Учени: Бременността променя всички части на мозъка

17.09.2024 09:49
Бременна жена Снимка: Pixabay

Бременността засяга и променя почти всички части на мозъка, сочи ново проучване, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Изследването е направено само върху един човек - невролога Лиз Крастъл. Въпреки това то поставя началото на голям международен изследователски проект, който има за цел да сканира мозъците на стотици жени. По този начин учените ще могат да съберат достатъчно информация, която би могла да е полезна за жени, които страдат от следродилната депресия. 

Лиз Крастъл има уникалния шанс да види как се променя мозъкът ѝ, докато е бременна, и да сподели наученото. Проучването предлага първата подробна карта на женския мозък по време на бременността. Изследователите откриват, че преходът към майчинство засяга почти всички части на мозъка.

„Това беше много дълго пътуване“, каза Крастъл, съавтор на статията. „Направихме 26 сканирания преди, по време и след бременността и открихме някои наистина забележителни неща“.

В повече от 80% от изследваните области се наблюдава намаляване на обема на сивото вещество. Изследователите смятат, че вероятно това се дължи на фината настройка на мрежите от взаимосвързани нервни клетки, за да се подготвят за нов етап от живота.

Екипът от учени проследява бременността и раждането на Крастъл, която работи в Калифорнийския университет в Ървайн. Тя забременява чрез ин витро оплождане на 38 години. По време на бременността и в продължение на две години след раждането, учените правят ядрено-магнитен резонанс на мозъка и взимат кръв, за да наблюдават как се променя мозъкът ѝ, когато половите хормони - като естроген, намаляват. Някои от промените продължават и след бременността.

„За разлика от предишни проучвания, това е фокусирано върху много вътрешни области на мозъка, както и върху мозъчната кора - най-външния слой“, каза Джоузеф Лонщайн, професор по неврология и психология в Мичиганския държавен университет, който не е участвал в изследването. „Това е добра първа стъпка към разбирането за промените в целия мозък, които биха могли да настъпят при жената по време на бременността и след раждането“, каза той.

Изследователите имат партньори в Испания и ще продължат своето проучване. Те се надяват ще могат да използват данни от голям брой жени и по този начин ще прогнозират на следродилна депресия, преди тя да се е появила.

„Има толкова много неща, свързани с невробиологията на бременността, които все още не разбираме, и това не е защото жените или бременността са твърде сложни“, каза Емили Джейкъбс от Калифорнийския университет в Санта Барбара и добави: „Това е страничен продукт на факта, че биомедицинските науки исторически са пренебрегвали женското здраве“.

Проучването е публикувано в списание Nature Neuroscience.

 

Други от Сила за живот

Малинови кетони – как действат за отслабване?

Малиновите кетони са съединения, които естествено се откриват в някои плодове – най-големи количества има в малините, къпините, кивито и червените боровинки

Щитовидната жлеза обича най-много морска храна и млечни орехи

Дозата? С мярка, в рамките на обичайното. Дефицитът и прекаляването са еднакво вредни.  Ендокринолог: Йодирана сол в препоръчителните до 5 грама общо за деня внасят в тялото голяма част от

Минерална вода и солено море - перфектна комбинация на север от Варна

Изворите са подходящи за профилактика на сърдечносъдовата система, жлезите с вътрешна секреция, опорно-двигателния апарат, половата и функционалната нервна система Един от най-добрите начини да

Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане

Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане, съобщи ЮПИ, позовавайки се на научно изследване. Освен че водят до изгаряне на калории

Късната закуска и ранната вечеря може да намалят риска от диабет тип 2

Ново проучване сочи, че късната закуска и ранната вечеря намаляват риска от диабет тип 2, съобщи „Mirror". Ограничаването на прозореца ни за хранене на 8-часов период подобрява контрола на кръвната

>