Какво трябва да знаем за наличните ваксини през грипния сезон?

16.09.2024 22:40
КОВИД-19 ваксини СНИМКА: Пиксабей

Нивата на Covid-19 са високи и се повишават, грипният сезон наближава бързо, а случаите на RSV вече започват да се увеличават. Но какво трябва да знаетм за наличните ваксини, за да се предпазим през този сезон?

Прогнозите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ сочат, че този сезон на респираторните заболявания ще бъде подобен на миналогодишния - който в пика си доведе до повече от 20 хоспитализации на всеки 100 000 души за една седмица - и далеч по-лош от този в годините преди пандемията, пише CNN.

Има вероятност обаче тежестта на заболяването да бъде по-ниска, а нивото на ваксинация ще бъде ключов фактор за тази траектория. Миналата година за първи път в САЩ бяха налични ваксини за защита срещу трите основни респираторни вируса - Covid-19, грип и RSV, но през сезона броят на ваксините беше нисък.

Ваксини срещу Covid-19

Центърът за контрол на заболяванията (CDC) препоръчва на всички на възраст 6 месеца и повече да си поставят ваксина Covid-19 през този сезон. Вирусът непрекъснато се развива и по-новите версии на ваксината биха могли да осигурят по-добра защита срещу тежко заболяване.

Налични са множество варианти - mRNA ваксините на Moderna и Pfizer бяха актуализирани, за да се насочат към KP.2, един от т.нар. варианти FLiRT, които са доминиращи в САЩ от май насам. Тези ваксини са предназначени за хора на възраст 6 месеца и повече. Налична е и по-традиционна протеинова ваксина от Novavax, но тя е насочена към JN.1 - вариант, който все още циркулира, но не толкова силно, колкото преди няколко месеца. Ваксината на Novavax е одобрена само за лица на възраст 12 и повече години.

Ваксините Covid-19 са осигурили 54% защита срещу симптоматична инфекция през миналия сезон, сочат данните на CDC, въпреки появилите се нови варианти.

Актуализираните ваксини Covid-19 вече са налични, но идеалното време за поставяне на инжекцията може да се различава в зависимост от индивидуалните обстоятелства.

Ваксини срещу грип

Сезонната противогрипна ваксина се препоръчва и за всички на възраст над 6 месеца, а според CDC септември и октомври са най-подходящото време за поставяне на ваксина.

Повечето хора се нуждаят само от една доза противогрипна ваксина всяка година. Но някои деца, които се ваксинират срещу грип за първи път, трябва да получат две дози с интервал от четири седмици.

За хората на 65 и повече години се предлага и по-висока доза от противогрипната ваксина.

Ваксини срещу RSV

RSV може да бъде особено опасен за възрастни хора, както и за бебета и малки деца. Налични са ваксини за защита и на двете групи.

Тази година CDC актуализира препоръките си за възрастните хора с по-ясни насоки. Всички възрастни на 75 и повече години трябва да си поставят еднократна ваксина срещу RSV, както и тези на 60 и повече години, които са изложени на повишен риск поради определени хронични заболявания, като белодробни или сърдечни, или защото живеят в старчески дом или заведение за дългосрочни грижи.

За разлика от ваксините срещу грип и Covid-19, ваксината срещу RSV е еднократна. Възрастните хора, които са получили RSV ваксина миналата година, когато тя за първи път стана достъпна, не е необходимо да си поставят друга тази година.

Бременните жени могат да получат RSV ваксина, която ще предпази новороденото, или антителата могат да бъдат дадени на бебето след раждането.

Според Центъра за контрол на заболяванията (CDC) е безопасно да си поставите едновременно ваксина Covid-19 и ваксина срещу грип и това може да се окаже по-удобно, отколкото да отлагате поставянето на едната ваксина и да се разболявате междувременно. Ако получавате повече от една инжекция едновременно, тя може да бъде в една и съща ръка, на разстояние поне един сантиметър една от друга, или в различни ръце.

CDC казва, че е допустимо да се поставят едновременно и ваксини срещу Covid-19, грип и RSV за тези, които имат право на това. Няма препоръчително време за изчакване между тях. Тези ваксини се покриват от повечето застрахователни планове.

Други от Докторе кажи

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

Антибиотичната резистентност нараства, до 2050 г. може да убие 39 млн. души

Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 млн. души до 2050 година, показва изследване, което коментира в "Денят започва" по БНТ проф

>