Как експерти коментират скока на линията на бедност със 112 лв.

17.09.2024 08:35
Линията на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв., смятат от КНСБ Снимка: Пиксбей

638 лв. да стане линията на бедност от 2025 г., предложи правителството. За тази година тя е 526 лв. и увеличението ще е 112 лв.

Предложението коментираха в студиото на Нова тв Щерю Ножаров, икономически експерт към БСК, Добромир Иванов от БЕСКО и икономистът Стоян Панчев.

На база линията на бедност се определят редица други плащания - на хора с ТЕЛК, на деца и ученици от уязвимите групи, пенсията за старост, много социални плащания, които засягат около 730 хиляди души. Това ще доведе до повишаване на социалните плащания, обясни Ножаров.

Нямаме представа колко от тези хора имат реална нужда, защото един от големите ни проблеми е, че България е с най-голям дял в сивата икономика - според изследване на ЕС е 1/3, коментира Добромир Иванов. В момента има стотици хиляди хора, които са гонени от съдебни изпълнители например, и не искат да бъдат осветлявани.

Нямаме реална картина и е работа на институциите да вкарват яснота. Даването на социални помощи на парче много рядко работи ефективно, смята той.

За 2023 г. 2 милиона работят в частния сектор - те плащат не само за себе си, но и за останалите 4 милиона, които са социално слаби, пенсионери и т.н. Неустойчиво е, когато заплатите в публичния сектор са по-големи, защото тези пари пак идват от частния реално. Проблем е, когато основният работодател е общината например, защото в обществения сектор парите пак идват от частния. И тези общини се превръщат във феодални, допълни той.

Внасянето на работна ръка от чужбина няма да увеличи заплатите, дори ще ги намали, коментираха експертите.

За IT сектора например имаме по-високи заплати от много страни в Европа.

Ако сравняваме по абсолютни стойности доходите в България, ще видим, че не са високи. Но ако сравняваме по паритетна покупателна спосочност - отчитаме стойността на стоките и услугите спрямо доходите, ще видим, че вместо да сме 2,5 пъти по-бедни, може да се окаже, че сме 80% по-бедни от средното в Европа, обясни Причината е, че услугите са 45% от цената на европейските, голяма част от стоките са по-евтини от средноевропейските, наемите, обясни Панчев. Сравнявайки по паритетна покупвателна способност, може да се окаже, че много сектори са по-добре от доста страни в Европа.

Пари срещу реформи и спиране на погрешната политика за 100% дивиденти от държавното предприятие, което увеличава още повече дефицита. Бюджетът трябва да разчита на други инструменти за пълнене, това трябва да се случи според Ножаров.

Други от От страната и света

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

>