Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

18.09.2024 10:50 Лиляна Клисурова
Габриел Вълков е председател на Младежкото обединение в БСП

- Г-н Вълков, поема ли БСП по нов път след оставката на Корнелия Нинова, или нещата продължават да се движат по добре познатите релси? Как ги виждате вие като лидер на Младежкото обединение, след като именно вие бяхте първите, които поискахте оставката на Нинова и дори спуснахте транспаранти на “Позитано” за това?

- Категоричен съм, че БСП поема по нов път след промените, които членовете на партията поискаха. Процесът на промени вляво обаче нито е кратък, нито е приключил. Много реформи тепърва предстоят да бъдат направени. Оставката на бившия председател на БСП беше само първата стъпка към реформирането на партията.

За мен лично промяната трябва да бъде в две основни посоки. Първата е свързана с политиките на БСП. Необходими са нови идеи, нови политики и нова визия за развитието на България, която да дойде от ляво. Ние, младите, сме готови да ги дадем. Участваме в писането на новата платформа на лявото обединение. Активно предлагаме различни политики, които, за разлика от преди, сега имат чуваемост и разбиране. Лявото трябва да бъде носител на идеите на младите хора, те имат своите проблеми и искат решения. Основните проблеми, които ние виждаме при новите поколения и искаме да решим, са свързани с добри условия за първа работа, закупуване на първи дом и раждането на първо, второ и трето дете.

Младите хора сме образовани и работливи, но искаме да получаваме достойно възнаграждение за своя труд

София например е презастроен град, а в същия момент младите семейства нямат възможност да си закупят своето първо жилище. Нито общината, нито държавата им помага за това. България е в демографска катастрофа, готови сме да дадем спешни мерки за решаването на този проблем.

- От години преди изборите политици говорят за демографската криза. Какви са вашите конкретни мерки?

- Първата стъпка за едно младо семейство е да си купи собствено жилище, където да се роди първото им дете.

Младите хора ще си отгледаме децата, това от което имаме нужда е държавата да ни помага в процеса, а не да ни пречи. Решението е тя да ни осигури равен достъп до детски градини, училища и качествено здравеопазване. При семейства с репродуктивни проблеми например те трябва да имат право на неограничен брой безплатни инвитро процедури, за да създадат своето поколение у нас. Нещо, което ние ще им осигурим. Просто искаме държавата да работи ефективно за хората, които да живеят спокойно, да градят своето семейство и да се развиват. Това са малка част от левите политики, които ние предлагаме. Наричаме ги “Първа работа, първи дом, първо дете”. Освен политиките втората стъпка за промяна в БСП са новите лица, които да ги реализират. Ние знаем какви са проблемите и сме готови да ги решим.

- Какви са условията, за да се случи промяната в БСП?

- Първата стъпка беше направена, но това е процес. Необходимо е време, за да се направят нужните промени в партията. Мисля, че хората на ръководни позиции в БСП добре осъзнават, че повече не може да продължаваме постарому.

БСП в исторически план се променя кардинално на всеки около 10 години,

защото е прогресивна и развиваща се партия, която неслучайно е оцеляла вече повече от 133 години. Първата голяма промяна с нови хора, нови идеи и нови политики се случва още през 1990 г., след промените в държавата. Втората подобна стъпка идва след 2000 г. - с избирането на Сергей Станишев за председател на БСП се дава път на следващото ново поколение в партията. В двата случая след тези промени БСП печели изборите. Третият път, когато беше направена подобна реформа, беше с избирането на Корнелия Нинова за председател. Тогава партията имаше 80 депутати и беше на една малка крачка от изборната победа.

Сега, около 10 години по-късно, очевидно е дошъл моментът за нови големи промени в БСП и аз мисля, че ние, младите, отново ще бъдем двигателят на тези процеси. Имаме всички условия за това и аз вярвам, че промяната, както винаги е било назад в историята, ще дойде от младите.

- Мая Манолова даде пример, като направи крачка встрани, за да излязат напред млади и нови лица. Очаквате ли нещо подобно да се случи в БСП?

- Поздравявам Мая Манолова за този пример и за това, че подкрепи идеята за нови леви лица. Ръководството на БСП и структурите по места са готови да дадат възможност на повече млади хора да заемат ръководни позиции вътре в партията и извън нея, което ще си проличи още на тези избори.

Коалиция “БСП - Обединена левица” е широкото ляво обединение, което включва на практика всички леви партии в България. Политиката на обединение е най-правилното нещо за лявото. Този обединен ляв фронт, който ние направихме в България, ще върне стабилността и разума в българската политика.

В държавата има нужда от справедливост и равенство. Тази седмица излезе проучване, което казва, че средната класа се топи с всеки ден, а богатите и бедните стават все повече. Ножицата се отваря все по-широко, необходими са леви решения на тези проблеми, които ние можем да дадем. Нашите майки и бащи, баби и дядовци не са донори на корупционни схеми и механизъм за източване на здравната каса. Липсва справедливостта в нашето общество, защото, докато ние търсим място в детската градина на нашето дете, за да може през това време да ходим на работа, някой дава пари под масата, за да запише на неговото място своето. Това не е начинът, по който трябва да се развива България, и ние сме готови да го променим.

- Винаги преди изборите партиите се обръщат към младите. Ето, Кирил Петков призова миналата седмица останалите парламентарни формации да загърбят всички скандални теми и да помислят за политики за младите хора? БСП готова ли е за това?

- Кирил Петков е малко закъснял с призивите за политики за младите хора. Той до вчера беше в коалиция с Делян Пеевски и Бойко Борисов, тогава не видях да реализират нито една политика за младите хора, даже обратното.

Ние от Младежкото обединение в БСП заедно със зам.-председателя на партията Кристиан Вигенин разписахме Законопроекта за насърчаване на доброволчеството. Внесохме го в парламента, а те месеци наред тупаха топката, вместо да го приемат. Докато ние се опитвахме да вършим работа за младите хора и да регулираме и стимулираме доброволческата дейност в България, както между другото е в абсолютно всяка една държава в Европа, те правиха абсурдни промени в конституцията на държавата.

Младежките организации на всички леви партии в “БСП - Обединена левица” седнахме и подготвихме една цяла нова платформа с политики за младежта. Изготвихме модел, в който бизнесът в България казва от какви кадри има нужда, за да се развива и държавата ги осигурява през безплатно образование в тези специалности. От своя страна, икономиката се ангажира да осигури платени стажове по време на образованието и трудови договори след завършването на младите специалисти.

Ние искаме да се развиваме и да градим своето семейство в България, като гарантираме равни възможности и равен достъп до всички държавни и социални услуги, както и необходимата подкрепа от държавата за целта.

- Ще бъдете ли водач на листа на тези парламентарни избори?

- На този въпрос могат да отговорят Националният съвет на БСП и коалиционните ни партньори. Отдавна от Младежкото обединение в БСП казваме, че единственият път към промяната на облика на лявото в България е извеждането на нови лица на преден план. Гордеем се с изключително подготвени, добре образовани млади хора, които имат експертен профил, но и определен политически опит. Младите

имаме потенциала да променим из основи политическата система,

която отдавна е загубила доверието на българските граждани. Убеден съм, че ръководството на БСП и нашите коалиционни партньори осъзнават неизбежната нужда от това млади хора да застанат начело не на една, а на множество наши листи на тези избори. Ще подкрепя всеки един младеж в тази битка.

Визитка

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

До IV клас децата тормозени с колажи във вайбър, после – в онлайн игрите

По време на пандемията имало бум на ученици, които стават гаджета, без да са се виждали Антоанета Василева е експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

>