Поне 14% ръст на учителските заплати в бюджет 2025 (Обзор)

16.09.2024 20:35
Министърт на образованието и науката проф. Галин Цоков удари първия звънец в столичното 122-о иновативно основно училище с роботика и приложно програмиране.
Отец Божидар, който отслужи водосвет в 122-о училище, благославя децата.
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец - там, откъдето тръгва възходът на това образование у нас. “Заедно с Техническия университет в София и с бизнеса сте изградили добрия модел за развитие”, отбеляза Йотова. И разгледа първите модели български компютри от края на миналия век.
“Първият учебен ден в 7-и клас за Ани! Много успехи в тази ключова година!”, написа Линда Петкова под снимка във фейсбук, направена пред училището на най-малката им дъщеря с Кирил Петков. СНИМКА: ФЕЙСБУК
Науката е слънчоглед, каза Любен Дилов-син и изпрати внучка си Ади на училище. За предстоящата учебна година той пожела не успех, а “оцеляване”.
Големият син на Радина Кърджилова и Деян Донков - Христо. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

За първи път учебниците безплатни и след 7-и клас, вече са доставени

До 14,5% може да стигне увеличението на учителските заплати догодина. Това обяви министър Галин Цоков, след като би първия звънец в столичното 122-о училище “Николай Лилиев”.

В първата рамка на бюджет 2025 е заложено вече обявеното вдигане на възнагражденията на ниво 125% от брутната средна работна заплата за м.г. Но предстоят дискусии с Министерството на финансите и учителските заплати може да се увеличат с 14-14,5% според първоначалните разчети, обясни проф. Цоков.

За това са необходими 450-500 млн. лв. Той обаче се надява при гласуването на бюджета в парламента дори да се осигурят повече средства, отколкото в проекта на МС, както е ставало и преди.

Българската образователна система е една от добрите в Европа и ние може да я направим още по-добра с малко усилие, заяви министърът. В 122-о училище той сряза лентата на покрито спортно игрище, което МОН финансира със 180 000 лв.

Повече практически задачи във външното оценяване на 4-класниците, за да бъде по-добра подготовката за формата в международното изследване PISA, посочи той като фокус за тази учебна година. Миналата е бил върху 10-и клас.

За първи път този септември безплатни учебници ще получат и учениците от 8-и клас нагоре, всички вече са доставени. Над 700 хил. деца в страната влязоха вчера в класните стаи. За общинските, държавните и частните училища тази година в бюджета са отделени 120 млн. лв.

Други от Просветни

Вижте кога ще е измерването на умения в областта на природните науки за 9. клас

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства

№3 в българския шах Надя Тончева иска да учи биоинформатика

Дай шахче, дай шахче. Така 6 и половина годишната Надя Тончева изнудва баща си преди години. Тогава са на планина, много деца, много шум, много движение. И той казва: Дайте да ви покажа нещо

Училищният двор - сърцето на квартала в София. След последния звънец да събира за спорт, отмора или забавления

Училищният двор ще се превърне в сърцето на всеки квартал в София. След последния звънец той да бъде притегателен център за всички - за спорт, отмора или забавление

Цоков: Студентите в 18 специалности се освободени от такси, това увеличава интереса

Студентите в 18 специалности не заплащат такси за обучението си. Благодарение на това се увеличава интересът към защитени специалности от важни професионални направления като физически и химически

7 млн. лв. за нови класни стаи и кабинети н 382 училища

Министерският съвет отпусна 6 786 179 лв. за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на образованието. По Национална програма „Осигуряване на съвременна

>