Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

16.09.2024 21:00
Президентът Румен Радев участва в тържественото откриване на учебната година в 128-о СУ “Алберт Айнщайн” в София. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА
ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Черната кутия на учебния L-39ZA, с който се разбиха майор Петко Димитров и ст. лейт. Венцислав Дункин, ще бъде прочетена най-късно утре. Тя трябва да покаже каква е била причината за инцидента. А докато се води разследването, промени в ръководството на военните няма да се правят.

Това се разбра от думите на президента Румен Радев и на служебния премиер Димитър Главчев пред репортери при откриването на учебната година в столицата.

“Не мога да се произнеса дали трябва да има промени, или не (в ръководството на ВВС). Тече следствие, има досъдебно производство”, обран бе Главчев. “Призовавам да не се допускат политически спекуланти и самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата, да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии. Редно е да изчакаме заключението от работата на компетентната комисия”, настоя пък Радев.

Той избухна по повод поисканите от Делян Пеевски оставки: “Кой иска оставките на ген. Димитър Петров (командващия ВВС), на ген. Николай Русев (командир на “Граф Игнатиево” - б.р.)? Делян Пеевски. Да, чух и че бившият президент Плевнелиев. Когато Пеевски и Плевнелиев дадат толкова от себе си на България, колкото е дал ген. Петров и ген. Русев, а не за своя бизнес, когато Пеевски и Плевнелиев рискуват живота си толкова за България, колкото ген. Петров и ген. Русев, нека да им искат оставките.”

А на въпрос била ли е съгласувана с него фигурата от висшия пилотаж, която двамата топпилоти са изпълнявали, избухна и към репортери:

“Не ми задавайте тъпи въпроси

изобщо. Има си план и той е на ВВС с Министерството на отбраната кое как се прави. Поинтересувайте се и си намерете отговорите.”

На свой ред реагира председателят на ДПС. “Най-малкото, което може да направи Радев, е да замълчи. А ортаците му, с които той е обвързан и със семейни назначения и връзки - командващият ВВС ген.-майор Димитър Петров и ген. Николай Русев, командир на 3-а авиобаза, незабавно да подадат оставки, ако в тях е останала воинска чест и достойнство”, отвърна Пеевски. След като поиска оставките на Петров и Русев още в петък, в понеделник той обвини Радев, че прехвърля проблемите от болната глава на здравата, което “издава единствено страх и политическа немощ”.

“С поредната трагедия във ВВС, в която в мирно време България даде свидни жертви заради съмнителна пиар акция на главнокомандващия и последвалите словесни атаки от негова страна в стил “крадецът вика дръжте крадеца”, трябва да се отвърне само с едно - не дай Боже никой да дава на България това, което се случи заради него -

да загиват хора заради егото му”,

продължи Пеевски.

Една от 3-те версии за падането на самолета е грешка в командването. “Ако има такава, едва ли те (шефовете на загиналите пилоти - б.р.) ще ни съдействат изцяло. Тоест, ако има такъв момент, ще трябва да го установим по трудния начин. Така че няма да стане ясна толкова бързо точната причина за инцидента”, коментирапред bTV в събота Христо Анчев, военноокръжен прокурор в Пловдив, който наблюдава разследването.

Другите две версии са човешка грешка и техническа неизправност. През юни обаче самолетът е бил реновиран в Чехия. МО обяви, че е бил технически изправен и проверен преди полета. 

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>