ИТН: Къде бяха фармацевтите, когато затвориха аптеките по селата

18.09.2024 10:40 Павлета Давидова
Андрей Чорбанов СНИМКА: Фейсбук

Защо фармацевтите не протестираха, когато затвориха аптеките по селата и хиляди хора останаха без лекарства? 

Този въпрос отправи в парламентарните кулоари д-р Андрей Чорбанов от ИТН във връзка с готовността на аптекарите да протестират срещу законопроекта за вендинг машини за лекарства и денонощни аптеки, предложен от "Възраждане" и минал на първо четене в НС миналата седмица.

Чорбанов припомни, че в страната има изключително много населени места без аптеки, а в половината областни центрове няма денонощно отворени такива. 

"Изкушавам се да попитам фармацевтите къде бяха, когато затвориха всички малки аптеки в много от селата по различни причини. Факт е обаче, че в стотици села у нас няма никакви аптеки, което значи, че местните хора нямат достъп до най-елементарни лекарства", обобщи Чорбанов.

"Що се отнася до страховете на фармацевтите, че лекарствата ще се ползват безконтролно, не съм съгласен. Тези машини ще бъдат контролирани от аптеките, а не поставени от някакви случайни хора. Машините ще са собственост на аптеките. Най-важното е, че те ще бъдат заредени с лекарства, които не са по лекарско предписание. Иначе казано - най-базовите, основни лекарства, които човек може да си купи" обясни депутатът.

 Той подчерта, че и в момента лекарства като аналгин и аспирин не подлежат на контрол. "Лицензионният режим ще е като този в аптеките. Лекарствата, които ще са в автоматите в голяма част от европейските страни могат да се купят в супермаркета", добави депутатът.

И даде пример, че и сега може да си купи 10 опаковки аспирин от аптеката и аптекарят няма да го попита нищо. Освен това сега в селата се процедирало по следният начин - някой отива в града и пълни сак с лекарства за всички, правели го дори кметове. Хапчета от първа необходимост се продавали и в селския магазин. Кой контролира това, попита Чорбанов.

"Кой контролира саковете, които влизат от Гърция и Турция?", продължи с въпросите той. И обясни - от там се купували лекарства, защото са по-евтини, или защото ги няма у нас. 

Парламентарната група на ИТН категорично подкрепя промените в закона, предложени от "Възраждане", за поставянето на машини за лекарства там, където няма денонощни аптеки, подчерта той.

Други от От страната и света

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

Васил Терзиев: Новият главен архитект на София трябва да бъде избран прозрачно

Новият главен архитект на София трябва да бъде професионалист с ясна цел - да развива града ни, способен да комуникира ефективно с професионалните и браншовите организации, бизнеса и гражданите

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

>