Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

16.09.2024 22:00 Ана Михова
Протестиращите срещу завода за боклук пред зала 1 във ВАС.
Протестиращите срещу завода пред сградата на ВАС преди делото.
Румен Гайтански

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец

Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с. Върбовка, защото ще замърси почвата и водата в целия регион.

Това стана във Върховния административен съд (ВАС), където в понеделник се гледа дело по спора. Големият обществен интерес личеше и по препълнената с хора съдебна зала №1 в сградата на бул. “Стамболийски”.

Проектът за инсинератор, където

ще се горят хиляди тонове боклук,

се свързва с бизнесмена Румен Гайтански. От години той е известен с прякора си Вълка, но преди ден в писмо до БНР помоли да не бъде наричан така. Също така отрече възможността да бъде кандидат-депутат от коалицията на Ахмед Доган - “Алианс за права и свободи” (АПС). Лидерът на ДПС в Сливен заяви миналата седмица, че лично ще предложи Гайтански за депутат.

В момента бизнесменът е в ареста по обвинение като подбудител за длъжностно присвояване на 148,5 млн. лева от Българската банка за развитие (ББР) през 2019 г. Според прокуратурата с 30 млн. лв. от тези пари е погасен дълг на ТЕЦ “Варна” към Търговска банка Д. Гайтански и бившият собственик на ТЕЦ-а Ахмед Доган са близки и бивши съдружници.

Спорът за завода стигна до ВАС, след като Административният съд - София-област, реши да даде зелена светлина на инсталацията, въпреки че РИОСВ-Велико Търново, е против. Този съдебен акт се обжалва както от регионалната инспекция, така и от екоорганизацията “Ти решаваш” -Павликени и, от други природозащитни формации.

Според тях първият съд се е произнесъл неправилно в полза на фирмата “Петрургия” ООД , защото се е осланял само на правилника за експертните съвети. Процедурата по ОВОС обаче не била в правилника, а в закона.

Всъщност РИОСВ-Велико Търново, се произнася против заради отрицателната експертна оценка. Проведени са два експертни съвета. Първият е от януари 2022-а, който дава съгласие за завода. Вторият е от април 2023-а и е свикан заради две особени мнения на предишното заседание и след смяна на шефа на РИОСВ - Велико Търново. Освен това нямало категорично становище и на РЗИ.

“Това инвестиционно намерение ще увреди почвата и водата в целия регион. С решението си да откаже изграждането на инсталацията

РИОСВ защитава здравето и живота на хората”,

обясниха в залата от екоорганизациите.

Според тях няма инсинератор в света, който да не отделя токсична пепел. Проучване в Нидерландия например показало, че тяхна инсталация замърсявала регион в радиус от 10 километра.

“Всички инсинератори в света отделят 20-24% токсична пепел,

само този на “Петрургия” 0%”, каза един от адвокатите на екоорганизаците. Думите му бяха аплодирани от присъстващите в залата хора.

Фирмата на Гайтански има 35-годишна концесия върху кариерата за базалт в село Върбовка и там планира да изгради завода за каменна вата. В него като енергоизточник се предвижда изгарянето на близо 1200 тона боклук на денонощие.

Срещу инсталацията бяха събрани над 20 000 жители от общините Велико Търново, Павликени, Сухиндол, Севлиево и Левски. Прокуратурата също посочи във ВАС, че първото съдебно решение е неправилно, защото не са обсъдени всички възражения. Върховните магистрати ще се произнесат по спора след повече от месец.

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>