Столичани най-доволни от кариера, лекари и култура. Искат повече зеленина и електронни услуги

16.09.2024 19:00

Възможностите, които столицата дава за добра работа, кариера, образование, както и достъпът до качествено здравеопазване са нещото, което софиянци най-много ценят в нея. Както и богатия социален и културен живот, който споделят в града с приятелите и близките си.

Това сочи специалното допитване на "24 часа", проведено в навечерието на Деня на София. В попълването на анкетата се включиха близо 2000, чийто пулс тупти в ритъма на града - цветен, забързан, променящ се, красив, древен и модерен.

Попитахме жителите как се чувстват в своята София, какво харесват и какво не, къде са градските им бягства, живеят ли еко, как се справят с придвижването, паркирането, общуването с администрацията. Състоянието на тротоари, осветление, канализация е това, което най-много дразни - посочва го всеки 4-и софиянец. Веднага следва презастрояването. В квартала си хората масово искат повече зелени площи.

Именно сред природата е и любимото им място за почивка (над 38%), но на този фон странно изглежда, че повече от 1/3 изобщо не ходят на Витоша. Все пак средно всеки пети се качва в планината - единствената в Европа на територията на столичен град, поне веднъж в месеца, а част от тази група го прави ежеседмично.

Гласът на София е категорично за повече електронни услуги от общината. Както и повече паркоместа в кварталите. Което не е чудно - около една пета от включилите се в допитването имат по два автомобила в домакинството. И все пак близо 55% са отговорили, че ходят на работа с градския транспорт, което кореспондира с усилията на общината за по-малко коли в центъра и съответно по-чист въздух за всички. В потвърждение на еко нагласите е и солидният дял на хората, които хвърлят отпадъците си разделно (45 на сто).

Цели 80% са посочили, че живеят в собствено жилище в столицата. Софиянци се доказват като добри стопани и на пространствата около дома си - почти 65 на сто участват в поддържането и облагородяването им.

Всички въпроси и отговори в специалния проект на "24 часа" виж в инфографиката долу.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>