С трамвай или тролейбус – чисто, еко, бързо и комфортно Електротранспортът е емблема на всяка столица

17.09.2024 15:54
С новите трамваи пътниците пътуват бързо и комфортно.
Един от новите тролей, който е нископодов и с климатик.

Развитието на София като съвременна европейска столица е немислимо без добре развит и интегриран обществен транспорт, който да удовлетворява нуждите на хората от мобилност по начин, най-малко вреден за околната среда. Ключов момент за постигане на европейските екологични стандарти е развитието на електрическия транспорт. Той е важна част от “кръвоносната система” на столицата ни, казва шефът на общинското дружество “Столичен електротранспорт” ЕАД инж. Евгений Ганчев.

Всички трамваи по линия №5 бяха обновени с доставката на 13 нови нископодови. Това стана през 2019-2020 г. по “Проект за интегриран столичен градски транспорт” (ОП “Региони в растеж 2014-2020 г.”).

През същия период бяха купени и 15 електробуса с 6 зарядни станции от общинското дружество със заем от ЕБВР. Те са част от първия етап от проекта за изграждане на 6 нови електролинии за заместването на автобусните. “Те използват най-изгодната ултракондензаторна технология и притежават ЕС типово одобрение”, разказва инж. Ганчев. Проектът включва общо 30 електробуса и 12 зарядни станции, като инвестицията е за над 14,7 млн. евро.

30 нови нископодови съчленени тролейбуса бяха доставени по ОП “Околна среда” между 2020-2023 г. Те обслужват линиите 1, 9, 6 и 7 и отговарят на всички европейски стандарти - климатизирани са, достъпни за трудноподвижни хора, майки с детски колички и незрящи. Имат съвременна система за автономно придвижване с акумулаторни батерии. С доставката на новите тролейбуси се извърши окончателно обновление на тролейбусния парк, като замениха старите “Икарус”, обясни Ганчев.

По проекта са доставени и ощи 34 нови нископодови бързозарядни електробуса с 13 станции и оборудване. Реконструираха се и 3 токоизправителни станции (ТИС) и се изградиха нови комплексни трансформаторни постове за новите превозни средства. През 2022 г. завърши ремонтът на ТИС “Юнак”, а в началото на тази - и на ТИС “Веслец” и ТИС “Слатина”.

Ключов проект е и “Изпълнение на дейности за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за релсов транспорт - трамвайни мотриси” по ОП “Околна среда 2014-2020 г.”. Той е за 97 млн. лв. и по него са доставени  29 нови нископодови трамвая. Дълги са 30 м, с климатик, платформа за качване, специални места за майки с колички и трудноподвижни хора и видеонаблюдение. Движат се по линии 4, 5 и 18. С реализацията на проектите значително се повишава ефективността, качеството и сигурността на пътуванията, в същото време се намаляват нивата на вредни емисии в центъра на София, обясни Ганчев.

Общината и СОС ще продължат програмата за обновяване на електрическия транспорт и в следващите години. А инвестициите ще бъдат за над 850 млн. лв. С тях ще се купят 75 нови тролея, 50 електробуса и 108 трамвая. Всички ще са с климатик и ще бъдат нископодови. Освен това ще се ремонтират и модернизират 40 трамвайни мотриси с нова електроника и добавяне на нископодова част.

Важна част от развитието на електротранспорта е обновяването на инфраструктурата и изграждане на нови трасета. В момента текат ремонтни по бул. “Рожен” и ул. “Опълченска”. Планирана е реконструкцията на бул. “Мария Луиза” от ул. “Козлодуй” до V градска болница, бул. “Стамболийски” от бул. “К. Величков до ТМ ухо Западен парк; бул. .“Копенхаген”, бул. “Скобелев”, ул. 104 в жк “Обеля”‘ изграждане на нова трамвайна линия по бул. “Тодор Каблешков” и бул. “Ф. Кутев” възстановяване на трамвайното трасе в жк “Дървеница” и др.

По-добрата свързаност между спирките и различните части от жк “Младост 2” вече улеснява жителите му, след като през 2018 г. със средства на общината бе изградено ново тролейбусно трасе - продължение на тролей №5. През май 2019 г. завърши и изграждането на новото тролейбусно трасе по ул. “Бяла черква”.

Новата инвестиционна програма на дружеството за следващите години, подкрепена от Столичната община, предвижда и модернизация на 5 токоизправителни станции (вкл. сградния фонд). Както и доставка и монтаж на 12 акумулиращи устройства за усвояване на рекуперираната електроенергия и 13 броя 5-точкови зарядни станции. Предвидена е и доставка на специализирани автомобили и машини.

Други от От страната и света

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

>