Любенов с поршето се държал нагло след катастрофата, в която уби французин (Обзор)

17.09.2024 23:00 Цветелина Танкинска
Димитър Любенов си е направил селфи в поршето си.

"Държеше се нагло, гледаше си колата, не попита кой как е", спомни си за него шофьорът, возил към летището Бриджит Пети и убития й съпруг

"Държеше се арогантно, нагло. Гледаше си колата, не попита кой как е. Мисля, че си говореше доста време с една полицайка."

Това разказа пред Софийския градски съд във вторник служител на хотел в Банско, возил към летището френската двойка, помляна от поршето на Димитър Любенов. Тежката катастрофа стана на Околовръстното шосе на 25 септември 2022 г. При нея загина французинът Лоран Пети, а съпругата му Бриджит беше тежко ранена.

Освен шофьора Петър Петров бяха разпитани полицайката Любка Гечева, която с колегата си Георги Малински ескортирали Любенов във вечерта на бруталния инцидент. Те двамата и още трима полицаи си спомниха моментите след трагедията.

"Лоран и Бриджит Пети бяха с колани, след сблъсъка колата се обърна и те бяха с главата надолу - описа Петър Петров. - Опитах да отворя задната врата, но не успях. Физически нямаше как да стане. Изчакахме екипите, за да я срежем. Извадихме семейство Пети, жената дойде в съзнание", допълни той.

Петър си спомни, че навън било сухо, също и че Любенов казал: "Тръгвам си", и отишъл в своята кола.

Преди да усети силния удар, той казва, че се движел в дясната лента.

Полицайката Гечева пък се появи в съда с яке, на чийто гръб е изобразен пистолет с надпис "#ladyboss". Тя и колегата Малински са подсъдими за вземане на 200 лв. подкуп от Любенов.

"Към момента на ПТП-то работех в 6-о районно като старши полицай - обясни Любка. - С колегата Малински получихме сигнал за катастрофа. Веднага тръгнахме към мола на Симеоновско шосе. Установих двамата водачи на колите, които се бяха сблъскали. Не се сещам какво беше състоянието им. Отидох да си пиша докладната. Не съм ги питала как се е стигнало до инцидента. Взех документи и на човека, който беше подал сигнала. Той беше с момиче", разказа още тя

Бившата полицайка си спомни, че имало линейка, но тя не ходила при пострадалите.

"Колите бяха изпочупени, смачкани. Бяха разделени - едната в едната част на платното, другата - в другата. Останах до сутринта, до края на смяната ми. Отбивах и автомобилите, защото ми казаха. Аз съм изпълнител и правя, каквото кажат началниците ми", каза Любка и добави, че друг екип на 6-то разговарял с пострадалите.

Според униформената Ивелина Андреева, която също се отзовава на сигнала, Любенов бил изплашен.

"Видяхме само единият водач - момчето, което сега е в залата (в съда - б. р.) - разказа тя пред магистрите. - Само го питахме как е и дали е пътувал сам в автомобила си. Той си седеше в колата. Другият водач не съм го видяла."

Съдът прочете първоначалните показания, в които твърди, че чула Димитър с поршето да казва на свой приятел, появил се на местопрестъплението: "Моля те, грижи се за майка ми, жена ми и детето ми, докато съм в затвора.".

Друг от призованите свидетели - Георги Райчев, си спомни, че водачите на катастрофиралите автомобили били в съзнание и на крака.

"На място имаше мъж и жена, по-късно се оказаха съученици, които са пътували в обратната посока, но са сменили движението, когато видели ПТП-то. Те крещяха: "Виж какво направи" на водача на поршето. Имаше вербални нападки", твърди Райчев.

Според него Любенов завалял думите. Чул го, докато говори, така стигнал до извода, че е пиян.

Според обвинението при катастрофата Димитър е шофирал след употреба на кокаин и алкохол, със скорост 195 км/ч, при разрешена 80 км/ч., като е бил в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>