.Срещата беше приятна. Излизането от зала Арена 8888 (новото име е това) - адско. По български. Много заключени врати, за да е трудно и опасно." 

Колежка на диджея Илиана Йо подкрепи Мартен Роберто. "Когато си Човек с Принципи, няма сила, която да ги бутне. Дори това да си Джокович, или който и да било друг. Евала на Мартен роберто. Всеки уважаващ професията си DJ, който не е чалгар разбира за какво иде реч аджеба. Толкова хейт и помия изчетох, че ме е срам.... Кой разбрал, разбрал.....#чалгарскадържава". 

Въпреки това Камелия лично изпя песента на Джокович по време на афтър партито. Коментар от диджея все още няма. 

А ако се питате как и защо Новак Джокович се запали по "Луда по тебе", отговорът всъщност не се крие в сръбския първоизточник на песента - Лепа Брена. А във филмова продукция със сериозна българска връзка. Това е филмът "Южен вятър" на сръбския режисьор Милош Абрамович, превърнал се в любим на сърбите след излизането си през 2018 г. Покрай него и хитът на Камелия изживява истински ренесанс, а в цяла Сърбия запяват българската версия. В „Южен вятър" песента се изпълнява от сръбската певица с български корени Габриела Пейчев. Именно тя избира парчето на Камелия, защото й напомняло за детството й.

Филмът "Южен вятър" е вдъхновен от 90-те години на миналия век, а идеята на режисьора - да покаже жестоката действителност. Във филма участват и български актьори, сред които Христо Шопов и Ивайло Захариев от "Под прикритие".

Така, покрай популяризирането на българския хит на Камелия в Сърбия, и Новак Джокович запя "Луда по тебе"

Други от Възход и падение

Ново 2 в D2 - Дичо се връща, но и вокалът Радо остава

Бандата ще записва новите си парчета и с двамата D2 отново правят концерти с Дичо, но остава и сегашният вокал на бандата Радостин Василев. Музикантите се събраха на открита сцена в Борисовата

Ето как диджеят се бори срещу чалгата, написа Борислав Цеков и пусна видео от концерт на Андреа

"А понеже имаше и отделни хора, които изглежда са повярвали на лицемерните лъжи на DJ Нам-кой-си от Павликени, че бил имал "принципи" и се бил "борел" срещу чалгата, та затова не бил пуснал песента

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

Жени Иванова - съпруга и майка, наземният капитан на “Неверест”

Важно е да вярваш в мечтите на най-близките си дори когато изглеждат на пръв поглед невъзможни, признава любимата жена на първите, прекосили изцяло с гребна лодка Арктическия океан Когато срещнах

>