Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

16.09.2024 14:00 Никола Михайлов
Веселин Тачев (вдясно) с адвоката си Константин Давчев.
Синът на загиналата Георги Петров е доволен, че присъдата е ефективна.

Една година лишаване от свобода при първоначален общ режим получи 20-годишният Веселин Тачев за смъртта на зам.-директорката на пловдивското училище "Цар Симеон Велики" Милена Петрова. 

Тежката катастрофа стана сутринта на 12 януари м.г. 18-годишният тогава младеж връхлетял Петрова, която пресичала на пешеходна пътека на бул. "Марица", на път за работа. 52-годишната жена издъхна дни по-късно, на 21 януари. Тачев няколко пъти направи опит да си признае, но делото беше отлагано.

Днес пред съда прокурор Ваня Христева посочи, че деянието е извършено по непредпазливост и поиска от магистратите да определят под средното наказание за младия водач. "За престъплението е било предвидено от 3 до 15 години лишаване от свобода. В последствие е настъпила законова редакция, която води до по-тежко наказание, но тя не може да бъде приложена. Ще моля да наложите наказание спрямо действащото законодателство към момента на изършване", заяви тя. Като смекчаващи вината обстоятелства Христева посочи чистото му съдебно минало, добрите характеристични данни - учи и работи, изразеното съжаление и факта, че е оказал помощ на жената след инцидента. 

Защитата на сина на Петрова посочи, че макар престъплението да не е умишлено, то е тежко. Установено е, че се е движил с 53 км/ч. при максимално позволена скорост в градски условия 50. "С фаровете си е могъл да вижда на 75 метра. Подсъдимият Тачев най-вероятно е работил с телефона си, което го е разконцентрирало от ситуацията по пътя. В момента на удара е влачил 14 метра пострадалата без по какъвто и да е начин да задейства спирачките, той е бил разконцентриран", каза адвокат Георгиев и добави, че пътят е бил мокър. Той поиска наказание под минимума - една година, но да бъде изтърпяно ефективно. 

"Като учител по философия майка ми ме е научила от малък на разликата между отмъщение и наказание. Аз не искам този човек да прекара живота си в затвора, искам справедливост. А справедливостта диктува да има реална присъда. Наказанието за отнет живот не може да е като когато дете счупи чаша - размахан пръст и "ако отново направиш нещо, ще бъдеш наказан", заяви пред магистратите синът на загиналата зам.-директорка Георги Петров и така мотивира искането си за ефективна присъда. Той посочи, че жената е била преподавател 2 десетилетия, а през 2020 г. спечелила награда за учител на годината. 

Защитникът на Веселин Тачев Константин Давчев беше категоричен, че причината за произшествието не е превишена скорост, а закъснялата реакция на водача. Това показвали и изготвените в хода на делото експертизи. "Не съм съгласен, че въобще не е реагирал, както твърди повереникът на пострадалия. Според експертните автотехнически заключения и според описаната обстановка, когато Веселин Тачев управлявал и е бил на 19-20 м е реагирал, като екстремно задействал спирачната система, но след секунда настъпва ударът. Тоест не е своевременно", каза адвокатът. Той определи версията за боравене с телефон като предположение. 

По думите на Давчев в деня на инцидента времето е било много мрачно и е възможно видимостта на булеварда да е била ограничена. "Той в обясненията си казва, че въобще не е разбрал откъде е дошла жената. Видял я е в последния момент, когато е била пред колата", заяви защитникът. Същото обяснили и други шофьори, карали зад Тачев. "Аз внимавам много на пътя и съм категоричен, че тази жена като че ли падна от небето", казал един от тях.

Адвокат Давчев беше категоричен, че клиентът му трябва да бъде оправдан по обвинението за шофиране с превишена скорост. Първо защото 3 км/ч. може да се приеме за грешка, а освен това експертите посочили, че Тачев е могъл да реагира само ако се е движил с до 24 км/ч. Така че дори да е карал с ограничението, ударът пак е щял да се случи .

Защитникът също отдели време на смекчаващите вината обстоятелства. "Най-вече - той е оказал помощ веднага след деянието. Издърпал я е на тротоара, прегърнал я, за да държи главата в изправено положение, не я оставял дори за миг и започнал да вика за помощ", заяви Давчев. Добави, че е възможно в случая да се касае и за съпричиняване, ако зам.-директорката е пресичала неправилно. Той поиска условна присъда, определена под минимума. 

"Искам още веднъж да изкажа огромни съжаления на близките. Всичко се случи за секунди. Аз познавах г-жа Петрова, 7 години учих в нейното училище, знам що за човек беше", каза Веселин Тачев и поиска снисхождение от съда. 

Въпреки това съставът, начело със съдия Весела Евстатиева, определи ефективно наказание. Младежът все пак беше оправдан по обвинението за превишена скорост. Той трябва да плати 3491,20 лв. разноски по делото и 1500 лв. за адвокат на сина на Милена Петрова. Магистратите му отнеха и книжката за период от 4 години. 

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд. След заседанието адвокат Константин Давчев заяви, че с клиента му ще преценят дали да се възползват от това право. 

"Лично аз съм доволен от това, че има ефективна присъда, защото това беше основната ми мисъл. Няма как, независимо дали сме на 18, 28 или 78, ние да имаме кардбланш да убием човек на пътя, просто защото ни е първо нарушение", коментира Георги Петров. Все пак синът на загиналата зам.-директорка би се консултирал с адвоката си преди да прецени дали да протестира присъдата или да предяви граждански иск.

Други от От Пловдив

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

Защо да изберете нас – "Петко Ангелов БГ"

Опит „Петко Ангелов БГ“ ЕООД извършва транспорт на всякакви видове товари, включително ADR, от България и Турция до всички европейски дестинации и обратно

>