64 партии, от които над половината в коалиции, в борба за 6,6 млн. гласа

16.09.2024 15:55 Павлета Давидова
Делян Пеевски проведе през уикенда разширено заседание за предизборната кампания на ДПС. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Цветанов направи съюз с хората на Софиянски, а с екстравагантното име "Моя страна България" две леви формации ще привличат почитателите на Емил Димитров

64 партии общо ще се борят за доверието на 6,6 милиона избиратели на изборите на 27 октомври. 39 от тях обаче са се обединили в 9 коалиции. Така в бюлетината в крайна сметка ще бъдат записани 34-ма политически играчи. Това обаче не е рекорд - през юни в 11 коалиции бяха 42 партии, още 23 партии се явиха сами. През април 2023 г. в 7 коалиции влизаха 28 партии, сами играха други 23.

До 21 септември е срокът, в който партиите могат да правят промени в съставите на коалициите.

Кой с кого избра да играе на вота за 51-о НС? Разместванията на пластовете в две от основните политически формации - ДПС и БСП, доведоха до нови конфигурации със стари муцуни. (Вижте инфографиката.)

За първи път например 5 формации са се прицелили в някога монолитните гласове на ДПС.

След 10-дневно юридическо и административно надиграване на лагерите на Делян Пеевски и Джевдет Чакъров ЦИК в крайна сметка регистрира за участие във вота “ДПС - Ново начало”. Направи го след решението от ВАС, който отсъди, че коалицията на Пеевски първа е подала документи и трябва да бъде регистрирана по закон. В нея с ДПС са и две малки формации - “Български гласъ” и “Новите лидери”.

През уикенда Делян Пеевски събра областни председатели, кметове на ДПС и координатори от Турция

на разширено заседание за предизборната кампания. Обсъдени са били критериите за номинации за народни представители от “ДПС - Ново начало” и основните приоритети, на които ще се базира изготвената от тях програма за бъдещо управление на България.

Джевдет Чакъров пък загуби и самостоятелната регистрация на ДПС, и възможността да е с коалицията “ДПС - демокрация, права и свободи”. Така Ахмед Доган, за когото се говори, че ще е кандидат за депутат след повече от 10 г. извън активната политика, ще трябва да отиде на изборите с “Алианс за права и свободи”, в който са Земеделски народен съюз на Румен Йончев и партия СБОР.

Абревиатурата ДПС обаче присъства в името на още поне една формация, която ще участва на тези избори. Това е “Национално движение за права и свободи” (НДПС), създадено преди години от бившия зам.-председател на движението Гюнер Тахир.

Към електората на ДПС посягат още “Народна партия Свобода и достойнство” (НПСД), основана от бившия зам.-председател на движението Касим Дал, и основаната от Лютви Местан, а сега ръководена от Танер Алимолла, партия “Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ). Трите формации не за първи път играят на избори, но не дърпат особено от гласовете на ДПС, с изключение на 2017 г. - малко след като Местан учреди ДОСТ, която тогава взе близо 100 хиляди гласа.

След оставката на Корнелия Нинова и труса в БСП столетницата отива на изборите с още 13 партии.

Въпреки заявките за голямото ляво обединение обаче има и други формации

в тази политическа ниша, които играят сами или в други коалиции. Една от тях е социалистическа партия “Български път” на Ангел Димов, който на едни от предишните избори през 2021 г. дори направи опит да върне в политиката Жан Виденов.

Партиите “Българска левица” и “Обединена социалдемокрация” пък ще опитат да съберат подкрепа от феновете на легендата Емил Димитров, регистрирайки коалиция с име почти като една от най-знаковите му песни - “Моя страна България”. ЦИК още проверява подписите им.

Промени в комбинациите има и вдясно. След като “Волт” бе мандатоносител за ПП, а след това техен партньор на два вота, сега формацията ще играе сама. В началото на септември партията на Настимир Ананиев беше изхвърлена от коалицията на ПП-ДБ.

След като изгладиха напрежението помежду си, “Промяната” отново отиват на изборите с “Да, България” и ДСБ.

Бившият депутат от ПП Иван Христанов ще се пробва през “Единение”, която основа миналата година заедно с Иван Манев.

Радостин Василев, който бе депутат първо от ИТН, а после от ПП, отново играе сам с партията си МЕЧ.

Десните пък ще имат конкуренция от коалиция “Синя България”, в която Петър Москов и проф. Вили Лилков събират 7 формации, включително и царското НДСВ.

Някогашната дясна ръка на Бойко Борисов, Цветан Цветанов ще представялява коалицията “Свободни избиратели”. С нея на изборите отиват неговата партия “Републиканци за България”, Съюзът на свободните демократи, създаден от Стефан Софиянски, а сега оглавяван от Радослав Кацаров, както и Зелен съюз.

Опит да участва в тези избори с нова формация направи Виктория Василева. Тя и част от бившите депутати на “Величие” - музикантът Етиен Леви и рейнджърът Дарин Георгиев, обаче няма да имат шанс да се пробват за нов мандат в парламента, тъй като не са събрали необходимите 2500 подписа и ЦИК отряза регистрацията на коалиция “Има смисъл”. Василева използва съдебната регистрация на две по-малки формации - Българска социалдемократическа партия и “Бъдете смели”.

Ивелин Михайлов и партия “Величие” с председател Албена Пекова обаче получи регистрация от ЦИК. А самият Михайлов обяви, че вероятно ще води листата в Плевен.

През юли екстравагантният Георги Георгиев-Готи е сменил името на партията си БНО и вече ще играе с “Булгари”. През пролетта на 2021 г. Васил Божков не получи регистрация за собствената си формация и БНО му предостави своята.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>