Новата вълна в БСП: Ще успеят ли младите да преобразят столетницата

15.09.2024 14:25
На Бузлуджа младежките организации на формациите от голямото ляво обединение подписаха своя харта за сътрудничество и застанаха на сцената заедно зад председателя на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков.

Млади и нови лица излизат напред в БСП като част от процеса на промяна в партията. Те ще имат все по-съществена роля в тежката предизборна битка, която предстои за голямото ляво обединение, сформирано след оставката на Корнелия Нинова.

Още в началото на лятото се чуха различни гласове в столетницата, които призоваха за обновяване на лицата и подмладяване на структурата. Тези апели дойдоха на фона на промените в лидерството на столетницата, които стартираха именно с акция на Младежкото обединение в БСП. 

На 10 юни ръководството на младите социалисти, начело с председателя си Габриел Вълков, спусна от прозорците на централата на партията транспаранти. След това на ключова пресконференция пред входа на „Позитано" 20 настоя за незабавна промяна в БСП след поредния отлив на доверие към партията под ръководството на вече бившия председател Корнелия Нинова. Тази младежка акция се оказа решаваща за промяната в БСП и отново заслужи на младежите определението "авангард на партията".

Седмица по-късно младежите раздадоха на членовете на Националния съвет на БСП „Пътеводител на лявата идея", в който бяха описали стъпките за заздравяване на партията и връщането на доверие в социалистите.

Дни преди традиционния събор на социалистите „Бузлуджа" и подписването на споразумение за партньорство между БСП и други леви формации младежките организации от тогава още зараждащото се голямо ляво обединение изпревариха своите лидери и подписаха харта за сътрудничество и партньорство.

Днес, няколко месеца след спускането на транспарантите от прозорците на „Позитано" 20, млади социалисти в различни местни структури на БСП получават доверието на своите организации и се нареждат на предни места в листите на столетницата.

В Добрич младеж заема второто място в листата за кандидати за народни представители. В Разград новото поколение социалисти заемат и второто и третото място, отредено им от Областния съвет на БСП. В Пловдив – област, регион, където социалистите имат традиционно по-силни резултати, третото място също е за младеж.

Столицата се оказа младежки бастион за листите на БСП на тези избори. В 23-и МИР, който е най-големият избирателен район в цялата страна, зам.-председателят на Младежкото обединение Георги Ангелов получи най-голямо доверие на Градската конференция на БСП – София и застана начело на листата. Веднага след него се нареди 23-годишният Иван Панайотов – студент и млад ветеринар. На четвърто място е Сава Диков, председателят на младите социалисти в Панчарево.

Предстои листите да бъдат финализирани на заседание на Националния съвет на БСП, където ще бъдат определени и водачите във всяка област. Там също има младежки заявки, като се очаква председателят на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков да поведе листата в 23-и МИР. Вълков вече получи подкрепа от редица райони в най-големият избирателен район. Преди две седмици столичната организация на младите социалисти излезе с официална позиция в подкрепа на избора на лидера на младежите за водач, както и на друг млад социалист – Атанас Атанасов, който да поведе листата на столетницата отново в София - в 24-и избирателен район.

При потвърждение на очакванията на младите социалисти от страна на пленума на БСП и коалиционния съвет на широкото ляво обединение, се очертава столицата да види едно ново и доста по-младо лице на столетницата, с което да се бори за подкрепата на новите поколения избиратели.

Предстои Националният съвет на БСП и коалиционните партньори в обединението да вземат финално решение за облика на „БСП – Обединена левица" на предстоящите избори.

Други от От страната и света

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

>