До IV клас децата тормозени с колажи във вайбър, после – в онлайн игрите

17.09.2024 13:44 Цветелина Танкинска
Жертвите на педофилите в нета често са на възраст над 10 години.
Антоанета Василева

По време на пандемията имало бум на ученици, които стават гаджета, без да са се виждали

Антоанета Василева е експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет и програмата за дигитално-медийна грамотност в Асоциация "Родители". Тя е първи вицепрезидент и член на Експертната група за борба с трафика на хора (GRETA) на Съвета на Европа от 2019 г. Има опит в директната работа с уязвими групи (като жени, деца, младежи, роми и др.) и в подкрепа за жертвите на престъпления.

- Г-жо Василева, има увеличение на сигналите до вас във връзка с онлайн тормоза върху деца. Какви видове е той?

- Получаваме сигнали за сексуална онлайн експлоатация, фишинг измами, кражба на профили и лични данни, както и финансови злоупотреби с деца. Общата статистика за 2023 г. е рекордна. На горещата ни линия за сигнали относно деца, жертви на онлайн престъпления, имаме 46 300 сигнала. 95% от тях са за сексуална онлайн експлоатация, което означава, че децата са атакувани от педофили, използващи техни снимки, видео и друг вид съдържание в интернет. То може да се препродава в сървъри и форуми. С едно дете, за жалост, не е изключено да се злоупотреби многократно. За първите три месеца на 2024 г. имаме ръст в сигналите - над 33 хил. само до март. На услугата ни - консултативна линия за онлайн безопасност (124-123), на която звънят деца, младежи и родители, има ръст в сигналите за фишинг. Онлайн тормозът продължава да е водещ, но той не е престъпление съгласно Наказателния кодекс.

- От хора на каква възраст най-често идват сигналите?

- Получаваме сигнали предимно от деца и родители. На консултативната ни линия детето на най-ниска възраст, което се е свързало с нас, е 9-годишно. Обикновено тормозът при малчуган на тази възраст се изразява в това негови съученици или един съученик например да му се подиграва, като прави колажи, също и да използва обидни термини във вайбър групата на класа. Това е най-честата ситуация между 1-и и 4-и клас.

По-големите деца, които вече имат профили в социалните мрежи, се сблъскват с тормоза в тях. Той идва от приятели или познати. Другото, което започна от края на миналата година при представителите на тази възраст, е тормозът в онлайн игрите. Там има ситуации, в които непознати тормозят деца. Може да са и възрастни хора, защото те също играят игри. Най-честата причина за нападки е, когато детето е много добър играч и бие останалите в състезанието. Така предизвиква гняв, който води до обиди и мачкане на самочувствието на малкия, за да губи, или пък директното му изключване от играта. Между другото, в социалните мрежи да имаш профил е официално разрешено, ако си минимум на 13 г.

- Има ли профил насилникът - години, професия, семейно положение?

- Когато говорим за онлайн тормоз при българските деца, той се случва най-често в ситуации с връстници и в частност с познати от квартала, компания или съученици. Когато става въпрос за проблеми на децата, свързани с непознати, често имаме работа с педофили. Тогава говорим за възрастни. Те обаче имат широк профил - може да бъде всеки над 18 г., с добре платена професия, на висока позиция, семеен, но и такъв без особени успехи в живота. В тези случаи е много трудно за едно дете да разпознае педофила.

От коронавируса насам това, което правят подобни хора, за да подведат децата, е, че създават фалшиви профили в мрежите, за да се представят на тяхната възраст или малко по-големи. Това е приятно за т.нар. жертви, защото те искат да говорят с връстници или по-възрастни от тях, които ще ги научат на нови неща. Любопитни са им хората извън кръга им. Когато говорят с някого на годините им, споделят неща, които иначе не биха споделили. В един момент другият човек, когато изградят връзка, им иска гола снимка. По време на пандемията имаше бум на онлайн връзките между деца, които не са се виждали никога на живо, но са "гаджета". Като такива си разменят голи снимки и видеа, споделят и интимни неща. Накрая се оказва, че отсреща седи не 15-годишно момче, а 30-годишен, но няма как жертвата да го знае.

- Важи ли максимата, че тормозените вкъщи деца, се превръщат в тероризатори в училище?

- Всяко дете може да се окаже в ситуация да бъде тормозено, а после то да тормози. Тук възрастта не играе никаква роля, включително и социалното положение, единствено е от значение семейната среда. Понякога децата, които тормозят, се чувстват необичани в семейството си. Особено от 13 г. нататък, когато вече са юноши, се появява склонност към разширяване на границите, тоест нужда да се еманципират, да се освободят от влиянието на родителите си, да се утвърдят като личности, да се почувстват значими и самостоятелни. Приятелите им вече са авторитет. Възприятията къде има опасност са различни. Склонни са да рискуват повече, да се себедоказват, че могат да преминат без проблем през трудна ситуация.

- Съвет как да бъдат по-защитени децата в онлайн пространството?

- За родителите на малки деца препоръчваме да инсталират приложения за контрол над всички устройства, които малчуганите използват - такова е например Familylink, или да потърсят в "Майкрософт", който дава възможност за такъв вид родителски контрол. Така могат да ограничат свалянето на конкретни игри, които не са подходящи. Също и да забранят социални мрежи, които са разрешени за деца над 13 г. Достигането до неподходящо съдържание, каквото е порнографията, агресивните видеа, клиповете с убийства и тормоз на животни трябва да се стопира.

Можем да дадем за пример и случая с певицата Диона, която рекламира енергийна напитка на прах. Това несъмнено е вредно съдържание. Ние докладвахме видеото, защото трябва да се свали категорично от всички мрежи, в които е качено.

Родителския контрол го препоръчваме до максимум 11 години в зависимост от семейната среда. Оттам нататък децата отхвърлят контрола. Бунтуват се, че имат такива ограничения. Най-важното за тази възраст е те да са подготвени от нас за това как максимално добре да разпознават рисковете. Тоест да знаят как да се справят с рискова ситуация, или откъде да потърсят помощ. Затова организацията ни е на линия винаги. При тийнейджърите най-добрият инструмент са разговорите. Родителят да държи близка връзка с тях и да знае какво прави детето в мрежата - какви инфлуенсъри гледа, какви игри играе, защо ги играе, какви теми следи и са му интересни. Има инфлуенсъри, които подвеждат с вредно съдържание. Тогава майката или бащата трябва да реагира. Доверителната връзка е най-важна, колкото и изтъркано да звучи.

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

>