Борисов доволен от ресора на Захариева в ЕК - приличал ни, защото имаме суперкомпютър (Обзор)

17.09.2024 21:15

БСП и “Възраждане” обаче разочаровани - очаквали да има друг портфейл

“В този ресор са най-мощните програми и прилича на България. Там са най-мощните, ресурсни програми на ЕС - програма “Хоризонт”, и благодаря на Урсула фон дер Лайен и на комисията.”

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира на новината, че шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен вече е разпределила ресорите за бъдещите еврокомисари. Българската номинация - Екатерина Захариева, получи портфейл “Стартъпи, изследвания и иновации”.

“Голяма, голяма благодарност. Това е ресор, който е много подходящ за това, което пишем в нашите програми за България - индустриализация, стартъпи, иновации. За тези 5 г., при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Суперкомпютърът е в България, имаме огромна IT общност. Това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно”, допълни Борисов.

В България има няколко суперкомпютъра, като най-модерният от тях - “Хемус”, беше инсталиран и започна работа в БАН преди около година. Парите бяха отпуснати от Европейската комисия по оперативна програма “Иновации и растеж”, но такива компютри има в почти всички европейски държави.

След коментара си Борисов остави заместника си Томислав Дончев да говори, тъй като е “чел подробно доклада на Марио Драги”. Документът е от 400 стр. и излезе преди дни. Изготвянето му бе възложено на Драги от Фон дер Лайен. Бившият премиер на Италия имаше задача да разбере защо Европа, която през 2008 г. изпревари САЩ по икономически показатели, днес изостава сериозно.

Драги достига до два основни извода - ЕС не произвежда достатъчно, а продукцията се изнася и вътрешният пазар се е смалил.

Докладът му е “най-сериозният и обективен документ, излязъл от европейските институции в последното десетилетие”, заяви Дончев. “С много откровено сурово дефиниране на ситуацията, в която се намираме - 3-4 пъти разлика в цената на енергийните ресурси между Европа и САЩ, близо 4 пъти в цената на газа. И пакетът препоръки да инвестираме повече в индустрия, нещо, което е моя теза от години. Това пак е свързано с ресора на г-жа Захариева”, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

“Това какво сме получили отразява нашето място в ЕС и като уважение, и като държава към нас. Нищо ново и необичайно. Виждате и предишните ни комисари какво защитаваха като позиции. Нищо хубаво не очакваме и от този еврокомисар да защитава като национални приоритети, но като цяло това е обидно отношение към България”, контрира обаче Цончо Ганев от “Възраждане”.

“Притеснява ни, че г-жа Захариева е по-скоро специалист в правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което буди малко притеснения”, каза пък шефът на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов. Той обясни, че социалистите са се надявали България да получи ресор енергетика. За него БСП издигна настоящия си евродепутат Цветелина Пенкова, която наскоро бе избрана за президент на Европейския енергиен форум.

“Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности за Румъния, където ще имат втори човек като вицепрезидент. Това поставя България в неприятна позиция”, допълни Гуцанов.

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>