Безплодие и рак могат да причинят евтини стоки от интернет сайтове

17.09.2024 18:35 Александър Трайков
СНИМКА: РОЙТЕРС

Южнокорейско проучване откри изключително високи нива на токсични вещества в дрехи и обувки от онлайн магазините на Shein и Temu

Продукти, продавани от някои от най-популярните фирми за евтино онлайн пазаруване, съдържат токсични вещества, които понякога са стотици пъти над допустимите нива, предупредиха властите в Южна Корея.

През последните години китайските гиганти, сред които Shein и Temu, набраха популярност по целия свят, предлагайки огромен избор от дрехи и аксесоари на зашеметяващо ниски цени. Тяхното бурно разрастване доведе до

засилен контрол на техните бизнес практики

и стандарти за безопасност, включително в Европейския съюз и най-вече в Южна Корея, където служители в столицата Сеул провеждат ежеседмични проверки на артикулите, продавани от онлайн платформите.

При последния контрол на стоките са били тествани 144 продукта от Shein и Temu, като повечето не отговаряли на стандартите в азиатската страна. Установено е, че някои от обувките, продавани в Shein, съдържат значително високи нива на фталати (химикали, използвани за повишаване на гъвкавостта на пластмасите), като в един чифт те са 229 пъти над допустимото.

“Пластификаторите на основата на фталати влияят върху репродуктивните функции, като например намаляват броя на сперматозоидите, и могат да причинят безплодие и дори преждевременно раждане”, заяви пред агенция Франс прес служител от екипа за опазване на околната среда в Сеул.

Един такъв химикал е класифициран като човешки канцероген от Международната агенция за изследване на рака (МАИР), така че трябва да се вземат специални мерки, за

да се избегне дългосрочен контакт с човешкото тяло,

предупреждават корейските власти.

“Някои фталати, като ди(2-етилхексил) фталат, или DEHP, са класифицирани като възможни канцерогени за човека от МАИР. Дългосрочната експозиция би могла потенциално да увеличи риска от ракови заболявания, особено в органите, които участват в регулирането на хормоните”, пояснява Навин Кумар Верма, доцент по имунология и клетъчна биология от Училището по медицина “Лий Конг Чиан” към Технологичния университет Нанянг в Сингапур.

Също така в шапките на Shein е бил открит формалдехид - химикал, който често се използва в продуктите за строителство на жилища.

Съдържанието му е било двойно по-високо от допустимия праг.

“Продължителното излагане на формалдехид, особено чрез вдишване, е свързано с

повишен риск от някои видове рак, включително рак на назофаринкса и левкемия”,

казва доц. Верма.

В две шишета с лак за нокти, продавани в същия сайт, е установено наличие на диоксан - възможен канцероген за човека, който може да причини чернодробно отравяне и увреждане  на бъбреците. Токсинът е бил в концентрация над 3,6 пъти над допустимата граница. В лаковете е бил открит и метанол 1,4 пъти над нормата. Той е бистра, безцветна течност с характерна миризма и е силно запалим. Метанолът се използва за разтваряне на други химични вещества и се смесва лесно с вода и много органични течности. Излагането на това вещество може да причини дразнене на очите, носа, устата и гърлото. Също така може да доведе до увреждане на черния дроб, да причини главоболие, сърдечна депресия, гадене, повръщане, замъглено зрение, увреждане на зрителния нерв, замаяност и чувство на опиянение, предупреждават от нюйоркската болница Mount Sinai.

От Shein казаха в изявление, че работят в тясно сътрудничество с международни агенции от трети страни за редовно провеждане на тестове и вземане на проби, за да се гарантира, че продуктите им отговарят на стандартите за безопасност, описани в регламента на компанията.

От продавачите в платформата ни се изисква да спазват контрола и стандартите, които сме въвели, както и законите и разпоредбите за безопасност на стоките в страните, в които работим”, добавят те.

Корейските власти също така твърдят, че някои от стелките в сандалите, продавани от китайския онлайн търговец на дребно Temu,

съдържат олово, чиято концентрация е 11 пъти по-висока от допустимото

Излагането на този вид метал може да има сериозни последици за здравето. При високи нива на натравяне с олово мозъкът и централната нервна система могат да бъдат значително увредени, което да доведе до кома, конвулсии и дори смърт. Особено застрашени са децата. Ако успеят да преживеят тежко отравяне с олово, могат да останат с трайни интелектуални увреждания и поведенчески разстройства.

“След като получихме известието от градската управа на Сеул, ние незабавно започнахме вътрешно разследване, за да локализираме продуктите с олово. От 11-те идентифицирани, два артикула - чифт сандали и шапка, бяха на нашата марка, а останалите - на продавачи, използващи нашата платформа”, заяви пред медии говорител на китайския сайт за евтини стоки.

“Бързо премахнахме тези обяви от нашия глобален пазар и предприехме действия да усъвършенстваме нашите системи и насоки за търговците, за да гарантираме, че те спазват стандартите за безопасност и местните разпоредби”, поясни той.

През май представители на общинския съвет на Сеул заявиха, че в детските обувки, продавани от Shein, са открити вредни химикали.

Те твърдяха че обувките са съдържали фталати на нива, 428 пъти по-високи от стандартите за безопасност в страната. По това време говорител на компанията заяви, че тя се отнася много сериозно към безопасността на продуктите.

“Работим в тясно сътрудничество с международни агенции за тестване от трети страни като Intertek, SGS, BV и TUV, които редовно провеждат нужните анализи, за да гарантират, че продуктите, които се продават на нашата платформа, спазват всички стандарти за безопасност”, беше дадено като оправдание и в този случай. 

През пролетта Европейският съюз определи Shein и Temu като достатъчно големи, за да попаднат под по-строги ограничения за безопасност. Tе се присъединиха към мастодонти като Facebook, TikTok, X, YouTube в списъка с 23 много големи онлайн платформи, които имат повече от 45 милиона активни месечни потребители в ЕС.

Благодарение на новия си статус считано от септември Shein и Temu ще трябва да прилагат по-строгите правила съгласно Закона за цифровите услуги - една от знаковите нови реформи на блока за защита на европейците в мрежата. Те включват въвеждането на мерки за защита на потребителите от закупуване на опасни или незаконни стоки, с особен акцент върху предотвратяването на продажбата и разпространението на продукти, които биха могли да бъдат вредни за непълнолетни, подчертава Европейската комисия.

Други от Докторе кажи

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

Антибиотичната резистентност нараства, до 2050 г. може да убие 39 млн. души

Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 млн. души до 2050 година, показва изследване, което коментира в "Денят започва" по БНТ проф

>