Росен Карадимов: Колебания в прозрачността на изборния процес влияят върху активността

16.09.2024 14:43
Росен Карадимов

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори, и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес. Това каза пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. На брифинга присъства и служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Правителството е твърдо решено да работи в тази посока, каза още Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на кабинета.

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще участват в работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес. Това е първата официална среща с ЦИК, отбеляза министърът.

По закон ЦИК организира изборите, а правителството осигурява материално-техническото подсигуряване. Искаме да осигурим максимално добра координация, публичен диалог с ЦИК и да подпомогнем изцяло процеса на по-голямата прозрачност и по-голямото доверие в изборния процес, коментира Карадимов.

Днес се надявам за ползотворно съгласуване с ЦИК на инициативи, които сме предложили, каза министърът. Той изпрати миналата седмица официално писмо до председателя на ЦИК Камелия Нейкова. В писмото се съдържат предложенията на кабинета за подобряване на правилата и процедурите по гарантиране на провеждането на прозрачен, демократичен и добре организиран вот на предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. По преценка на ЦИК предложенията могат да залегнат в съответните решения на комисията.

След срещата ще има изявление за медиите и ще бъде обяснено какви решения са взети.

Всичко, което е необходимо като финанси за изборите, е осигурено, каза още Росен Карадимов.

Други от От страната и света

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

Елена Йончева се срещна с отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Елена Йончева се срещна с двамата отвлечени български моряци от кораба "Галакси Лийдър". Това става ясно от прессъобщение разпространено до медиите. Моряците са при хутите от ноември миналата година

Националната гвардейска част обявява 118 свободни места

118 вакантни длъжности за войници в Националната гвардейска част (НГЧ) са обявени със заповед на командира на военното формирование. 100 от тях са за длъжност „гвардеец"

Иван Кондов и посланикът на Франция "за" Пътна карта за партньорство между страните

Готовност за подписване в най-скоро време на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция към Споразумението, подписано през 2008 година

Нагоре и на запад - нова зона със 100-метрови сгради край булевард “Тодор Александров”

Още с изграждането преди 25 г. на пробива, който  тръгва от триъгълника на властта, се очаква там да се обособи градско сити. Едва сега обаче се наблюдава раздвижване с атрактивни проекти Когато

>