Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

18.09.2024 07:30 Ярослава Прохазкова
Ангел Джоргов

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков

Още акценти от интервюто:

- Г-н Джоргов, цяла България свързва Самоков с картофа - може ли възстановяването на празника на самоковския картоф да направи така, че освен популярна туристическа дестинация през зимата градът да привлича гости и през есента, когато организирате фестивала?

- През последните години се стараем освен като зимна дестинация общината да е популярна и като лятна, а дай боже да стане и целогодишна. Това е една от причините фестивалът да се провежда точно на 21 септември. Тогава се събират три почивни дни, а хората, които се занимават с картофопроизводство, са в кампания по вадене и събиране. Времето през последните години през септември е приятно и очакваме през дългия уикенд да дойдат и много хора, които искат да се полюбуват на хубавата природа. Очакват ги хубава музика и много забавления, а за да прекарат чудесно в Рила и в община Самоков, на тяхно разположение са и много хотели тук.

От април до октомври-ноември имаме много събития в културния календар. Организираме джаз фестивал в Боровец. Популярна дестинация сме и през юли и август, когато софиянци, но и жители от цялата страна, а и от чужбина искат да избягат от големите горещини. Така че освен на прекрасната си природа разчитаме и на това, че хората ще припознаят в културния календар на община Самоков много причини да ни посетят.

- Разположението на града е уникално - в подножието на Рила и курорта Боровец и в същото време достатъчно близо до София. Освен предимства това създава ли ви и някакви проблеми - например мигрират ли кадри към столицата?

- Естествено, че мигрират кадри към столицата. Това се случва във всеки по-малък град в България. Стоим добре на картата и е възможно хората да работят в големия град и да пътуват всеки ден. Въпреки че не е лесно.

Моята съпруга също пътува всеки ден до София, за да работи. Стараем се да създаваме условия за живот, за отглеждане на деца. Докато съпругата ми беше в майчинство, въпреки че работех в София, от април до ноември живеехме тук. Тогава аз пътувах всеки ден, защото на съпругата и на детето беше доста по-удобно тези две години да са в Самоков. По-спокойно е, въздухът е по-чист. А и по инфраструктура мисля, че по нищо не отстъпваме на големия град. Искаме да организираме още събития като фестивала, за да накараме хората да остават тук и да имат какво да правят и през почивните дни. Това е основният ни приоритет. През тези 4 години от мандата ще работим за това да създадем повече условия, които да карат младите да отглеждат децата си тук, да работят тук и по-малко да гледат към София или въобще към големия град.

Ковид кризата се отрази благоприятно на населени места като Самоков. Тогава много хора започнаха да бягат от големия град, защото се оказаха заключени по апартаменти и блокове. Много къщи в Самоковско се изкупиха. А ние сме една от най-големите по територия общини в България. Селата ни се напълниха и дори и към момента има хора, които живеят целогодишно. А в петък, събота и неделя населението на някои от селата се увеличава до 7 пъти. Това може само да ни радва.

- Бяхте зам.-кмет по строителството на София. Какво от опита си на “Московска” пренесохте в работата си като кмет на община Самоков?

- Тези три години, в които бях заместник-кмет на София и работех с голям екип под напрежение, ми дадоха много голям опит. Благодарение на работата със Столичния общински съвет сега ми е по-лесно. Разбира се, там бях сравнително профилиран, занимавайки се със строителството и с инфраструктурата. Сега виждам какво е да си кмет и да отговаряш за абсолютно всички дейности в общината и да те държат отговорен дори за такива, които не са на пряко твое подчинение.

Несъмнено опитът, който натрупах, включително преди това в “Метрополитен”, ми помага. Всяко начало обаче е трудно и съм сигурен, че е така за всеки кмет. На 39 години съм, имам желание за работа и енергия. Като за първа година имам бекграунда, който да ми помогне. Оттук нататък работим, борим се с предизвикателствата заедно с колегите от екипа и администрацията. Надявам се, че повечето неща, които правим и ще направим, ще бъдат добри за населението на общината.

- А има ли нещо, с което по-малките общини могат да са пример за голямата?

- Като цяло животът е по-спокоен. И заради природата, и заради въздуха при нас отглеждането на деца е доста по-спокойно и по-лесно. Знаем за проблемите в столицата с местата в детските градини и началните класове. Ние сме и град с културни традиции. Имаме много храмове. Малко неща ни липсват. Свързани са предимно с работата и с живота на младите през почивните дни. В тази посока трябва да работим.

Самоков е едно от най-хубавите места за живот в България. Мой приятел казва, че сигурно няма община в Европа и по света или ако има, се броят на пръстите на едната или на двете ръце, като Самоков - на 10 минути от града има минерални извори със спа комплекс, на 10 минути с автомобил си на Боровец и можеш да караш ски. 99% от хората пият вода от чешмите, която е прекрасна. През юли и август можеш да живееш без климатик. Гората, планината, паркът са на една ръка разстояние. Някои необходими неща от модерния свят имаме, а други са на 45-50 минути с колата. Самите ние, самоковци, понякога може би не си даваме сметка на какво уникално място живеем.

- Нещата в управлението на София в момента се случват по-трудно поради липсата на математическо мнозинство, вие следите ли ги, имате ли коментар?

- Има много места в България, в които математически бройката в общинския съвет не излиза. При нас, в Самоков, съвсем не излиза. Но когато общинският съвет и администрацията взимат разумни решения, политиката отива малко назад и нещата се случват.

За десетина месеца нещата вървят нормално в общинския съвет. Разбира се, в по-малките места имаме комфорта националната политика да не е чак толкова застъпена, както е в Столичния общински съвет. В СОС тя е много застъпена и заради политическата нестабилност, и заради изборите на всеки 5-6 месеца, а това не помага за работата. Със сигурност много пречи и на ръководството на администрацията. Обичам и София, 15 години съм живял и съм работил и там. По инфраструктурата доста работа съм свършил. Надявам се, че с напредването на мандата ще започнат да се вземат по-правилните решения, че администрацията и общинският съвет в името на града ще започнат да гледат в една посока.

На първо място, хората са ни избрали. И кметът, и общинските съветници трябва да работят така, че градът да върви напред. Всеки гласува по съвест и е много важно на първо място да са интересите на града. Много е важно и да можеш да се довериш на някои хора от администрацията, които знаят какво правят. За да няма една, две или три нулеви години. Пожелавам успех на хората, които са начело на София.

- Като стана дума за политика, какво смятате за въвеждането на новата формула за изчисления на такса смет? Според кметове увеличението за хората ще е от 3 до 10 пъти. Засега се отложи с година, но вие имате ли разчети с колко ще се вдигне за едно домакинство?

- Различно е за различните населени места, но наистина такива са разчетите от 3 до 10 пъти.

Идеята е много добра, звучи красиво замърсителят да плаща. Това е бъдещето, няма какво да си кривим душата. Общините обаче бяха оставени сами да се борят за изготвянето на наредби, за да може от 1 януари 2025 г. да се спазва законът. Ние имаме готовност да предложим наредба. Но да увеличиш на бабата от село таксата смет 8 пъти, не е добре. Може би Сдружението на общините трябва да помогне на общините. През последните 4 години те са оставени сами да се оправят с голяма част от проблемите.

Да, тенденциите в цивилизования свят са замърсителят да плаща, но е добре държавата и общините да го изпипат като текстове и като финансова тежест. Когато вече сме убедени, че това е оптималното, да го приложим. Така че не трябва да действаме прибързано, една година не е толкова дълъг период, отлагането беше нужно.

- Колко деца от община Самоков влязоха в класните стаи онзи ден? Как се справяте с отпадането от училище на деца от уязвимите групи, имате ли достатъчно учители?

- Имаме достатъчно учители, а 16 септември беше един прекрасен първи учебен ден. Има училища и паралелки, които леко са намалели, но имаме и с увеличен прием. Имаме училища със смесено население - българско и ромско. Има и по-сегрегирани. Това е едно от най-големите предизвикателства, пред които се изправят общината и училищните ръководства. Но работим добре през последните години, важно е да задържим тези нива. Гимназиите ни произвеждат кадри, които се реализират добре на пазара на труда, продължават висше образование. Материалната база е чудесна.

- В края сме на строителния сезон - колко и какви проекти реализирахте в Самоков?

- Изпълнихме голям процент от програмата за текущи ремонти, трябва да довършим голямата част до края на септември. През първата година има доста преходни обекти, започнати като проектиране, строителство или обществени поръчки. Изграждаме парк в централната градска част. Предстои да направим основен ремонт на две улици в града. До месец и половина се надявам да приключим. Подменяме изцяло водопроводната мрежа в село Широки дол - едно от 24-те села в общината. Правим ремонт на лекоатлетическата писта на стадиона с огради и спортни съоръжения. Подадохме в срок документи за проекти за 30 млн. лв., които трябва да дойдат от финансовото и регионалното министерство. Спокойни сме, че имаме финансиране. На друга част от обектите вървят обществени поръчки за избор на изпълнител. Успяхме през лятото да направим ремонти в училища и детски градини.

През зимата и пролетта ще работим по проекти, свързани с инфраструктурата - най-вече по селата, които имат проблеми с водопроводните мрежи. Това сухо лято показа, че община Самоков трябва да увеличи усилията там. Ще се възползваме от средства по европейски програми, от държавата, ще инвестираме и наши средства.

- Какво ви казват самоковчани, когато ви спират по улиците? Отчитат ли промяната в градската среда, за какво мечтаят, за какво ви се сърдят? След близо година на кметския пост каква е вашата визия до края на мандата?

- Като цяло нагласите са положителни. Свършихме много работа през първата година. Променихме структурата на общината с идеята да работят повече млади хора, да имат добро кариерно развитие и по-високи заплати. Мисля, че това се вижда от хората.

Разбира се, има и недоволни. Някои искат нещата да се свършват по-бързо. Ето - трудно намерихме ветеринарен лекар, но заработи приют за бездомни животни. Като цяло отзивите на хората са добри.

- Със сигурност във визията ви място има и фестивалът на самоковския картоф. Какво дава той на местните производители, колко компании ще участват?

- Почти всички местни производители ще участват, както и местните преработватели. Обадили сме се и на местния бизнес, който не е пряко свързан с този бранш. Идеята е през следващите години да надграждаме - центърът да са картофите, но и всяко местно производство. Искаме да популяризираме нашата продукция и да сме от помощ на производителите и преработвателите. Те да я продават по-добре, хората също да са доволни.

- Трябват ли протекции срещу вноса, какъв е делът ви в износа?

- Има картофи и от Родопите, има и внос от Полша, Франция, Германия, Египет. Трудно е обаче на чужденците да доближат вкуса на картофите от нашите планини.

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

До IV клас децата тормозени с колажи във вайбър, после – в онлайн игрите

По време на пандемията имало бум на ученици, които стават гаджета, без да са се виждали Антоанета Василева е експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

>