Официално: Сърбия връща задължителната казарма

15.09.2024 13:41
Милош Вучевич КАДЪР: Екс/@milos_vucevic

На специално заседание снощи сръбското правителство прие решение, с което разпорежда на министерството на отбраната да започне процедура по връщане на задължителната военна служба в страната, отменена през 2011 г., съобщи сръбската телевизия Б92, цитирана от БТА.

Премиерът Милош Вучевич каза, че службата ще има продължителност от 75 дни.

Вчера на церемония в Белград президентът Александър Вучич даде одобрението си на предложението за възстановяване на задължителната военна служба.

„Мисля, че до края на следващата седмица президентът на Сърбия ще бъде поканен като главнокомандващ да присъства на заседание на сръбското правителство, (на което) ще бъде прието предложение за допълнение на закона, с който отменихме задължителната военна служба, и ще я определим на 75 дни", каза Вучевич.

Той уточни, че намерението е задължителната военна служба да влезе в сила в средата на следващата година.

В момента се уточнява как наборниците, които са завършили технически специалности, да служат в съответните организационни единици на сръбската армия и на министерството на отбраната, които изискват по-специални технически умения.

Освен това Вучевич обяви, че на правителственото заседание е прието решение, което определя действията и мерките, които трябва да бъдат приложени от всички министерства по отношение на правната и социалноикономическата защита на сърбите в Косово, както и на сръбските национални интереси.

„Това е пряко свързано с петте области, за които президентът (Вучич) говори, с възстановяване на ситуацията преди едностранните действия на (косовското) правителство на Албин Курти".

Вучевич посочи, че създаването на специална прокуратура, която ще преследва извършителите на „криминални действия", свързани с Косово, е много важно. „Ние искаме да знаем отговорността на всеки, който извършва насилие срещу сърби, срещу сръбско имущество", каза премиерът на Сърбия.

Той обяви, че в сръбския парламент ще бъде внесено искане да бъдат обявени за невалидни всички актове, които са в противоречие с договореностите между преговарящите страни от „обявяването на т.нар. Косово".

В Гърция задължителната казарма не е отменяна. Наскоро младеж, чиято майка е българка, а баща му е грък, отби военната си служба в южната ни съседка. Момчето учеше висше образование в България и след като завърши, веднага беше привикано да отбива задължителната военна служба.

Други от От страната и света

Донко Узунов е новият шеф на „Държавна консолидационна компания" ЕАД

Донко Узунов е новият изпълнителен директор на „Държавна консолидационна компания" ЕАД, с днешна дата той е вписан в Търговския регистър. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката

Хванаха 15 пияни и 18 дрогирани зад волана

В рамките на изминалия ден са установени общо 15 шофьори, качили се зад волана след употреба на алкохол – 12 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на спецификата на машините

Твърдението, че хартията на БНБ не отговаря на спецификата на машините на вносителите е тежка спекулация. Това каза днес във Варна министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов след като проведе

Пребиха мъж в София заради паркомясто

Мъж твърди, че е бил пребит, след като паркирал колата си пред блока, в който живее. Нападението станало в столичния квартал „Овча Купел". Иван Тъмбев обяснява

Оставиха в ареста 20-годишния готвач Релиян, предизвикал катастрофата с бежанци на Околовръстното

Минималното възнаграждение, което щял да вземе за трафика на мигрантите, не стигнало до него Каналът действал от Турция през България до богатия Запад Софийски районен съд остави в ареста

>