Оригиналът на герба на София излиза от музея и отива в Халите

17.09.2024 07:00 Христо Николов
Сутеренният етаж на Централните хали с обособеното място за култура и археология често дава сцена за различни културни и образователни събития. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

"Кауфланд България" успя да  постави Централните хали на туристическата карта на столицата

"Кауфланд България" успя да постави сградата на Централните хали на туристическата карта на столицата. Сутеренният етаж в обособеното пространство за култура и археология на ембле-матичната сграда редовно дава място за провеждане на различни културни и образователни събития, които влязоха в културния календар на Столичната община и редовно привличат много посетители.

А на Деня на София - 17 септември, едно от най-ценните художествени произведения, свързани с историята на столицата, ще бъде изложено точно там. Става дума за оригиналната скица за герб на София, дело на художника Харалампи Тачев. В момента скицата е част от постоянната експозиция на Регио-налния исторически музей - София, и за първи път напуска музея. Проектът за герб е създаден по повод Световното изложение в Париж през 1900 г. Релефно изображение на самия герб бе възстановено върху фасадата на наскоро реставрираната сграда. Гербът е с формата на щит с крепостна корона, разделен на четири полета, в които са поместени символи, свързани с града и неговата история.

В горното ляво поле е изобразена градската богиня на Улпия Сердика, като образът е взет от антична монета, сечена в Сердика по времето на император Септимий Север.

В горното дясно поле е базиликата "Света София", дала днешното име на града. В долното ляво поле е планината Витоша – вековен свидетел на всички исторически събития. А в долното дясно поле е изобразен храмът на Аполон Медикус със статуя на божеството – сюжетът също е взет от антична сердикийска монета, сечена по времето на император Каракала. В центъра на щита има по-малък щит с изображение на лъв, копирано от средновековен ме-дальон, открит в старата столица Велико Търново, който символизира приемствеността между двата града като столици на България.

Първоначално гербът включвал само крепостната корона, но през 1911 г. към него е добавен и девизът "Расте, но не старее", а през 1928 г. - и лаврови клонки от двете страни на щита.

"Повод да се снабди и София с герб бе Всемирното изложение в Париж през лятото на1900 г., в което взе участие и България. Екзекутивният комитет при това изложение поиска и от нашата столица да представи един екземпляр от герба си, който да постави в тамошната тържествена зала... Тогава кмет на града бе г. Хр. Попов. Набързо той повика господин Мърквичка, директор на Рисувалното училище, господин Добруски, директор на Народния музей, и мен. Събрахме мате-риал във връзка с историята на града и се възложи на мен да изработя герба", разказва десетилетия по-късно художникът Харалампи Тачев.

Освен експонирането на оригиналния проект на герба в този ден всички гости на Централните хали ще могат да направят безплатна виртуална "Разходка из Древна Сердика". От 10 до 22 ч на 17 септември посетителите ще се потопят в античната атмосфера на града чрез иновативно VR преживяване.

А от19 ч ще започне представянето на проекта "Истории зад фасадите" на Регионалния исторически музей - София, по време на което всички гости ще научат повече за емблематични сгради и личните истории на хората, живели в тях.

Експозицията, която е налична още от12 септември в Централните хали, представлява своеобразен разказ от и за хората, построили и живели в едни от най-емблематичните къщи в София. Те са не само обекти с висока архитектурна стойност, а представят безценното културно наследство на града.

Сградите притежават художествени качества и са съхранили спомени от миналото на обитателите си, на архитектите и строителите, дали им живот, както и различни исторически събития, случили се в пространството на всяка от тях. Личните истории са събрани от наследниците на тези хора, като чрез тях екипът на музея успява да запази градската памет на София, вярвайки, че за да се запомни историята, първо трябва да бъде разказана.

Паркингът на Централните хали на този ден пък ще се превърне в автентичен "Фермерски пазаръ", на който ще бъдат изложени фермерски плодове и зеленчуци, варива, ядки и тахани, месни, млечни и пчелни продукти, хляб и печива,  крафт шоколад, напитки и др. Пазарът очаква посетителите си между 10 и 18 ч на 17 септември в горната часта паркинга откъм улица "Георг Вашингтон". Това ще е всъщност първото издание на този "Фермерски пазаръ", по-светено на Деня на София, но той ще се превърне в традиция и ще се състои там всеки четвъртък.

Други от От страната и света

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

>