"Възраждане": Аргументите на фармацевтите срещу вендинг машините са несъстоятелни

17.09.2024 15:32 Павлета Давидова
Цончо Ганев Кадър: Нова тв

Новият ресор за България е еврокомисията показвал обидно отношение, според Цончо Гнаев

"Възраждане" опитаха да защитят законопроекта си за вендинг машини за лекарства и денонощни аптеки в общините, но признаха, че той няма да мине на второ четене. От партията твърдят, че това няма да застраши бизнеса на вече съществуващите аптеки.

По-рано стана ясно, че фармацевти обявиха, че подготвят протест заради законопроекта. 

"Един от важните моменти в законопроекта е вендинг машините да бъдат вкарани в регистър. Вторият важен момент е те да бъдат поставени под контрола на Агенцията по лекарствата. Другото важно нещо, което искаме с този законопроект, е денонощните аптеки да станат част от Националната аптечна карта", обясни в парламентарните кулоари депутатката Маргарита Генчева.

Тя добави, че по закон фармацевтите и в момента може да се откриват и денонощни аптеки, но няма финансов интерес. Затова в 13 областни центъра в България няма денонощна аптека, което затруднява изключително много достъпа на пациентите до лекарства.

Изваждането на аптечните апарати извън помещенията е единственото смислено нещо, което можем да направим, защото и към момента има аптечни апарати, но по регламент те се намират в самата аптека, посочи Генчева.

Тя определи като несъстоятелни аргументите на фармацевтите, защото и към момента те не упражняват пряк контрол върху съществуващите автомати - "те се намират някъде в аптеката и няма определен фармацевт, който да стои до автомата и да контролира кой какво си купува от него". Съществували и такива извън помещението на аптеката, в нарушение на наредбата на Министерството на здравеопазването, и "всички приемат това с мълчаливо съгласие, включително и контролните органи, защото и те си дават сметка, че това е в интерес на пациентите".

Цончо Ганев обясни, че местата за машините ще се определят от здравното министерство. "Те няма да се поставят в големите градове, където има аптеки. Това няма да засегне бизнеса на тези, които имат аптеки", настоя той.

„Ще се отиде в селата. Получиха се становища на филиали на фармацевтичната организация. Ако дойдат 500 кмета на села, които нямат аптеки, какво ще получим тогава? Имаме ситуация и хора, които имат сериозен бизнес и печелят достатъчно. Това в момента е пълен геноцид, и за съжаление законопроектът няма да влезе на второ четене в парламента", допълни депутатът от "Възраждане".

  "Това, какво сме получили, отразява нашето място в ЕС и като, уважение и като държава към нас. Нищо ново и необичайно. Виждате и предишните ни комисари, какво защитаваха, като позиции. Нищо хубаво не очакваме и от този еврокомисар да защитава, като национални приоритети, на като цяло, това е обидно отношение към България", заяви Цончо Ганев във връзка с ресора, който Екатерина Захариева получи като еврокомисар.

Други от От страната и света

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

>