Васил Терзиев: Модерна, зелена, чиста - това е визията ми за бъдещето на София. И само за 10 месеца градът вече се променя

17.09.2024 07:00 Цветелина Стефанова
Кметът на София, Васил Терзиев
Кметът на София Васил Терзиев на една от проверките на строителството на новите станции на метрото.
Кметът на София е четвъртият по протокол държавник в България.

 Столицата ни, а и цяла България имат потенциала да са лидер в Европа. Стига политици да не дърпат ръчната спирачка само за да решават тяснопартийните си проблеми, казва кметът на София

Още акценти от интервюто:

- Г-н Терзиев, днес - в Деня на София, какво бихте казали на всеки един неин гражданин?

- Постигнахме значителен прогрес за нашия град. София е сред първите 10 града в света с най-голям прогрес в класацията на The Economist за най-добър град за живеене за 2024 г. и оглави класацията на Forbes като най-добрия град за пенсиониране в Европа.

Подобрихме и кредитния рейтинг на града, като S&P повиши перспективата ни до “положителна”, което отваря нови възможности за икономическото развитие на нашия град. Тези признания доказват, че сме на прав път и че София се развива успешно като по-зелена, по-модерна и по-приветлива за жителите и гостите на града.

Преди дни подписахме и договора за климатична неутралност. Това дава възможност градът ни да кандидатства за

над 800 млн. евро помощ от ЕС

за проекти, с които да намалим вредните емисии във въздуха с над 80% до 2030 г.

Това означава всички ние да дишаме много по-чист въздух и по-малко хора да страдат от алергии, астма, белодробни и сърдечносъдови заболявания. Също означава, че ще направим огромни инвестиции в модерен, достъпен и бърз градски транспорт, енергийно ефективни сгради и повече зелени пространства за спорт и почивка.

- Вече почти година сте столичен кмет. Кое е най-трудното решение, което взехте през тези месеци?

- Десетте месеца от началото на мандата бяха безпрецедентно трудни. Три месеца Общинският съвет не функционираше до избора на председател. Почти всички решения, които сме вземали, са били изключително трудни заради саботажи от страна на ГЕРБ, БСП, ИТН. Но истината е, че това не ни обезкуражи, а ни амбицира още повече.

Вземаме спокойно трудните решения, защото са базирани на принципи и имаме увереността, че са за доброто на жителите

в града. Основата, на която стъпват тези принципи, е една - дали решенията ще подобрят живота на хората в града в дългосрочен план. Ако не планираме дългосрочно, а се поддаваме само на добре звучащи краткосрочни мерки, както се е правело винаги, не само няма да решим никой от настоящите проблеми в града, а ще създадем и нови.

- А кое ви усмихна?

- Много неща ме карат да се усмихвам. Най-вече когато се виждат резултати от работата на екипа ни. София въпреки всички заклинания става все по-чиста и подредена. Подобряване на целия цикъл по чистота в града беше един от първите ни приоритети.

Започнахме със стабилизирането на Завода за отпадъци и

до края на годината очакваме депонираният отпадък да падне под 10%. А когато започнахме, стигаха 90%

и на клетките им оставаше близо година и половина време за запълване. Променихме това.

Повишихме контрола и реда в града с дейността на Столичния инспекторат многократно. Той наложи над 10 пъти повече санкции на почистващите фирми и почти 3 пъти повече на физически и юридически лица, които не спазват правилата. Постъпленията от глоби достигнаха почти 4,5 пъти повече от тези през миналата година за същия период. Мием и метем повече от миналата година.

Градът започна да става по-светъл. Обновихме осветлението в няколко парка и в града.

Успяхме да намерим подкрепа за рекордния бюджет за годината и за други важни реформи за града - като инвестиционната програма за близо 1 милиард за нов градски транспорт, предложението ни за увеличаване на контейнерите за разделно сметосъбиране и др.

За тези десет месеца София напредна много, а можеше да напредне още повече, ако не бяха саботирани други ключови проекти.

- Най-големите предизвикателства за града и за екипа ви, които предстоят?

- Враждебната политическа обстановка на национално ниво и в СОС.

Противостоенето дори по теми, по които всички сме на една страна

Принизяването на политическия разговор, който смени предназначението си - вместо да е за визия и развитие, фокусът е върху междуличностни нападки и безкрайно словоблудство, което губи време за решения и действия. Губи не моето време, а това на жителите на града.

И София, и България имат всички предпоставки да бъдат лидер в Европа. С целия талант и опит на хората тук. Вместо това политиците избират друго - да дърпат ръчната спирачка, за да си решават тяснопартийните проблеми.

Всеки ден с екипа ми работим по поддръжката на града и смея да твърдя, че се справяме добре. Има много какво да подобряваме, но нека да сме реалисти - не заварихме София в блестящо състояние. Също няма да стане сега и веднага, но вярвам, че в края на този мандат хората в София ще имат съвсем друго качество на живот - по-добро. Само трябва политиците да започнат да искат същото като избирателите си.

- В анкетата “София говори”, която “24 часа” проведе, столичани посочват, че най-вече не харесват състоянието на инфраструктурата - тротоари, канализация, осветление, и че биха искали повече зелени площи, но и повече паркоместа в квартала си. Колко бързо може да се изпълнят очакванията на хората?

- Колкото и да ми се иска и на мен, няма как да стане с магическа пръчка. Решаването на тези многогодишно натрупани проблеми изисква време. Работим неуморно, но за съжаление, част от наследените проблеми в града като канализация, паркиране и др. няма да можем да решим за един мандат.

Липсващата канализация през ХХI век в множество квартали е огромен проблем, по който е трябвало да се работи десетилетия наред. Търсим решения, но те няма да се случат толкова бързо, колкото ни се иска на всички.

По всички тези проблеми вече поставихме основите за нов начин на работа. Тази година инвестираме 50 млн. лв. за ремонт на тротоари. За първи път от години в някои райони, като “Красно село”, например, се правят тротоари. Тази година сме възложили за изпълнение по-голяма площ тротоари от предишната.

Подобряването на осветлението в града ни

беше друг ключов проблем, там инвестирахме много и вече няколко софийски парка и улици просветнаха. Имаме инвестиционна програма за умно осветление за булеварди и улици.

Превръщането на София в още по-зелен град е моя лична мисия. От началото на годината сме засадили над 700 дървета по улиците и булевардите. Работим активно и очакваме тази бройка да достигне над 2000 нови засадени дървета до края на годината.

Част от нашата програма за 2023-2027 е да направим жителите активни участници в управлението на града. Радвам се да споделя, че Столичната община тази година предостави на гражданите безпрецедентна възможност да участват пряко в развитието на града чрез програмата за граждански проекти. С бюджет от рекордните 5 300 000 лева, всеки жител на София може да предложи своя идея за подобряване на квартала или града - от нови детски площадки и фитнеси на открито до осветление, пешеходни пътеки и облагородяване на междублокови пространства. Идеите се разглеждат от комисии и след това се качват за обществено гласуване, така че

самите граждани решават кои проекти ще получат финансиране

Повече информация могат да намерят на сайта на общината. Призовавам всички софиянци да се включат! Ако инициативата е успешна, а вярвам, че ще е много успешна, догодина ще отделим още повече средства за граждански бюджети.

- Според анкетата това, което пък хората най-много обичат в града си, е богатият социален и културен живот, който споделят тук със своите близки и приятели. А вие какво най-много обичате в София?

- Обичам духа на София, изразен в емблематичните ѝ сгради, но най-вече в хората на София. Виждам възможности навсякъде в града. София може и ще бъде град на възможности. Град с богата културна, социална, туристическа програма.

За мен е важно да развием природните богатства и да ги направим достъпни

за хората, но също така София да бъде и притегателно място за туристи и за инвеститори.

- Както стана дума, като кмет работите с шарен и “труден” СОС, но и с подкрепата на три партии. Вземате ли решения, диктувани от партийните централи?

- Аз не. Всеки трябва да отговаря за себе си. Работя за хората на София и намирам решенията, които ще направят живота в града по-добър.

Доказахме, че за повечето важни решения за града като гласуване на бюджет, транспортна рамка, инвестиции в градския транспорт, разделното събиране, успяваме да намерим нужната подкрепа от различни политически групи в съвета.

Също така обаче има и едно скрито икономическо мнозинство,

което се активира по определени теми като избора на управителни съвети на най-ключовите общински дружества например. Това значително забавя развитието на града.

- Липсата на ваше мнозинство позволи да бъдат сменени шефовете на 6-те най-важни общински дружества. Сега как работите с тях?

- Важно е да се знае, че

общинските дружества управляват 3 млрд. лева - повече, отколкото е бюджетът на София

Резултатът от прибързана и необмислена смяна на шефовете на тези дружества вече пречи на развитието на града.

Искам да алармирам обществото, че под риск са ключови обекти като детски градини, улици, свлачища, по които работата е спряна. Това е сериозен проблем, за който общинските съветници от ГЕРБ, БСП, ИТН, отцепниците от “Възраждане” и Карлос Контрера остават глухи и не предприемат действия за подобряване на ситуацията. Въпросът ми към всички тях е - защо си мислят, че хората са слепи и че не виждат какво се случва? Как непрозрачна смяна на ръководството на “Топлофикация” помага за качественото управление на така или иначе непрозрачното дружество?

Временните ръководства временни ли са, или както всичко останало ще останат за постоянно? Това е важният разговор, който трябва да се случва в общинския съвет.

- Кои от проектите, които наследихте, трябва задължително да продължат?

- Метрото е проектът, който не само трябва да се продължи, но и да се надгради. Плановете ни са да разкрием 10 нови спирки през 2026 - 2027 г., които да поемат 46% от дневния пътникопоток. В момента провеждаме процедура за избор на изпълнител за

разширението на метрото с 2 км под бул. “Царица Йоанна” към околовръстния път с още 2 метростанции

Допълнително в процес на проучване и проектиране са още 10 километра и 10 станции, които ще се изпълнят на по-късен етап.

Задължително ще продължи и изграждането на ключови инфраструктурни проекти като например ул. “Опълченска”, бул. “Рожен”, бул. “Каблешков”, изграждане на детски градини и паралелно с това да се работи за привличане на специалисти в тях. Винаги сме казвали, че

всички добри проекти от предишни мандати ще продължим, ще прекратим само порочни практики

- Една от първите ви задачи беше оздравяването на завода за боклук, за да не стигнем след няколко години до криза. Вече има повече кофи, затегнахте контрола над фирмите. После обаче намерихте 200 незаконни сметища. Кога ще ги разчистите и как ще се справите с този проблем?

- Първо трябва да открием и назовем проблема. И това е много важно. Защитихме гражданския интерес и постигнахме много по-високи цени за продажбата на рециклируеми материали, отделени от битовите отпадъци. София ще получава над 1,6 млн. в резултат от проведените търгове от СПТО - 4 пъти повече в сравнение с приходите при предишното управление. И по-важното е смяната на подхода -

гледаме на отпадъците като на суровини,

привличаме повече и нови участници в търговете и работим за истинска конкуренция. Работим по конкретни мерки за справяне с незаконните сметища в града. Но там е нужна и мобилизация от всички институции.

- Преди време казахте, че до края на мандата София ще има поне един работещ лифт. Докъде стигнахте със задачата да направите Витоша по-достъпна за всички?

- Работим активно да отключим потенциала на Витоша. Вярвам, че до края на мандата Витоша ще е достъпна с лифт. През следващите месеци ще представим пътна карта и визия как Витоша да стане място за целогодишен туризъм. Важно е обаче да имаме протегната ръка за партньорство и от страна на държавата в лицето на различните министерства.

- Вие сте първият предприемач кмет на София. Колко по-различна се оказа тази ви роля от начина, по който се ръководят компании, и има ли “ноу-хау”, което искате да пренесете?

- Това, което пренесох, е именно предприемчивост в

измисляне на решения на понякога невъзможни на пръв поглед ситуации

Липсата на страх от неуспех и смелостта да продължаваш въпреки всичко.

Да, има разлики в управление на администрация и в управление на компании. В първия случай нещата стават по-бавно поради начина, по който е програмирана да работи общината, и всички процедури, които трябва да бъдат спазени. Но принципите на доброто управление винаги са едни и същи - прозрачност, находчивост, уважение към екипа, воля за постигане на краен резултат, който работи в случая за гражданите.

- Ходи ли пеша кметът на София? Къде пиете кафето си, колко често сте на театър или кино? Какво в града бихте показали първо на приятели от чужбина?

- Разбира се, че ходя пеша - освен приятно, това ми дава възможност да не губя поглед от истинския живот и нужди на града. Водя съвсем нормален живот като човек от столицата. За съжаление, за театър и кино не ми остава толкова време, колкото бих искал, но се старая поне веднъж в месеца да посещавам различни събития от богатия културен календар на града.

На всички бих показал античния център, преплитането на хилядолетна история и култура, природните богатства - минералните води и Витоша. Бих им показал и разказал за скритите богатства като езерото във “Враждебна”, което, вярвам, че може да му вдъхнем нов живот.

Васил Терзиев е кмет на София от 13.11.2023 г. Роден е тук през 1978 г., възпитаник на Първа английска гимназия и АУБ. Съосновател и изпълнителен директор на Telerik и двигател зад основаването на "Телерик Академия".

Сега предстои кметът Терзиев да поеме ролята на "комисар" по разширяване на ЕС - ключова позиция за подготовка на градските администрации в потенциалните страни членки, след като от юни 2024 г. София е приета за един от 12-те члена на изпълнителния съвет на най-голямата и влиятелна организация на градове в Европа - Eurocities. Столицата ни е член и на организацията В40, а през 2026-а ще е домакин на годишната среща на инициативата, обхващаща големите градове на Балканите. От тази година Столичната община вече членува и в структурата Pact of Free Cities, обединяваща кметовете на столиците от Вишеградската четворка.

Други от От страната и света

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

>