Новата ЕК - силни позиции за жените, сигнал към Путин и порицание за Орбан (Обзор, графика)

17.09.2024 22:30 Евита Смилкова
Шефката на Европарламента Роберта Мецола и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. СНИМКА: РОЙТЕРС

Екатерина Захариева поема иновациите в екипа на Фон дер Лайен

Мощни позиции за жените и силна роля върху икономическата политика на блока за южните страни на Европа. Това са някои от основните акценти в новия екип от еврокомисари на Урсула фон дер Лайен, представен във вторник пред Европарламента след месеци на чакане, спорове и промени в последния момент. Шефката на ЕК успя да покаже почти балансиран по пол екип от висши служители въпреки факта, че страните от ЕС първоначално изпратиха кандидатури само на шепа жени за ключовите позиции.

За България Урсула фон дер Лайен отреди Екатерина Захариева да бъде еврокомисар на “Стартиращи предприятия, изследвания и иновации”. Така България запазва досегашния си ресор, който първо бе управляван от Мария Габриел, а по-късно от Илиана Иванова. Той бе изключително обширен, затова сега е разделен на две. Целта е Захариева да поеме “Стартиращи предприятия, изследвания и иновации”, а за малтиеца Глен Микалеф е отредено останалото - “Справедливост между поколенията, младеж, култура и спорт”. Първоначално София бе спрягана за кохезионния портфейл. Страната ни обаче не участваше усилено в преговорите, съответно шансът да ѝ бъде поверен толкова ключов ресор бе малък, особено предвид натиска върху Фон дер Лайен от лидери като Макрон, Мелони и Мицотакис.

Въпреки това на Захариева е поверен ресор, който Фон дер Лайен изреди сред приоритетите си в Страсбург, а това е важен сигнал за значението му през идните 5 години.

“Искам да изкажа благодарност на председателя на ЕК г-жа Урсула фон дер Лайен и на българското правителство за това доверие и за номинацията. Осъзнавам отговорността. Тя е голяма. Ресорът, който България получи, е един от ресорите на бъдещето. Той е изключително важен и в центъра на досегашната и на следващата комисия”, отбеляза Екатерина Захариева пред БТА.

Същевременно шефката на ЕК определи шест основни приоритета за втория си мандат начело - благоденствие, сигурност, демокрация, конкурентоспособност, декарбонизация и дигитализация. 

 Тя допълни, че темите са всеобхватни, преплитащи се и ще бъдат разглеждани като такива от нейния екип.

“Това не е запазване на старото.

Чрез иновация и инвестиция ние прегръщаме новото”,

заключи Фон дер Лайен. Тя представи също промяна  в структурата на комисията - вече ще има само изпълнителни зам.-председатели и комисари. Премахват се допълнителните постове на зам.-председатели - т.е. лидерските  позиции са намалени. Както и самата Фон дер Лайен посочи, не е възможно всички да получат ключов ресор. Затова и в пълния списък на комисарите ясно се вижда кои са били поощрени и кои наказани.

Шестима са изпълнителните зам.-председатели: Тереза Рибера (Испания), Хена Виркунен (Финландия), Стефан Сежурне (Франция), Кая Калас (Естония), Роксана Минзату (Румъния), Рафаеле Фито (Италия). Рибера поема “Чист, справедлив и конкурентен преход”, Виркунен - “Технологичен суверенитет, сигурност и демокрация”, Сежурне ще отговаря за “Просперитет и индустриална стратегия”, Кая Калас става върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, Минзату - “Хора, умения и готовност”, Фито - “Сближаване и реформи”, известен още като кохезия.

С този лидерски екип Фон дер Лайен успя да си издейства поне частична победа за баланса между половете, който се превърна в една от най-големите ѝ битки през последните седмици. Общо от еврокомисарите шефката на комисията успя да постигне съотношение 40% жени на 60% мъже. Подчерта, че това е голям напредък, тъй като при първоначалните кандидатури на страните членки съотношението е било 22% на 78% в полза на мъжете. Все пак призна, че има дълъг път за извървяване. Но компенсира при лидерската структура: от шестима  зам.-председатели Фон дер Лайен  излъчи четири жени и едва двама мъже, като остави мъжката квота за безспорно най-важните - кандидатите на Франция и Италия. 

Макар че Париж смени кандидатурата си инфарктно, позициите на Макрон не бяха разклатени и досегашният му външен министър Стефан Сежурне ще поеме развитието на индустриите. Крайнодесният италианец Рафаеле Фито пък получи най-големия портфейл - кохезионния, знак, че шефката на ЕК държи Джорджа Мелони близо. Новият екип на комисията изпраща и важен сигнал на руския президент Владимир Путин, тъй като двама лидери от балтийските държави поемат външната политика на блока и отбраната, което се смята, че означава мощна подкрепа за Украйна. 

За сметка на някои поощрени държави Фон дер Лайен изпрати сигнал и на унгарския премиер Виктор Орбан, който

често се движи по червените линии на политиките на блока

Тя остави за неговия кандидат за комисар Оливер Вархеи най-нежелания ресор - “Здраве и хуманно отношение към животните”. Вархеи не е ново лице за Брюксел, той бе част и от първия колегиум на Фон дер Лайен. Досега бе еврокомисар по съседство и разширяване.

Новата му длъжност може да се определи по-скоро като стъпка назад. Така се усети и от обстановката на място в Страсбург - докато Фон дер Лайен съобщаваше поста му пред десетки журналисти, залата се изпълни с тих смях. 

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>