Задължават домашните насилници да посещават програми за справяне с гнева

16.09.2024 21:30 Румина Димитрова
Насилие СНИМКА: Pixabay

3035 заповеди за незабавна защита са издадени за първите 7 месеца на годината

Мъжете и жените, които са упражнили домашно насилие, ще бъдат задължавани да посещават програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева.

Това предвиждат приетите от служебния кабинет стандарти за специализираните услуги за пострадали от домашно насилие и методика за оценка на риска, която ще се прилага от съдебните органи. Сред услугите са национална телефонна линия за помощ на пострадали и на лица в риск, социално, психологическо и правно консултиране, специализирани програми за възстановяване и защита в консултативни центрове и защитени жилища.

Жертвите на насилие ще получават информация къде се намират защитените жилища от националната телефонна линия, МВР, съдилищата, дирекции "Социално подпомагане", болници, омбудсман, местна власт и др. Там денонощно ще се приемат всички, които са заявили, че са пострадали, а настаняването им ще се пази в тайна. Служители на МВР ще могат да ги посещават, когато това е нужно.

Престоят в защитено жилище ще бъде позволен до 12 месеца. Той може да бъде удължен за още половин година, ако все още има опасност за жертвите. С децата ще работят психолози, които да им обяснят къде се намират и какво предстои.

Новите промени обръщат особено внимание на работата с деца, които са свидетели или пострадали от домашно насилие. Освен че задължително ще бъдат настанявани в защитени жилища, при нужда ще бъдат преместени и от училището или детската градина, която са посещавали досега. Специализирана програма ще им помага да се възстановят емоциално, като психолози ще прилагат различни методи на базата на игра, рисуване и моделиране в зависимост от възрастта на детето. Програмата ще работи и с родителя, пострадал от насилие, за да се възстанови и повиши способността му да се грижи за детето.

От април изпълнителната власт работи и по изграждане на национален регистър на случаите на домашно насилие. В него ще се съхраняват данни за всички случаи - пострадали лица, извършители и взаимоотношенията между тях, вида насилие - физическо, психическо, сексуално или др. Ще се включат подадените молби и издадените заповеди за защита, както и наложените по тях мерки.

Ще има и методика за оценка на риска - въпросник, който ще бъде предоставян на съдебните органи с цел по-ефективно налагане на мярка за неотклонение. Юридическите лица, които ще осъществяват превенцията и защитата от домашно насилие, ще се определят с конкурс.

От началото на годината само в София са образувани 240 досъдебни производства за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие. А за първите 6 месеца в затвора са влезли 10 души, присъдите им са различни. Броят на издадените заповеди за постоянна и незабавна защита се е увеличил осезаемо. От началото на годината до 31 юли са издадени общо 3035 заповеди. За сравнение през същия период през изминалата година те са били 2355.

Други от От страната и света

Наложиха глоби за над 2,5 млн. лева за пътни нарушения през последните 9 дни

Само за последните девет дни общо постъпилата сума от наложени фишове, наказателни постановления и електронни фишове е 2 503 769,73 лв. Това съобщиха от МВР

Съдът на ЕС образува дело по казуса с Андрей Гюров

Съдът на Европейския съюз образува дело по преюдициалното запитване на Върховния административен (ВАС) съд по казуса с предсрочно освободения подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей

3 жалби и един протест срещу присъдата на Адриан, подсъдим за смъртта на Ани и Явор

Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. Това съобщиха пред БТА от съда

Премиерът Главчев ще участва в Срещата на върха за бъдещето в Ню Йорк

Министър-председателят Димитър Главчев заминава утре за Съединените американски щати, където ще участва в Срещата на върха за бъдещето съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет

Седмичен отчет за дейността на общинската администрация в Русе

РЕСОР „ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КОМУНАЛНИ ДЕЙНОСТИ": приключиха дейностите по обновяване на пространството в зелената част между СК „Ялта" и Градския стадион

>