В село Дренов 100-годишни чешми и кладенци пресъхнаха за първи път заради сушата

16.09.2024 20:00 Росица Христова
Пресъхват и кладенците в селските дворове на ловешкото село Дренов.
Налятата предния ден вода зеленясва и е негодна за ползване в домакинството.
СВЕТЛАНА НЕДЯЛКОВА
САШО АЛЕКСАНДРОВ
100-годишна чешма за първи път пресъхва, показва Наташа Запорожцева

През отминаващото жежко лято в интернет непрекъснато припомняха предсказание на баба Ванга, че ще дойде време да затваряме вода в буркани. Мрачното пророчество е на път да се изпълни в ловешкото село Дренов. Така с горест признават жителите му.

Кметът Светлана Недялкова ни посреща с думите, че от три месеца тук не е падала капка дъжд.

Хората изнемогват от сушата и безводието

В земята, иначе плодородна, са зейнали огромни пукнатини. Чешмите на домакинствата скъпернически пускат по малко вода, която за нищо не стига.

- От колко време я карате така? - питаме кмета.

- От 2017 г. водният проблем непрекъснато се задълбочава - отговаря Недялкова.

И допълва, че и преди това лято е било тежко, но чак толкова не е било. Селски чешми, строени в началото на миналия век, напълно са пресъхнали. Някога там поели добитъка, перели в големите корита, а сега за първи път живителната течност спряла напълно.

"Кладенците в селските дворове и те са тръгнали натам. Няма спасение от тази беда, поне засега", показва ни сухите чучури на една от селските чешми Наташа Запорожцева.

Възрастни хора в Дренов казват, че не помнят такава суша. По-предприемчивите пък, които имат собствени кладенци, монтират хидрофори, за да могат що-годе да въртят домакинството.

От ВиК са въвели режим - селото е разделено на две части, като през ден трябва да има вода по 6 часа. Да, ама не. Защото във водоизточника, от който черпят, за нощ се събират само около 60 кубика. А те свършват за горе-долу 2 часа.

Пералните машини са хванали паяжини - домакините перат на ръка.

Пълнят се всички възможни съдове - даже
бидони с кранче,

за да мият съдове и да спазват някаква елементарна хигиена. Добрата новина е, че все пак алтернатива за спасение има. 

"Трябва да се върне старото захранване от източник в местността Глава Катерица. Оттам водата е стигала, когато в селото са живели 1500 души. Сега са останали само 250, а положението е трагично", обяснява Светлана Недялкова. Някога във всяка къща имало добитък, обработвали големи градини, отглеждали зеленчуци, продължава да разказва.

И когато водата започнала да намалява, бил изграден настоящият водоизточник - един вид като допълнителна застраховка.

"Защо и по какви причини основният каптаж е бил изоставен и се е преминало към резервния, не знам", вдига рамене кметът. Вече е задвижена съответната процедура - от ловешката

ВиК дошли, проучили и обещали да възстановят
стария водопровод

Но това нямало да стане за ден-два. Дали са обещание за март идната година.
Докато разговаряме, вървим по пустите и обрасли в сухи бурени улици на Дренов. 

"Няма работна ръка, повечето жители са възрастни", казва Недялкова. Тъй като в близост ще се изгражда магистрала, имало известен интерес от млади семейства да закупят къщи в селото. Но като разберели, че няма вода, и се отказвали.

Стигаме до неугледна барака, която се оказва кафене. Пред него са седнали възрастни мъже. Единият е собственикът Сашо Атанасов. Питаме как обслужва заведението без вода. Отвръща, че правел кафе в чашки за еднократна употреба и с минерална вода - друга нямало.

- А как се къпете? - питаме.

- Аз имам кладенец и хидрофор - така се къпем. Но другите, дето нямат, как се оправят - не знам. Всички купуват минерална вода за готвене - отвръща той.

- Водата тук е най-ценното нещо - казва 71-годишният Али Асанов и добавя, че не помни такова жестоко безводие.

Наташа, която от 30 години живее в Дренов, ни кани в дома си. Сами да видим как се живее без вода. Къщата е в края на селото. Пред нея чернее голям участък опожарена суха трева. Съсед запалил пластмасови бутилки и огънят тръгнал, обяснява жената.

Гасили с лопати и кой каквото намери, че иначе пожарът щял да стигне до къщите. Ако имало вода, лесно щели да се справят, ама няма. Добре, че овладели стихията навреме, благодарна е Наташа.

В двора са наредени 10-ина кофи, но водата
зеленясвала,

защото застоявала в тръбите - общо взето била негодна за ползване. И затова готви само с минерална.
Навътре в градината със съпруга си инсталирали метален варел с душ, който им служи за баня на открито. Като застудее, ще е вътре с кофата, въпреки всичко се усмихва жената.

- Ама как живеете бе, хора? Гледаме, че и животни имате, пипер сте насадили - казваме с болка.

- Имаме собствен кладенец, но той пресъхна. Справяме се някак и се молим за дъжд - казва на сбогуване Наташа.

Преди да си тръгнем, над селото се събират облаци. Прогнозата е за интензивни валежи. Но Светлана Недялкова е скептична - дъждът все ги заобикалял.
Дренов остава зад нас с надеждите на хората за милост от Бога и за възстановяване на стария водоизточник.

А междувременно ще продължат да приготвят храната си с минерална вода - друга просто няма.

Други от От страната и света

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

>