Версия за разбития самолет - грешка в командването, но ще се доказва трудно

15.09.2024 23:00
Петък, 13 септември 2024 г., летище Граф Игнатиево - два от самолетите L-39 на една от стоянките преди фаталния полет на единия СНИМКА: РАДКО ПАУНОВ

Прокурор Христо Анчев не очаква съдействие от
шефовете на загиналите пилоти

По трудния начин ще бъде доказвана третата версия - грешка в командването, която се появи за катастрофата, при която в петък, 13 септември, загинаха военните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Техният полет на учебно-тренировъчния самолет L-39 на авиобаза Граф Игнатиево продължи точно 13 минути.

Двамата се подготвяли за планираното международно авиошоу, което трябваше да се състои на 14 септември. То бе по повод 20 години от приемането ни в НАТО. Излетели в 12,17 часа, а в 12,30 часа самолетът стремглаво полетял надолу в права линия. Свидетели разказват, че машината била с още два самолета във формация.

Внезапното снижаване право надолу било без никакъв опит за катапултиране, а машината се разбила в пистата. Всички, които присъствали, разказват, че буквално са застинали в този момент. Имало е първоначален шок, а след това се разтичали, за да дойдат пожарна, полиция и линейки. Инцидентът е станал и пред очите на международните гости.

В петък се говореше, че става дума или за пилотска грешка, или за технически неизправен самолет. Това обаче изглежда най-малко вероятната причина за трагичната гибел на двамата пилоти.

Самолетът е реновиран през юни миналата година в Чехия. Бил е напълно пригоден, технически изправен, проверен е преди самия полет. От 22-а авиобаза Долна Митрополия, където е зачислена машината, са изискани документите на разбилия се самолет. Те са ги изпратили още в петък.

Все пак хипотезата остава сред версиите. Втората е човешка грешка, а третата - неправилно зададени команди. "Ако има грешка в командването, едва ли те ще ни съдействат изцяло. Тоест, ако има такъв момент, ще трябва да го установим по трудния начин. Така че няма да стане ясна толкова бързо точната причина за инцидента", коментира в събота пред bTV Христо Анчев, военноокръжен прокурор в Пловдив, който наблюдава разследването.

Черната кутия е намерена и по мнение на експертите, които разбират, тя общо взето е сравнително запазена и ще се разчете, намекна откъде могат да дойдат насоките за причината за инцидента прокурор Анчев.

Очаква се разследването да продължи дълго, тъй като експертизите са сложни. По закон срокът е 2 месеца, но може да бъде удължаван, колкото е необходимо. Иззети са и много записи, които ще се анализират.

Към материалите по досъдебното производство са приобщени и видеозаписи, които показват движението на бойно-учебния самолет непосредствено преди катастрофата. Ще има и разпити на всички длъжностни лица, които по някакъв начин може да бъдат свързани с инцидента.

Въпреки отмененото авиошоу обаче туристи все пак отидоха в събота на място. Чужденец дори разказа, че знаел за трагедията, но се надявал да го пуснат да разгледа авиобазата.

В неделя бе трети ден на траур за въоръжените сили, за община Долна Митрополия, където се намира Висшето военновъздушно училище, за Разлог, откъдето е родом старши лейтенант Дункин, както и в Лом, където е роден майор Димитров.

Други от Регион

20-годишен водач е в болница след удар в камион на входа на Ягодово

Микробус се е блъснал в тежкотоварен камион на кръстовището на входа на пловдивското село Ягодово. 20-годишният водач на буса е откаран в болница, на този етап не е ясно какво е състоянието му

Замесените в побой и заплахи заради чатове кмет на хисарско село, синът му и негов приятел остават в ареста

Могат да направят нов опит да излязат на свобода пред Окръжния съд в Пловдив                                                                                                                           

Нови луксозни жилища от PIMK BUILD

Строителната компания ПИМК Билд е утвърдена с години опит и ви предлага нови, модерни сгради съчетаващи високо качество, стил и иновации. Доверете се на лидерите в бранша и открийте мечтания дом

20-годишна скочи с бебе от третия етаж на хотел в Кърджали

Бебето е настанено в пловдивска болница, по чудо майката се отървала без наранявания Жена на 20 години скочи с едногодишното си дете от третия етаж на хотел в Кърджали

Двама обраха млада жена в Карлово, арестуваха ги

Задигнали мобилен телефон и електронна цигара късно вечерта Служителите на реда в Карлово арестуваха двама апаши, обрали млада жена по тъмно, съобщиха от полицията

>