Григор Димитров: Далеч съм от сбогуване с българските фенове и с тениса (Видео)

17.09.2024 16:13 Найден Тодоров
Григор Димитров и Новак Джокович се забавляват по време на общата им пресконференция в София преди благотворителния мач в "Арена София". СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

"Мачът с Новак Джокович не просто няма да е сбогуване с българските фенове, а, надявам се, началото на нещо още по-голямо." Тока отговори Григор Димитров на въпрос може ли грандиозното шоу да се превърне и в негово сбогом с пубиката конкретно на наша земя, след като вече няма Sofia Open и няма възможност да го гледа и за Купа "Дейвис".

"Далеч съм от сбогуване с тениса. Този мач е нещо повече. Нека гледаме позитивно на нещата. Защо този мач пък да не е начало на още позитивни неща? А иначе - всеки играч си има своя програма и я гони. Такива са обстоятелствата. Има много неща, които остават в миналото. Аз предпочитам да гледам позитивно на нещата", добави Григор Димитров.

Най-добрият тенисист в историята на България даде съвместна пресконференция с мегазвездата на световния тенис Новак Джокович в София преди шоуто им в "Арена София".

На въпрос от "24 часа" къде сред успехите си в тениса поставя възможността да доведе Джокович у нас и заедно да вдъхновяват още повече български деца да спортуват, Григор отговори: "Искрено се вълнувам, че ще го има този мач с Новак Джокович в България. Това е за цяла България - Новак Джокович да е тук. Винаги съм искал да има тенис в България на световно ниво. Това ще бъде един от най-добрите ми спомени, но го искам за всички нас. Това не е за мен или за Новак, а за всички фенове на тениса и спорта. Няма две мнения, че това ще остане един от най-важните ми моменти като българин".

Димитров бе попитан и за каузите, с които се ангажира неговата фондация, освен малко известните като даренията на респираторни апарати за болницата в родния му Хасково. Именно фондация "Григор Димитров" организира мача с Джокович.

"Ние винаги сме помагали с всичко, което можем. Искам да покажем какво правим. Вече толкова години съм в спорта и искам да дам нещо повече от себе си за децата в неравностойно положение. Още от малък приемам тези неща присърце. Двамата се събрахме да поговорим за това нещо. Даваме една голяма част от себе си за това нещо – фондацията. Искам да помагам и да давам част от опита си, за да е по-лесно и за малките. Надявам се това да бъде началото на една хубава кауза", заяви Димитров.

Той бе попитан кой от мачовете срещу Новак никога няма да забрави - може би победата над Ноли в Мадрид, или драматичната загуба от Джокера в полуфинала на "Уимбълдън" през 2014-а?

"Може би мача на "Уимбълдън ме научи повече, отколкото победата в Мадрид, която бе много сладка. Имах сетболи в четвъртия сет на "Уимбълдън" и никога няма да забравя. Имах нужда 2-3 седмици да се възстановя психически от този мач. След него започнах да разбирам други неща за тениса и това ми помогна да разбирам други неща в тениса, както и как да играя с тенисисти от калибъра на Новак. Това е един от мачовете, които ми стоят в съзнанието", отговори Григор Димитров.

Григор обяви, че вече е възстановен от контузията си от US Open. След благотворителния мач с Джокович ще играе за Laver Cup. След което продължава да преследва целите си в тура с турнирите в Пекин и Шанхай.

"Целта е да бъда сред най-добрите 8 за годината, но само постоянството би ми помогнало. Не искам да отивам в тази посока и не искам да си създавам излишен стрес. Искам да бъда спокоен на корта и резултатът ще дойде. С или без финала в Торино, тази година е една от най-успешните ми откъм постоянство и мачове. Това ми дава голяма цел за другите години – да започна следващата по-добре и да имам повече успехи. Гледам турнир за турнир и нека да видим къде ще съм", каза още Григор Димитров.

На въпрос какво би казал на хората, които не знаят какво е натоварването от най-ранна възраст и какви усилия се изискват всеки ден в продължение на много години да правиш едно и също, за да си сред най-добрите в тениса, но го критикуват постоянно, Димитров отвърна с усмивка: "Че не могат да играят тенис". А след това добави: "Най-лесно е да се играе тенис от дивана. Вземи ракетата и сложи ми маратонките – казвам на моите приятели, които ме критикуват. Всеки има критици, не обръщам внимание и не ги мисля. Изцяло се фокусирам върху себе си, защото тенисът е индивидуален спорт".

Други от Тенис

Най-важното от шоуто не е "Луда по тебе", вижте как Джокович и Григор потъват в "морето" от луди по тях деца (Видео)

Григор Димитров и Новак Джокович сътвориха истинско шоу в София. И макар в необятното пространство на социалните мрежи да се вихри основно полемика около закачката с диджея след мача

Луд купон на Григор и Джокович! Камелия изпя на Ноле "Луда по тебе", той избухна на барабаните (Видео, снимки)

Лудата веселба на Новак Джокович и Григор Димитров продължи до късно през нощта след големия шоу тенис мач в София. И най-после! Събитието, което всички очакваха, и най-вече Ноле, се случи

Григор Димитров спечели шоуто срещу Новак Джокович, сърбинът пее "Луда по тебе" на корта

Фондацията на нашия тенисист ще даде парите от благотворителния мач за деца Григор Димитров записа победа над рекордьора по титли от "Големият шлем" в шоуто в зала "Арена" в София

Джокович запя "Луда по тебе" и на пресконференция, каза на журналистите да го питат на български (Видео, снимки)

Григор е мой брат. Драго ми е да срещам българи, защото сте спортна нация, заяви сръбската мегазвезда на тениса Новак Джокович показа отлично настроение по време на пресконференцията си с Григор

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на старта в Сибиу след маратонски мач

Димитър Кузманов загуби в първия кръг на основната схема на тенис турнира на клей от сериите "Чалънджър" в румънския град Сибиу с награден фонд от 36 900 евро

>