"Това не може да стане" - сигнал за грешна настройка на ума, която отдалечава успеха

19.09.2024 05:30 Димитрана Александрова

Ако отхвърляте веднага, и на мениджъра му звучи като "Ти си глупак, не знаеш какво искаш". Как да промените нагласата си

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

"Никак не обичам хора, които веднага казват "Това няма да стане". Те са мързеливи", скастря шефът ви един колега. То и вие си помислихте същото, като чухте какво възлага на екипа, но за щастие не го изрекохте на глас. Пък хич не се смятате за мързелив човек.

Добре, може би е така - не ви мързи. Но все пак се замислете, ако се улавяте, че често сте склонни бързо да отсичате с онази реплика. Тя е лош сигнал, който давате на началника.

Това е неприятно, защото от неговата оценка зависи много за вашия професионален живот. Но още по-неприятното е, че говори за грешна настройка на вашия ум.

Според специалистите отхвърлянето още "на първо четене" издава нагласа към неверие. А това е стереотип, който обрича на неуспех. Всичко може да бъде отхвърлено, но след като бъде обмислено, след като се претеглят "за" и "против", обясняват експертите по личностно развитие.

Разбира се, слепият оптимизъм, че нещо ще стане, е глупост. Но и сляпото отхвърляне ей така, по принцип е силно непродуктивно. Обикновено човек, който реагира по този начин към нарежданията на шефа или на предложенията на колеги, развива същата реакция и към себе си. Вместо да се хване да действа, когато има идея или желание, си казва "Това няма да стане, какво да се мъча". И не защото го мързи, а просто защото нагласата му е към неверие.

Специалистите съветват да опитате да се самоанализирате откъде идва тази склонност.
Не е вярно, че причината може да е в изначално песимистичния ви характер. Черногледците са скептично настроени, но ако са умни, това е полезно и за тях самите, и за екипа. Те не отхвърлят априори, а търсят слаби места. И като ги посочат, има шанс планът да стане по-добър.

Понеже в конкретния случай сте си помислили "Това няма да стане" също както и колегата ви, не е задължително двамата да сте прави. Дали пък не е друго - да сте под влиянието на този човек?

Според психолозите някои хора наистина са склонни към песимизъм по рождение, но проявяват или не проявяват това качество в зависимост от средата си. Като сте се сближили с колега, който има същата нагласа, взаимно се заразявате и си я усилвате. Така отнемате от енергията си и се лишавате от успех.
Напротив - отбягвайте негативните хора и се старайте да общувате с мотивирани оптимисти. Така ще се заразявате от техния ентусиазъм.

Ако смятате, че обикновено нямате песимистична настройка, може би сте склонни веднага да казвате "Това не може да стане" заради своята ниска приспособимост.

Репликата най-често се чува, когато има момент на изненада. Шефът ви иска нещо ново. За вас е непознато и неочаквано. Бързате да го отхвърлите веднага, защото сте привързани към рутината.

Трябва много решително да се борите с тази нагласа. Бизнес средата скоростно се променя и готовността за адаптация е от огромно значение за вашия успех.

Свикнете с мисълта, че каквото и да работите, непрекъснато ще ви се налага да правите нови неща по нов начин. Променете настройката на ума си към режим "Това как може да стане", препоръчват специалистите по личностно развитие. 

Вероятно ще бъде трудно онова, което възлага шефът, но успех не се постига лесно. Ако нещо е лесно, всеки може да го направи, няма да пробиете пазара с него. Вероятно ще има предизвикателства, но от тях добрият професионалист не се плаши, а търси и намира начин да ги преодолее. Вероятно ще има рискове, но тях трябва да ги идентифицирате и да направите план как да ги минимизирате.

Няма съмнение, че с нагласа на мисленето най-напред в посока "Това как може да стане" ще се справяте много по-добре в работата си, а и с всичко в живота. Понеже дори накрая да си отговорите "Ами това не може да стане", ще сте стигнали до извода по обратния път. Разгледали сте всички възможности и сте търсили доказателства за тях. А когато си кажете още в началото "не става", настройвате ума си да търси доказателства точно към това. Макар и силно превъзнасяно, все пак положителното мислене в началото е необходимо.

Няма съмнение и че ще давате много по-добър знак за себе си на шефа, ако промените нагласата си. Дори да не произнасяте гласно онази реплика, той
чувства вашата вътрешна съпротива.

Представете си, че сте на негово място. Казвате на подчинен какво трябва да прави, а той отсича "Не може да стане". Не ви ли звучи като "Шефе, ти си глупак, не знаеш какво говориш"? Дали наистина е некомпетентен и не е наясно, че задачата не може да бъде изпълнена или няма да постигне очаквания резултат?

Да, някои неща са наистина невъзможни. Но "Няма да стане" имате право да изречете само след като сте помислили и вече сте готови желязно да се мотивирате защо няма да стане. И сте 100% сигурни във всеки свой аргумент.

Иначе изключително си вредите на авторитета и на изгледите за напредък в кариерата. А при провал рискувате и шефът тъкмо вас да вини. Защото е от
огромно значение с каква настройка подхождате
вие и всичките му служителите към задачата - дали за успех или за провал. Ако преди да започне, екипът вярва, че може, вероятността да го направи е много по-голяма, отколкото ако смята, че няма да стане.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

6 стъпки да извлечете добавена стойност от всяка критика и да си гарантирате успех

Научен факт: Щастието ви в работата е предшественик на успеха ви

Грешното социално сравнение бойкотира успеха

Как си дружите със заплатата

Промяната продължава, но защо невинаги побеждава

Печелите повече успехи, като работите "на доверие"

Кръгът на влияние определя успеха. Три практически стъпки да сте във верния

10 признака, които издават нещастна компания с лош собственик

10 хитрини да се справите с ужас в чинията и чашата на делова вечеря

Интелектуалното смирение води напред в професията. Как да познаете имате ли го

Защо никога да не взимате решение ядосани, гладни и по тъмно

Как да изключите автопилота и да грабнете професионалния успех

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>