Хората в Разлог: Страшно е! Да стягаш сватба на сина си, а вместо това да го изпратиш завинаги

16.09.2024 07:30 Тони Маскръчка
риятелите Петко Димитров, Славчо Дункин и Венцислав Дункин (от ляво на дясно) СНИМКА: АРХИВ

"Градът е потресен и хората истински скърбят от внезапната и нелепа смърт на нашия съгражданин Венцислав Дункин. Съболезнования на близките! Отлетя един млад човешки живот при звездите. И умря, както живя. Истински български боец. Един от най-добрите млади български пилоти. Следващата седмица очаквахме сватба...

Винаги, когато стане такава трагедия, се замислям дали на тези шоута трябва да участват военни пилоти. Нямам отговор, решение трябва да вземат отговорните фактори."

Това каза кметът на Разлог инж. Красимир Герчев по повод смъртта на пилота старши лейтенант Венцислав Дункин, загинал в петък с майор Петко Димитров със самолет L-39, който се разби в авиобаза Граф Игнатиево.

В общината в събота бе обявен ден на траур в памет на загиналия Дункин.

Градът бе притихнал, малко бяха хората по улиците,

въпреки че бе почивен ден и християнският празник Кръстовден.

Кметът казва, че познава бегло 28-годишния Дункин, защото момчето след гимназията заминало да учи в Долна Митрополия. Всеки ден обаче се срещал с баба му и дядо му, които имат магазин в центъра на града, и редовно се интересувал как върви кариерата на Венцислав и две години по-големия му брат Славчо.

"Следим кариерата му, защото в града всички знаехме, че е безупречен пилот, дисциплиниран, отговорен, отдаден към професията, с голяма любов към самолетите, към небето. Много хубаво и здраво семейство, което готвеше сватба, но съдбата беше жестока", допълни разстроен кметът. Смята, че

ситуацията в държавата дава отражение във всяка една сфера

"Когато станат такива трагедии, много въпроси изникват на дневен ред. Естествено, че трябват повече летателни часове, нова, модерна техника. Каква ни е държавата? Дали тези нескончаеми избори и политически битки са най-доброто за България?

Сигурен съм, че тези процеси се отразяват негативно. Толкова години тази аморфна ситуация дава отражение във всяка сфера на нашия живот", допълни инж. Герчев.

През август пилотът и приятелката му насрочили сватбата си за 21 септември в родния му град. Двамата очаквали и първото си дете след два месеца. Годеницата му Ели е от Плевен и е завършила медицина във Варна миналата година.

Спечелила конкурс и е започнала обучение по
специалност "Авиационна медицина"

Тази седмица двамата е трябвало отново да пристигнат в Разлог, за да правят последни уточнения по сценария на вечерното сватбено тържество. Атанас, бащата на 28-годишния Венцислав, е бил военен в поделението в града, но след закриването е работил като полицай, а майка му Деница е служител в голям супермаркет.

"Представете си какво преживяват родителите! Страшно е! Да стягаш сватба на детето си, а вместо това да го изпращаш завинаги", казват в града.
Славчо, по-голям с две години от Венцислав, също е завършил военновъздушната академия в Долна Митрополия, но сега пилотира хеликоптер в "Гранична полиция".

Той е един от най-успешните и перспективни пилоти в структурите на МВР.

Славчо Дункин заедно с колегите си Мария Павлова, Георги Андреев и Валентин Георгиев е

бил в САЩ на обучение за най-новите защити на
въздушната граница

Запознали са се с използване на въздушни сензорни технологии за откриване на нарушители. Преди дни се е върнал у нас заради предстоящата сватба на брат си.

"И двамата братя бяха отлични ученици - позитивни и лъчезарни момчета. Никога не са ни създавали проблеми. Бяха дисциплинирани, психически уравновесени.

Беше ни малко странно, когато Славчо първи кандидатства и го приеха да учи за военен пилот, тази професия в нашия регион не е сред често избираните. Две години след него и Венци го последва", каза директорката на гимназията в Разлог Радка Тумбева.

Други от От страната и света

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

Елена Йончева се срещна с отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Елена Йончева се срещна с двамата отвлечени български моряци от кораба "Галакси Лийдър". Това става ясно от прессъобщение разпространено до медиите. Моряците са при хутите от ноември миналата година

Националната гвардейска част обявява 118 свободни места

118 вакантни длъжности за войници в Националната гвардейска част (НГЧ) са обявени със заповед на командира на военното формирование. 100 от тях са за длъжност „гвардеец"

Иван Кондов и посланикът на Франция "за" Пътна карта за партньорство между страните

Готовност за подписване в най-скоро време на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция към Споразумението, подписано през 2008 година

Нагоре и на запад - нова зона със 100-метрови сгради край булевард “Тодор Александров”

Още с изграждането преди 25 г. на пробива, който  тръгва от триъгълника на властта, се очаква там да се обособи градско сити. Едва сега обаче се наблюдава раздвижване с атрактивни проекти Когато

>